Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Σε μία απίστευτη προπαγάνδα έχουν προχωρήσει εδώ και λίγες ώρες τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ. Πάνω στη βιασύνη τους βέβαια, έκαναν και ένα χοντρό λάθος, καθώς βάπτισαν ως Ελληνικά και τα ελικόπτερα Mi-26!
Οι Τούρκοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιλόγητα την στιγμή που μόλις πριν λίγα λεπτά ενεργοποιήθηκαν οι S-400 σε άσκηση στην Άγκυρα.
Θέλουν με το άρθρο που κυκλοφορεί ευρέως σε όλα τα γειτονικά ΜΜΕ, να δείξουν σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ότι δεν αγοράζει μόνο η Τουρκία από την Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες-μέλη της Συμμαχίας.
Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:
«Πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν πρόσφατα αγοράσει όπλα από τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο.
Η Ρωσία έχει πουλήσει τα όπλα της σε 166 από τις 190 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη Rosoboronexport.
Οι κύριοι αγοραστές ρωσικών όπλων είναι η Ινδία, το Βιετνάμ, η Κίνα και το Μπαγκλαντές στην Ασία. Το Ιράν και το Ιράκ στη Μέση Ανατολή. Η Αλγερία στην Αφρική και η Νικαράγουα στη Λατινική Αμερική, ενώ αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν επίσης αποκτήσει ρωσικά στρατιωτικά όπλα
Επί του παρόντος, η Ρωσία διατηρεί δεσμούς σε στρατιωτικό και τεχνικό τομέα με τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.
Η ρωσο-γαλλική στρατιωτική και τεχνική συνεργασία βασίζεται σε μια διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε το 1994, η οποία επιτρέπει στις δύο χώρες να συντονίζουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της αεροναυπηγικής και της διαστημικής βιομηχανίας.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών όπλων. Σε διάφορες χρονικές στιγμές, η Ρωσία παρείχε στην Ελλάδα συστήματα αεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300, αντιπυραυλικά συστήματα, οχήματα πεζικού, χειροβομβίδες, μεταφορικά ελικόπτερα Mi-26, καθώς και μικρά όπλα για τις ειδικές δυνάμεις,» καταλήγει το άρθρο.
Όπως είπαμε και προηγουμένως, τα Mi-26 δεν ανήκουν στην Ελλάδα.
Η χώρα μας πράγματι έχει ρωσικά όπλα, αλλά ελάχιστα. Ναι, θα θέλαμε να είχαμε περισσότερα, αλλά οι... σύμμαχοί μας δεν το επιτρέπουν.
Επίσης οι S-300 είναι στην ουσία παροπλισμένοι, αλλά το τουρκικό δημοσίευμα απλά θέλει να περάσει ένα μήνυμα σε Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ, χωρίς όμως αντίκρυσμα.
Οι ΗΠΑ δυστυχώς απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, με τις κυρώσεις ακόμα να... έρχονται!
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Πριν από την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 στην Ελλάδα, η χώρα είχε προχωρήσει σε μαγικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, αποτελώντας μάλιστα το μοναδικό κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που αναπτύσσει με επιτυχία στρατιωτική και αμυντική συνεργασία με τη Μόσχα.
Η πρώτη μεγάλη σύμβαση αγοράς εξοπλισμού ήταν το 1998. Εκτοτε οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν προμηθεύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με δεκάδες πυραυλικά συστήματα Tor – M1, αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Osa – AKM, αντιαρματικούς πυραύλους Kornet, συστήματα κατευθυνόμενων πυρομαχικών πυροβολικού Krasnopol.
Κατά την περίοδο 1998-2001 η Ελλάδα αγόρασε ρωσικό όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κατά την περίοδο 2002-2005 η συνεργασία αυξήθηκε αισθητά. Τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, που ήρθαν από την Κύπρο, έχουν αναπτυχθεί στην Κρήτη.