World

Προς αλλαγή στρατηγικών δεδομένων στο Αιγαίο: «Deal» Τουρκίας με Oυκρανία στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων - Αδιαφορία από ΗΠΑ-Ρωσία

Η Ρωσία φέρεται να είχε προειδοποιήσει από το 2015 την Ουκρανία για την μη πώληση τεχνολογίας  βαλλιστικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς σε τρίτες χώρες, στοχοποιώντας τότε Ουκρανούς κρατικούς μεσάζοντες, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί  την Τουρκία για συνομιλίες σχετικά με την πιθανή πώληση της τεχνολογίας αυτής.

Μόλις χθες, Ουκρανός διπλωμάτης μίλησε περί ενεργής πρωτοβουλίας για στενότερη αμυντική συνεργασία με την Άγκυρα, η οποία αποσκοπεί στην μεταφορά τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων στην Τουρκία μέσω της ουκρανικής εταιρείας της Ukrspecexport.

«Η πρόθεση είναι να ενισχυθούν οι δυνατότητες των αεροσκαφών, καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία θα χρειαστούν μελλοντικά περισσότερα συστήματα πυραύλων με στρατηγικές δυνατότητες», δήλωσε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

«Άλλοι πιθανοί τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν πυροβόλα ελικοπτέρων κά», κατέληξε ο ίδιος.

Πρόσφατα, η κρατική ουκρανική εταιρεία Ukrspecexport και η τουρκική Baykar Makina υπέγραψαν αυτό που θεωρείται ως συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη και παραγωγή «ευαίσθητων τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής».

Η Ukrspecexport παράγει πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά από το 2011. Η μητρική της εταιρεία, ο κρατικός όμιλος Ukrboronprom, διαθέτει τα εξής τμήματα: α. προϊόντα αεροσκαφών και συντήρηση,  β. όπλα και πυρομαχικά ακριβείας,  γ. τεθωρακισμένα οχήματα, δ. εξοπλισμό αυτοκινήτων, ε. ναυπηγικές και θαλάσσιες εγκαταστάσεις,  στ. ραντάρ, ραδιοεπικοινωνίες και βαλλιστικά συστήματα .

«Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων και των δύο χωρών για την σειριακή παραγωγή των συστημάτων που χρειαζόμαστε», δήλωσε αξιωματούχος της Τουρκίας.

Ο νεοκλεγής πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζέλενσκι, επισκέφθηκε τις μονάδες παραγωγής και έρευνας και ανάπτυξης της Baykar κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία τον Αύγουστο όπου συζητήθηκαν τα πάντα .

Η αναδυόμενη αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την Ουάσινγκτον και την Μόσχα.

«Υποστηρίζουμε έντονα αυτή την πρωτοβουλία μεταξύ δύο συμμαχικών κρατών», ανέφερε ένας διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Άγκυρα σε αμυντικούς δημοσιογράφους.

Από την πλευρά της η Μόσχα, μέσω διπλωμάτη της στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία  παρακολουθεί την «μεγάλη εικόνα», προσδιορίζοντας ως θετική την παράδοση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία.

Ο ίδιος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε επίσης ότι "η αγορά αεροσκαφών είναι το βέλτιστο σημείο εκκίνησης αν  Τουρκία και Ουκρανία θέλουν σοβαρά να συνεργαστούν στην παραγωγή αμυντικών συστημάτων".

Διάφορα μοντέλα μπορεί σύντομα να εισέλθουν στο στάδιο της παραγωγής λόγω των γεωστρατηγικών και αμυντικών απαιτήσεων  Ουκρανίας και  Τουρκίας. 

Σύμφωνα με προβλέψεις αμυντικών εμπειρογνωμόνων, η Τουρκία εκτός από βαλλιστικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς, «καίγεται» και για την παραγωγή του πολυδιαφημισμένου άρματος Altay, το οποίο έχει «βαλτώσει» αναζητώντας την συμπαραγή κινητήρα με τους Ουκρανούς.

Εάν όμως η Τουρκία αποκτούσε τεχνολογία για βαλλιστικούς πυραύλους, θα άλλαζαν τελείως τα δεδομένα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Η Άγκυρα θα αποκτούσε τεράστια δύναμη πυρός, επισκιάζοντας όλες τις χώρες τις περιοχής ακόμη και το Ισραήλ το οποίο διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Η πατρίδα μας θα είχε  να αντιμετωπίσει έναν ακόμη  θανάσιμο κίνδυνο, διότι οι Τούρκοι «κάθε λίγο και λιγάκι» θα μας εμφάνιζαν τους πυραύλους μακρούς βαληνεκούς ως μέσο για να "πειστούμε" στις όποιες παράλογες απαιτήσεις τους.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι Ρώσοι και Αμερικανοί» σφυρίζουν» προς το παρόν αδιάφορα, σε μια επικίνδυνα απειλητική Τουρκία του ισλαμιστή  Ερντογάν, ο οποίος  επιθυμεί  διακαώς μεγάλη ισχύ αλλά και πυρηνικά όπλα σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR