Σφοδρές συγκρούσεις έχουμε στην Τρίπολη της Λιβύης ανάμεσα σε Τούρκους, Σύρους τζιχαντιστές και στρατιώτες του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος έχει σαφή στόχο την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας και την εξουδετέρωση των τουρκικών δυνάμεων.
Οι Τουρκικές δυνάμεις κάτω από το βάρος των εξελίξεων και μιας πιθανής επίθεσης είτε από το έδαφος είτε από drone, τοποθέτησαν τσιμεντένια μπλοκ για να προστατευθούν στην Πρεσβεία τους στην Τρίπολη, που αποτελεί και το κυριότερο αρχηγείο τους .
Μια ενδεχόμενη επίθεση στην τουρκική Πρεσβεία, η οποία θα είχε θύματα Τούρκους στρατιωτικούς, θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την Άγκυρα και τα σχέδια της στην χώρα αυτή και αυτό το γνωρίζει καλά ο Λίβυος στρατηγός. Μετά την απώλεια 60 Τούρκων στρατιωτικών σε μια αεροπορική επίθεση στην Συρία, ο LNA διαπίστωσε τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει μια στρατιωτική τραγωδία στην τουρκική κοινωνία.
Ο εθνικός στρατός της Λιβύης ανακοίνωσε νέα προέλαση και κατάληψη εδάφους στον άξονα της πόλης Γκαραμπλί.
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Al-Zayniyah, από την οποία κατέστρεψαν και κατάσχεσαν ορισμένα τουρκικής κατασκευής στρατιωτικά οχήματα.
Τα στρατεύματα του LNA με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ κατά τη διάρκεια νέας επίθεσης στην Τρίπολη εξουδετέρωσαν μια μονάδα Σύρων Τζιχαντιστών.
Οι Σύροι μαχητές δέχθηκαν επίθεση ενώ βρίσκονταν σε μια περιοχή της Λιβυκής πρωτεύουσας.
Ένα βλήμα όλμου στο καταφύγιο των Σύριων μαχητών σκότωσε και τραυμάτισε αρκετούς από αυτούς.
Σύμφωνα με διάγγελμα του Χαφτάρ, οι πολιτοφυλακές της Τριπόλεως και οι Σύριοι ισλαμιστές που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη υποχρεούνται να παραδώσουν όπλα τους σε 45 έως 90 ημέρες, αν θέλουν να ζήσουν.
Αυτή η διαδικασία θα ελέγχεται από μια ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον LNA μαζί με τον ΟΗΕ.
Ο Λίβυος στρατηγός αρνείται να αναγνωρίσει την Τουρκία ως διαμεσολαβητή στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η τουρκική πλευρά δεν είναι ουδέτερη αφού υποστηρίζει με κάθε μέσο την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
Την ίδια περίοδο έχουμε έντονη δραστηριοποίηση της Μόσχας στην Λιβύη μετά την αμερικανική διείσδυση.
Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι η επόμενη ρωσική βάση θα είναι πιθανόν στην Λιβύη, το ανατολικό κομμάτι της οποίας ελέγχει ο Στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε πρόεδρος ολόκληρης της χώρας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι πριν μερικές ημέρες, εντοπίστηκαν Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στην Βεγγάζη από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή και η Αίγυπτος μπορεί να γίνει το επόμενο σημείο στο χάρτη στο οποίο το ρωσικό υπουργείο άμυνας θα δημιουργήσει μια νέα στρατιωτική βάση.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της συμμαχίας, μεταξύ των κύριων ''απειλών'' για την ΕΕ είναι η ενεργός επέκταση της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Λιβύη όπως φαίνεται απέκτησε πολύ μεγάλη σημασία τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ρωσία και θα δοθεί μεγάλη “μάχη” για εδάφη που έχουν στρατηγικό και ενεργειακό ενδιαφέρον.
Η Τουρκία μέσα σε όλα αυτά θα εκμεταλλευθεί τη σχέση της είτε με τη μία είτε με την άλλη πλευρά για να αποκομίσει τεράστια οφέλη στην χώρα αυτή. Στα σχέδια αυτά αντιτίθενται σθεναρά ο Χαφτάρ, η Αίγυπτος και τα Η.Α.Ε.