World

Επεκτείνεται στη Λιβύη η σύγκρουση Μόσχας-Άγκυρας - Ρώσος αναλυτής: "Ο πλεονέκτης Ερντογάν θα χάσει τα πάντα"

Πραγματικά μιλάμε για ένα θέατρο του παραλόγου μεταξύ Ρώσων και Τούρκων, αρχής γενομένης της καταστάσεως στην Ιντλίμπ στη Συρία, έως την τρομερή πολεμική διένεξη στην Λιβύη, στην οποία η Μόσχα δεν επιθυμεί να δει επουδενί τουρκικές χερσαίες δυνάμεις στο λιβυκό έδαφος λόγω των τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του Ερντογάν.

“Η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από τις θέσεις παρατήρησης της στα ανατολικά προάστια του Ιντλίμπ, στα οποία υπάρχει έντονη κινητικότητα και βιαιοπραγίες από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χ.Ακάρ.

Στην πραγματικότητα, χιλιάδες Σύροι στρατιώτες, μετά από την απόφαση του Άσαντ να διώξει τους κατακτητές της συριακής γης, έχουν περικυκλώσει και τα 12 τουρκικά παρατηρητήρια στην επαρχία Ιντλίμπ σήμερα Δευτέρα, πιέζοντας να καταλάβουν το τελευταίο προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης.

"Σεβόμαστε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία, αλλά αναμένουμε από την Μόσχα να συμμορφώνεται με αυτή τη συμφωνία", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή στο λογαριασμό του στο Twitter.

"Δεν θα καταργήσουμε τα 12 παρατηρητήρια και δεν θα φύγουμε εκεί", δήλωσε ο Ακάρ θεωρώντας “τουρκικό” πλέον το συριακό έδαφος.

Η εκστρατεία για την ανακατάληψη ορισμένων περιοχών της επαρχίας Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησε από το Σάββατο. Ο συριακός στρατός έχει καταλάβει 45 χωριά στην ανατολική και νότια περιοχή του Ιντλίμπ, η οποία είναι το τελευταίο μέρος στην ελεύθερη Συρία, το οποίο ελέγχεται από κοινού από φονταμενταλιστικές αραβικές πολιτοφυλακές και Τούρκους.

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα χωριά που ελέγχονται από το συμβούλιο συριακής απελευθέρωσης (HTS), πρώην οργάνωση Jabhat al-Nusra, την οποία η Μόσχα θεωρεί ως θυγατρική της Αλ Κάιντα. Η Τουρκία όμως υποστηρίζει σθεναρά αυτή την οργάνωση (HTS) και άλλες σουνιτικές αραβικές πολιτοφυλακές στη Συρία και προσπαθεί να αποτρέψει τη Μόσχα και τη Δαμασκό από το αναλάβουν τον έλεγχο του Ιντλίμπ, το οποίο φιλοξενεί 3 εκατομμύρια πολίτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, 235.000 έχουν φύγει από την ανατολική και νότια πλευρά του Ιντλίμπ προς τα σύνορα της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και προς τα βόρεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η Τουρκία φέρεται να προμηθεύει αυτές τις φονταμενταλιστικές πολιτοφυλακές, όπως το HTS, με αντιαρματικά βλήματα T.O.W. τα οποία είναι αποτελεσματικά ενάντια στα συριακά άρματα μάχης.

“Ρωσία και Τουρκία έχουν αυτό που ονομάζεται ως μια εξαιρετικά παράξενη και συγκρουόμενη σχέση αγάπης-μίσους. Είναι κάτι σαν το set up σε εκείνες τις προβλέψιμες ρομαντικές κωμωδίες του Χόλιγουντ, όπου το ζευγάρι αρχικά μισεί ο ένας τον άλλο, αλλά στη συνέχεια αναπόφευκτα ερωτεύονται. Μόνο, που στο Ρωσοτουρκικό ειδύλλιο, ποτέ δεν σταματούν να μισούν ο ένας τον άλλον. (Ίσως αυτό να είναι πιο αληθινό από το Hollywood). Οι δύο πλευρές έχουν εκτεταμένους διμερείς εμπορικούς δεσμούς, ενώ η Ρωσία προμηθεύει την Τουρκία με το αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400)”, αναφέρει Αμερικανός αμυντικός αναλυτής.

Ωστόσο, Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε “σύγκρουση” μεταξύ τους σε δύο πλέον καυτά μέτωπα, στη Συρία και στη Λιβύη.

Το ένα μέτωπο είναι στην Συρία και την πόλη Ιντλίμπ. Το άλλο μέτωπο της Ρωσοτουρκικής σύγκρουσης είναι η Λιβύη. Η πρωτεύουσα, Τρίπολη, ελέγχεται από την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας με φιλοσοφία Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα για να την υποστηρίξει, ενώ παράλληλα μεταφέρει Σύριους τζιχαντιστές για να βοηθήσει την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Τους τελευταίους μήνες, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη με τη βοήθεια της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.

Η εκστρατεία του Χαφτάρ είναι αργή διότι ο ίδιος δεν διαθέτει τακτικό στρατό, αλλά πολιτοφυλακές και μισθοφόρους, ενώ τώρα ο LNA θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τις δυνάμεις του Σαράτζ, τόσο τα τουρκικά στρατεύματα όσο και τους Σύρους τζιχαντιστές.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία προμηθεύει την Τουρκία με το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, προς απογοήτευση του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι το σύστημα διαθέτει εκτεταμένες δυνατότητες ηλεκτρονικής κατασκοπείας και πιθανόν να μεταφέρει μυστικά του ΝΑΤΟ στη Μόσχα.

Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο “διάρρηξης” των σχέσεων Ρώσων και Τούρκων; διερωτώνται πολλοί ειδικοί αλλά και το ευρύ κοινό.

Υπάρχει και μάλιστα μεγάλο παρά τα σχέδια για S-400 και Ακούγιου”, εκτιμά Ρώσος αναλυτής. Η πλεονεξία Ερντογάν και του σιναφιού του για χρήμα και εξουσία σε ολόκληρη την Α. Μεσόγειο, θα προκαλέσουν σχεδόν σίγουρη ρήξη με την Μόσχα και τα “κέντρα” που κάνουν κουμάντο εκεί, ότι και να πιστεύει ακόμα και ο ίδιος ο Πούτιν”, δηλώνει ο ίδιος.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR