USA

O Tραμπ στηρίζει Ερντογάν! - Παρέμβαση στη Γερουσία: «Να σταματήσουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας»


Άλλη μία παρέμβαση Τραμπ υπέρ Ερντογάν είχαμε πριν λίγες ώρες! Την στιγμή δηλαδή που ο Τούρκος πρόεδρος γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι την Δύση, αλλά και την Ρωσία ορισμένες φορές, ο Λ. Οίκος εξακολουθεί να τρέχει από πίσω του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σ΄ ένα επτασέλιδο έγγραφο προς τους γερουσιαστές υποστηρίζει ότι η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα θα βλάψει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, θα βάλει την Τουρκία στο περιθώριο του ΝΑΤΟ και θα την καταστήσει πιο εξαρτημένητην αγορά όπλων από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.

“Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο με την Τουρκία ως μέλος εδώ και σχεδόν 70 χρόνια. Η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αξιωματούχος κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία, η οποία μπήκε ως “σφήνα” μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε: «Δουλεύουμε για να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία εντός της Συμμαχίας».

Στο έγγραφο, η διοίκηση Τραμπ, διατυπώνει επίσης τις αντιρρήσεις της για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα επέτρεπαν στους Κούρδους να γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, στο επτασέλιδο κείμενο περιλαμβάνονται οι θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα της αντιαμερικανικής στάσης της Τουρκίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει μια σειρά προβλημάτων με το νομοσχέδιο των Ρις και Μενέντεζ.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο “θα τερματίσει αποτελεσματικά το αμυντικό εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας”, γεγονός που θα αυξήσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία ή από άλλους παρόχους οπλικών συστημάτων, αντιπάλους (προς την Αμερικη). Το νομοσχέδιο θα “θεωρήσει επίσης την Τουρκία ως παρία στο ΝΑΤΟ, τροφοδοτώντας μια αφήγηση που η Ρωσική Ομοσπονδία θα προσπαθήσει πιθανώς να ενισχύσει και να εκμεταλλευτεί”.

Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο με την Τουρκία ως μέλος και παραμένει τα τελευταία 70 σχεδόν χρόνια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες.

Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει μια σφήνα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. Εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία εντός της Συμμαχίας.

Εξακολουθούμε να ανησυχούμε βαθιά για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400 από την Τουρκία και τονίζουμε ότι οι S-400 και τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να διασφαλίσει ότι οι αμυντικές επενδύσεις της θα τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι να επιδιώκουν, δηλαδή, τη διαλειτουργικότητα στο ΝΑΤΟ “.

Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «αντιτίθεται» σε μια διάταξη του νομοσχεδίου που θα βοηθούσε τους Κούρδους συμμάχους να καταφεύγουν στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες πιο γρήγορα. “Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι σαφής σχετικά με την προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης στους πρόσφυγες όπως αντικατοπτρίζεται στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών”, αναφέρει το memo προς τους γερουσιαστές.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR