Σε κρίσιμο και οριακό σημείο έχουν οδηγηθεί οι εξελίξεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στα δύο πολεμικά μέτωπα που συμμετέχουν οι δυνάμεις της Τουρκίας. Τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη η Τουρκία γνωρίζει στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις του Άσαντ και του Χαφτάρ, αντίστοιχα, που έχουν ως κοινή τους συνισταμένη την υποστήριξη της Ρωσίας. Παρά τους λεονταρισμούς και τις κινήσεις εντυπωσιασμού του Ερντογάν παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για να περισώσει το γόητρό του κάτι που όμως αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο.
Σε μια προσπάθεια να φανεί ότι έχει ακόμη την πρωτοβουλία των κινήσεων ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα απ’ την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και πρόσθεσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βοηθήσει την Τουρκία να καθορίσει την επικείμενη πολιτική της [στη Συρία].
«Το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας θα καθορίσει τη στάση μας» στην περιοχή, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ιντλίμπ για όσο συνεχίζονται εκεί οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία χρησιμοποιεί μεν δημοσίως διπλωματική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι στηρίζει 100% το καθεστώς Άσαντ και δεν πρόκειται για κανένα λόγο να μην του επιτρέψουν να έχει το πλήρη έλεγχο σε όλη την επικράτεια της Συρίας, σύμφωνα με το HellasJournal.
«Η κατάσταση στην Ιντλίμπ είναι, πράγματι, ανησυχητική και μας προκαλεί βαθιά ανησυχία. Η Ρωσία και η Τουρκία συνεχίζουν να συζητούν την κατάσταση. Θα θέλαμε να απέχουμε από μια συζήτηση για το χειρότερο σενάριο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στην Ιντλίμπ.
Επαναλαμβάνοντας ότι «οι συριακές δυνάμεις πολεμούν τρομοκρατικές ομάδες» στην Ιντλίμπ –κάτι που είχε δηλώσει νωρίτερα και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών– ο Πεσκόφ τόνισε πως «αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες κατά του συριακού στρατού και πρέπει να εξουδετερωθούν».
Τέλος, ο Πεσκόφ ερωτώμενος για ενδεχόμενη τετραμερή συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας δήλωσε πως το ενδεχόμενο αυτό έχει συζητηθεί «σε αρκετές περιπτώσεις», αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτε. Όλα τα παραπάνω, για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές καθιστούν σαφή τη στάση της Ρωσίας που έχει οδηγήσει τον Ερντογάν να προσπαθεί να ανοίξει ένα νέο παράθυρο συνεννόησης με τις ΗΠΑ, καθώς ζήτησε ξανά να του δοθούν Patriot για να τους εγκαταστήσει στη Συρία, αλλά προφανώς κάνοντας ξανά το ίδιο λάθος να προκαλεί την ίδια ώρα υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση για τους S400 έχει κλείσει.
Ταυτοχρόνως ο Ερντογάν επιχειρεί να διασωθεί κινητοποιώντας τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνικές του επικοινωνίες ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αναλάβουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τουρκική προεδρία. Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν σήμερα την έκκλησή τους για διακοπή των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, εκφράζοντας τον φόβο ότι η βία «μπορεί να καταλήξει σε λουτρό αίματος».
Περίπου το 60% των 900.000 ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά έχουν εγκλωβιστεί σε έναν όλο και περισσότερο συρρικνούμενο χώρο, είναι παιδιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Η «αδιάκοπη βία» πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε αυτό «που φοβόμαστε ότι μπορεί να καταλήξει, σε ένα λουτρό αίματος», είπε. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η διάψευση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας που διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που θέλουν εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους να εγκαταλείπουν την Ιντλίμπ κατευθυνόμενοι προς την τουρκική μεθόριο λόγω των συγκρούσεων. Παράλληλα, κάλεσε την Άγκυρα να επιτρέψει στους κατοίκους της Ιντλίμπ να εισέλθουν σε άλλες περιοχές της Συρίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και άλλα μέσα προκειμένου να εποπτεύσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ. Το υπουργείο ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία μετέφερε μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ιντλίμπ τις τελευταίες εβδομάδες. Νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει ότι η Μόσχα εκφράζει σοβαρή ανησυχία για «την υποστήριξη των εξτρεμιστών από τις τουρκικές δυνάμεις».
Η υποστήριξη της Τουρκίας στους εξτρεμιστές που επιχειρούν να πλήξουν θέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ Μόσχα και Αγκυρας, δήλωσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Στις 20 Φεβρουαρίου το Ρωσικό Κέντρο για την συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στην Συρία ανέφερε πολυάριθμες μαζικές επιθέσεις τρομοκρατικών μονάδων με την χρήση μεγάλης δύναμης τεθωρακισμένων σε θέσεις του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ» αναφέρει η Ζαχάροβα.
«Ταυτόχρονα, οι ενέργειες των εξτρεμιστών υποστηρίζονταν από πυρά του πυροβολικού των τουρκικών δυνάμεων, κάτι που επέτρεψε στους τρομοκράτες να διασπάσουν τις άμυνες του συριακού στρατού» πρόσθεσε. Επεσήμανε ότι προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο των τρομοκρατών στα ελεγχόμενα από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εδάφη, η ρωσική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομή η οποία επέτρεψε στις συριακές δυνάμεις να αποκρούσουν τις επιθέσεις. «Το περιστατικό αυτό αποτελεί παραβίαση της ρωσοτουρκικής συμφωνίας… και διακινδυνεύει την πρόκληση περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης σ’ αυτό το τμήμα του συριακού εδάφους» κατέληξε.
Αντίστοιχα, στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ είναι προφανώς πιο ισχυρές από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Σάρατς. Ο στρατηγός που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Τρίπολης έχει θέσει ένα βασικό όρο για να δεχθεί εκεχειρία: Να εγκαταλείψουν τη Λιβύη οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη, μετέδωσε το RIA.
Από την άλλη πλευρά, ο ΟΗΕ προσπαθεί να πετύχει μια στοιχειώδη συνεννόηση των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων ενώ εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης, οι οποίες συγκρούονται για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της χώρας, της Τρίπολης. «Αν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη δεν καταλήξουν στην ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν γυρίσουν πίσω οι μισθοφόροι εκεί από όπου προέρχονται, οι ένοπλες δυνάμεις (του Χάφταρ) θα εκπληρώσουν το συνταγματικό τους καθήκον (…) της άμυνας απέναντι στους τουρκο-οθωμανούς εισβολείς» δήλωσε ο στρατάρχης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.