H ανάγκη για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αγόρασαν ή προτίθενται να προμηθευτούν τους S-400 και ειδικά στην Τουρκία επανήλθε τις τελευταίες μέρες μετά την είδηση του πρακτορείου ΤΑΣΣ ότι η κατοχική δύναμη παρέλαβε ακόμα δύο ρωσικά συστήματα και 120 πυραύλους από τη Μόσχα.
Η αμερικανική ανησυχία εντάθηκε, και ξεκίνησε η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα επιβολής των κυρώσεων, όταν έγινε γνωστό ότι η Ινδία προχωρεί στην αγορά των S-400, ενώ χώρες-σύμμαχοι της Αμερικής, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος προτίθενται να αγοράσουν και αυτές το αντίπαλο δέος των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ξανά την Άγκυρα ότι παραβιάζει τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών με την αγορά, τη μεταφορά και την εγκατάσταση των S-400, και ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο την οποία δεν μπορεί να αγνοεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, οι Τούρκοι είναι ανυποχώρητοι και δεν έχουν καμία πρόθεση να μην λειτουργήσουν τους S-400. Αυτή είναι η τελευταία απάντηση που έδωσε δημόσια, αλλά και ιδιωτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.
Απαντώντας σε ερώτηση του καναλιού OPEN και του Έθνους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανάφερε το ζήτημα των κυρώσεων, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πληροφορία για αλλαγή της στάσης του κ. Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να καλύπτει την παραβατικότητα της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, αν και συναντά αντίσταση από τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς, οι οποίοι ναι μεν επιθυμούν την παραμονή της κατοχικής δύναμης στη Δύση, αλλά την ίδια στιγμή πιστεύουν ότι η υπόθεση των S-400 προκαλεί ζημία γενικά στο ΝΑΤΟ και ειδικά στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, την αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία και ένα σχετικό πακέτο κυρώσεων.
Στην απάντηση του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τα δημοσιεύματα ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες να θέσει σε λειτουργία τους ρωσικούς πυραύλους S-400, και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις ευθύνες που απορρέουν από το νόμο CAATSA περί κυρώσεων. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε για να τιμωρούνται οι χώρες που αγοράζουν στρατιωτικά συστήματα από τη Ρωσία, τη Κίνα και άλλες χώρες.
Ο αξιωματούχος σημείωσε: «Έχουμε κάνει συγκεκριμένα βήματα ανταποκρινόμενοι στην παραλαβή του συστήματος από την Τουρκία, χαλαρώνοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35». Πρόσθεσε ότι: «Δεν μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα μιας απόφασης CAATSA για την Τουρκία. Παρόλα αυτά, αναλαμβάνουμε σοβαρά τις ευθύνες που απορρέουν από τον Νόμο CAATSA και θα συμμορφωθούμε με όλους τους νόμους».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι. Διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επιβολή κυρώσεων», αν και -πρέπει να τονίσουμε- ότι το εμπόδιο του κ. Τραμπ δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί. Πιστεύεται ότι ο Λευκός Οίκος αναμένει τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Γερουσίας επί της πρότασης νόμου των γερουσιαστών Ρις και Μενέντεζ που προβλέπει σκληρές κυρώσεις εναντίον της Γερουσίας. Πιστεύεται ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις για τις κυρώσεις δεν έχουν σταματήσει: «Οι συζητήσεις για τον CAATSA είναι πολύπλευρες, πολύπλοκες και διεξάγονται για κάθε περίπτωση χωριστά. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πάντοτε τη σημασία της διατήρησης της αξιοπιστίας των κυρώσεων CAATSA ως αποτρεπτικού παράγοντα για τις πωλήσεις όπλων από τη Ρωσία σε όλο τον κόσμο, κατά τις συζητήσεις για κυρώσεις». Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Αμερική «παραμένει δεσμευμένη στην στρατηγική της σχέση με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία».