Νέα δεδομένα έχουμε στον πόλεμο της Λιβύης, καθώς ανακοινώθηκε πως ο LNA ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες περιοχές της χώρας, σε αντίθεση με όσα μεταδίδουν τα φερέφωνα της Άγκυρας και της τουρκικής προπαγάνδας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο διευθυντής του Αραβικού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών, αφού ανακοίνωσε την στρατηγική επιτυχία του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν πιέσεις στην Τουρκία και εσωτερική κριτική για τον Ερντογάν και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Λιβύη, που οδηγούν σταδιακά την Τουρκία στην κατάρρευση.
Από την πλευρά της Αιγύπτου, η οποία συνεργάζεται με Κίνα και Λευκορωσία για την κατασκευή εξοπλισμένων με πυραύλους UCAV με προορισμό την Λιβύη και το Σινά, οι ισορροπίες αλλάζουν και παρατηρείται η δημιουργία μιας πανίσχυρης στρατιωτικής ένωσης κατά του τουρκικού ιμπεριαλισμού.
Πηγές αναφέρουν ότι η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει την μεταφορά τεχνολογίας μυστικά εδώ και καιρό για την κατασκευή εναέριων πλατφορμών UAV/UCAV με το Πεκίνο.
Την ίδια στιγμή το Κάιρο συνεργάζεται με την Λευκορωσία για τη συμπαραγωγή άλλων επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
Όλα αυτά τα εξοπλισμένα με πυραύλους μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό εναέριο στόλο, για τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, με στόχο τη Λιβύη, το Σινά και φυσικά την Α.Μεσόγειο.
Οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί διαπίστωσαν την μεγάλη χρησιμότητα των UCAV σε Λιβύη και Μεσόγειο, από την συνεχή παρουσία των τουρκικών αντίστοιχων εναερίων οχημάτων.
Για αυτό ο πρόεδρος της χώρας Αλ Σίσι, πρώην στρατηγός ο ίδιος, κατανόησε την αλλαγή της φύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την δημιουργία ενός νέου “όπλου” στα χέρια του για την άσκηση της πολιτικής του.
Η Λιβύη όπως φαίνεται άλλαξε και θα αλλάξει ακόμα πολλά στον τομέα της στρατιωτικής επιστήμης με όλα όσα λαμβάνουν χώρα εκεί εδώ και δύο χρόνια.
"Συνάντηση" Ρώσων και Αμερικανών μισθοφόρων στη Λιβύη
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner είναι ο χειρότερος αντίπαλος του αμερικανικού στρατού σε οποιαδήποτε χώρα υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Οι λόγοι αφορούν κυρίως την παρουσία πρώην Ρώσων στρατιωτικών στο σώμα αυτό και στην σύστημα εντολών που έχει σε σχέση με το Κρεμλίνο.
«Όταν μιλάμε για την Wagner, πρέπει να καταλάβουμε συγκεκριμένα ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για εταιρεία με πρωην στρατιωτικούς από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν στελεχώσει την εταιρεία Wagner, για αυτό και έχουμε ουσιαστικά τον ρωσικό στρατό στη Λιβύη χωρίς εθνόσημο", δηλώνει ξένος ειδικός.
"Η Λιβύη θα μπορούσε να είναι το μέρος όμως όπου οι αμερικανικές και ρωσικές μισθοφορικές δυνάμεις πιθανόν να έρθουν σε σύγκρουση μεταξύ τους», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο Washington Examiner.
Οι ειδικοί λένε ότι εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι που βρίσκονται στη Λιβύη, πιθανόν να συναντηθούν με Αμερικανούς μισθοφόρους.
Το σενάριο σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα ακολουθήσει την σχέση των δύο χωρών, με όλα τα ενδεχόμενα όμως να είναι ανοικτά λόγω των τεραστίων διαφορετικών συμφερόντων.
«Ο Χαφτάρ με εκατοντάδες Ρώσους μισθοφόρους πέτυχε αρκετά στην Λιβύη. Εάν για κάποιο λόγο ο αμερικανικός στρατός πρέπει να αντιμετωπίσει την Wagner, τότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά λόγω και της υποστήριξης των δύο πλευρών από τις χώρες τους», δήλωσε ειδικός.
Η Λιβύη εκτός όλων των άλλων έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο πεδίο βολής τακτικών πολέμου, όπλων, πολιτικών και σχεδίων και αυτό είναι η πάσα αλήθεια.