Πολεμικό πλοίο, Μαύρη Θάλασσα
World

Ο Ερντογάν αποκλείει την είσοδο νατοϊκών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Με τα Στενά του Βοσπόρου παίζει πολύ χοντρό παιχνίδι ο Ερντογάν, ειδικά μετά την υπαγωγή στην τουρκική προεδρία, της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου των Στενών, αφού αυτή βάζει διάφορα εμπόδια στην απρόσκοπτη είσοδο νατοϊκών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

"Η Τουρκία ξεκίνησε να εμποδίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα, υποδεικνύοντας έτσι τη θέση της εναντίον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας”, αναφέρει ρωσικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο και το Nordic Monitor.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, έχουμε ήδη περιορισμούς  (ή καλύτερα ποσόστωση τουρκικής εμπνεύσεως) στη διέλευση πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο στον Εύξεινο Πόντο, με επίκληση στη συνθήκη του Μοντρέ, κάτι που έχει άμεσο αποτέλεσμα, ακόμη και στα πλοία του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ώστε αυτά να μη μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

"Μετά από ειδική συνάντηση, Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η σταθερότητα στη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να διατηρηθεί (παράγραφος 2.α), για αυτό και οι  δραστηριότητες του ΝΑΤΟ θα υποστηριχθούν σύμφωνα με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Συνθήκη του Μοντρέ (παράγραφος 2.β), ενώ η Ρωσία δεν πρέπει να προκληθεί αδικαιολόγητα (παράγραφος 2.β), ώστε να μην  ενεργοποιήσει στρατιωτικά πρωτόκολλα", αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Τουρκία είναι μια χώρα-κλειδί για την Μαύρη Θάλασσα, επειδή ελέγχει την είσοδο και την έξοδο από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα και αντίστροφα όλων των πλοίων, μέσω ενός συστήματος στενών, τo οποίo περιλαμβάνει το Στενό του Βοσπόρου, το στενό των Δαρδανελίων και την θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με δεδομένα που επικαλείται το άρθρο, πολλά πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ δεν καταφέρνουν να εισέλθουν έγκαιρα ή αργούν απελπιστικά να λάβουν έγκριση εισόδου στο Βόσπορο, μιας και οι Τούρκοι επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες και καταστάσεις (συνήθως μεγάλη κίνηση κά).  

Η Άγκυρα συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα επικαλείται τη συνθήκη του Μοντρέ και άλλες διεθνείς συμφωνίες για να καθυστερήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, ωστόσο ξένοι ειδικοί επισύρουν την προσοχή στο γεγονός ότι η Άγκυρα υποστηρίζει πλέον τη Ρωσία, προσπαθώντας να αποτρέψει τυχόν προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ως μέρος άτυπης συμφωνίας Ερντογάν και Πούτιν.

Την ίδια στιγμή αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουμε πλησιάσει σε κομβικές ημερομηνίες για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα οξύνουν και άλλο την ήδη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και λόγω του λιβυκού ζητήματος.

Σχεδόν έξι μήνες από τότε που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απέκτησαν το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί και απειλεί με περισσότερες και βαρύτερες κυρώσεις την Άγκυρα, αν αυτή δεν ανταποκριθεί στις δυτικές ανησυχίες.

Ο Αμερικανός υφυπουργός άμυνας Κλαρκ Κούπερ σε μια ενημέρωση με τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου (CAATSA) θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ τόνισε ότι  "η στάση της Τουρκίας έχει περιορίσει τους ελιγμούς για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος".

Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόκτηση των πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, έχει ήδη βλάψει την Τουρκία και τόνισε: "Αποβάλαμε αμέσως την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35, ενώ αμφισβητούμε τη συμμετοχή της στην Βόρειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ)".

Οι κυρώσεις CAATSA θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι, εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει τους πυραύλους τον Απρίλιο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε μια αμερικανική διπλωματική πηγή στο The National.

Η Τουρκία όμως σε αντιστάθμισμα, θα μπορούσε επίσης να λάβει περισσότερους πυραύλους και εξοπλισμό για το σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν, διότι περί αυτού πρόκειται, παίζει”ένα πολύ σκληρό παιχνίδι με Αμερικανούς, Ρώσους, ενώ διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο με παράλληλη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο και λοιπούς. Πρόκειται για μια τακτική που θα τον οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή σέρνοντας μαζί και τη χώρα του.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR