Ένα μόνο ερώτημα κυριαρχεί στα κέντρα αποφάσεων στην Ουάσιγκτον αυτήν την κρίσιμη στιγμή μετά την τρομερά σημαντική επίσκεψη Ερντογάν στην Μόσχα, η οποία αφορά το εάν οι ΗΠΑ αντέχουν πραγματικά να χάσουν οριστικά την Τουρκία και το αν η Τουρκία αντέχει και αυτή την φυγή από την Ουάσιγκτον, ευρισκόμενη απέναντι από ολόκληρο το ΝΑΤΟ
Πόσο όμως ισχυρές είναι οι σχέσεις που δημιουργεί ο Ερντογάν με τον Πούτιν και κατά πόσο αυτές μπορούν να αντικαταστήσουν την τεράστια έως τώρα εξάρτηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ ειδικά στον τομέα της οικονομίας της άμυνας;
Οι ΗΠΑ έχουν θέσει το δίλημμα προς την Τουρκία: «Είστε με το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία;», γράφει ο Δρ. Αμπντουλάχ Μανάζ σύμβουλος του πανεπιστημίου στην Κων/πολη και σύμβουλος του ΥΠΕΞ, ο οποίος μίλησε σε αμερικανικό ΜΜΕ προκαλώντας πάταγο με όσα δήλωσε και σίγουρα ενστερνίζεται και το αφεντικό του ο Ερντογάν:
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η πολιτική των ΗΠΑ προς την Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν ενισχύονται τρομερά στην περιοχή. Το κύριο σημείο στο θέμα αυτό είναι η πλήρης απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Εάν η Τουρκία αποφασίσει τελικά σε ποια πλευρά θα πάει (διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και με τους δύο δεν γίνεται), αυτή η πλευρά θα κερδίσει μακροπρόθεσμα στη Μέση Ανατολή», τονίζει ο ίδιος.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους παλιούς τους φίλους τους σουνίτες ισλαμιστές. Η τελευταία καλή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και των σουνιτών ισλαμιστών ήταν στο Αφγανιστάν.
Μετά τη δεκαετία του 1990, η πολιτική των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή καθορίζονταν εξ ολοκλήρου προς το συμφέρον του Ισραήλ. Μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 που πραγματοποιήθηκε εν γνώση της MOSSAD, οι νέοι εχθροί των ΗΠΑ έγιναν ξεκάθαρα οι σουνίτες ισλαμιστές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αν και υποστήριξαν ισλαμιστές πολιτικούς σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, δίνοντας τους τη δυνατότητα να πάρουν την εξουσία, στην συνέχεια, ήθελαν να τους εξουδετερώσουν με τη βοήθεια των μυστικών φίλων τους στις χώρες αυτές.
Ο στρατηγός Σίσι στην Αίγυπτο και το κίνημα Fethullah Gulen στην Τουρκία ήταν οι μυστικοί φίλοι των ΗΠΑ
Το Κίνημα Fethullah Gülen που είχε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της CIA, αλλά και όλων των κρατικών θεσμών στην Τουρκία (Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλοι) είναι ένα απλό παράδειγμα αυτής της πολιτικής από τις ΗΠΑ.
Μέλη του κινήματος Fethullah Gulen έκαναν πολλές προσπάθειες να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τον Tayyip Erdogan. Τούρκοι στρατηγοί, οι οποίοι γνώριζαν τις μυστικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ήθελαν να πλησιάσουν τη Ρωσία ως ευρασιανιστές.
Για να αποφευχθεί αυτό, όλοι οι στρατηγοί που ήταν εναντίον των ΗΠΑ, συνελήφθησαν από εισαγγελείς συνδεδεμένους με τον Fethullah Gülen. Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε για να προκληθεί πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στη Συρία, αλλά απέτυχε. Τέλος, οι αξιωματικοί του κινήματος Fethullah Gulen αποφάσισαν να υλοποιήσουν οι ίδιοι ένα ακόμη πραξικόπημα.
Το 2013, το πραξικόπημα του στρατηγού Αλ Σίσι στην Αίγυπτο ήταν επιτυχημένο και οι Αιγύπτιοι ισλαμιστές πολιτικοί εξαφανίστηκαν από προσώπου της γης.
Αλλά το πραξικόπημα της Fethullah Gulen στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016 απέτυχε. Οι αξιωματικοί της οργάνωσης FETO, τους οποίους οι διοικητές του ΝΑΤΟ αποκαλούν «στενούς φίλοι μας», συνελήφθησαν όλοι σε περίοδο 3 ετών. Τα τελευταία 3 χρόνια απομακρύνθηκαν 17.500 στρατιωτικοί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Όταν η αμερικανική κυβέρνηση έχασε τους στενούς της φίλους της στην Τουρκία, άρχισε να συνεργάζεται με τον Οργανισμό Τρομοκρατίας του PKK στη Μέση Ανατολή.
Για το λόγο αυτό, η Τουρκία απευθύνθηκε προς τη Ρωσία. Η Τουρκία και η Ρωσία ξεκίνησαν συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου, το σύστημα αντιεροπορικής άμυνας S-400, η κοινή παραγωγή όπλων, η αύξηση του διμερούς εμπορίου και του τουρισμού κά.
Τώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προστατεύουν τον Οργανισμό Τρομοκρατίας του PKK και τον Fethullah Gulen. Όσο αυτό συνεχίζεται, η Τουρκία θα συνεχίσει την προσέγγιση με τη Ρωσία. Η ψεύτικη συνεργασία των δύο πλευρών στη Βόρεια Συρία δεν μπορεί να διασώσει τη φιλία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι μια χώρα με τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Μέση Ανατολή (με τη Συρία 911 χλμ., με το Ιράκ 384 χιλιόμετρα) και έχει τον ισχυρότερο στρατό της περιοχής. Επίσης η Τουρκία παράγει το 70% των όπλων της.
Εάν οι ΗΠΑ χάσουν την Τουρκία, η Μέση Ανατολή θα χαθεί μακροπρόθεσμα και αυτό θα είναι και το τέλος του ΝΑΤΟ», κατέληξε ο ίδιος.
Αυτά ακριβώς πιστεύει ο σουλτάνος και τα τσιράκια του προκαλώντας τις ΗΠΑ στα «μούτρα», για αυτό να μην υπάρχει καμία αμφιβολία από κανέναν, ενώ για τον ίδιο λόγο εκτιμάται ότι η Ελλάδα και το Αιγαίο, πιθανόν να αποτελούν αντικείμενο υπόγειων «διαπραγματεύσεων» μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, με πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με μερίδα του ελληνικού τύπου.
Οι αυστηρές δηλώσεις και οι ανακοινώσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ όμως προς την προκλητική στο Αιγαίο... Τουρκία δεν φτάνουν, πρέπει να δοθούν αποδείξεις με την αποστολή κρίσιμων οπλικών συστημάτων στον ελληνικό στρατό, όπως φρεγάτες, άρματα μάχης, πυραύλους ATACMS κά. Μόνο αυτήν την «γλώσσα κατανοεί» καλά η Τουρκία καμία άλλη.