Πλησιάζει η ώρα της κρίσης σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο, καθώς μέρα με τη μέρα η τουρκική πολιτική ηγεσία κλιμακώνει τόσο λεκτικά, όσο και πρακτικά, με την προετοιμασία ερευνών ακόμα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Άγκυρα φροντίζει με ξεκάθαρο τρόπο να γνωρίζουμε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της, ενώ το Φθινόπωρο προβλέπεται πολύ "γεμάτο" για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η κλιμάκωση της κρίσης είναι θέμα χρόνου πλέον και τα περιθώρια "στενεύουν".
Τα πράγματα όσο πάνε περιπλέκονται με την Τουρκία. Το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά προκλήσεων και παραβιάσεων είναι ο χάρτης που εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, ανατολικά της Κρήτης. Τον επίμαχο αυτό χάρτη παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα. Είναι ο ίδιος χάρτης που είχε δημοσιευθεί στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου 2012. Τότε, μάλιστα, κύκλοι της Άγκυρας τον είχαν κυκλοφορήσει διεθνώς, ενώ είχε σταλεί με κάθε επισημότητα και στα Ηνωμένα Έθνη, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να νομιμοποιηθούν οι παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις.
Η αίσθηση, πάντως, που διακινείται στους διπλωματικούς κύκλους, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Λευκωσία, είναι ότι η ώρα της κρίσης-όποια και αν είναι αυτή ή όπως και αν εξελιχθεί- πλησιάζει. Αύγουστος; Σεπτέμβρης; Ποιός ξέρει ποτε… Αν πάντως λάβει κανείς σοβαρά τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο πιθανότερος μήνας είναι ο Οκτώβριος, επισημαίνει η Νεφέλη Λυγερού στο Πρώτο Θέμα, ώστε να έχει περάσει η τουριστική περίοδος χωρίς παρατράγουδα.
https://www.youtube.com/watch?v=Qw6I-5O4oYs
Όποια, όμως, και αν είναι η στιγμή που τα πράγματα εκτροχιαστούν μεταξύ Αθήνας-Λευκωσίας και Άγκυρας (στην περίπτωση τελοσπάντων που συμβεί κάτι τέτοιο), ένα είναι σίγουρο: Αν η πρόθεσή της Άγκυρας να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην περιοχή που ξεκινά από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο επιβεβαιωθεί, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κλιμάκωση. Και μάλιστα μία κλιμάκωση που έχει να κάνει με κατάφωρη παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει ήδη πραγματοποιήσει προκαταρκτικές, σεισμικές έρευνες, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή Καστελλόριζου. Τότε η Αθήνα είχε στείλει τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία και εξέπεμπε σήμα με το οποίο κοινοποιούνταν οι πληροφορίες περί πλου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Όπως είναι φυσικό, στην Αθήνα αξιολογούν με προσοχή τις απανωτές πληροφορίες που καταφτάνουν, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενδελεχής συζήτηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λευκωσία. Σχέδια που προβλέπουν την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη καταρτιστεί, με σύσσωμες τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Στο πλαίσιο της επιδίωξης του Ταγίπ Ερντογάν να μην μείνει ούτε στην απ’έξω στα ενεργειακά, αλλά ούτε και να εγκλωβιστεί επ’ άπειρο στην άτυπη γεωπολιτική περιθωριοποίηση σε μια περιοχή υψηλής αξίας για τα τουρκικά συμφέροντα, φροντίζει να δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών κρατών. Και αυτό, μάλιστα, τη στιγμή που υποτίθεται ότι πραγματοποιούνται προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Την ήδη αρκετά τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται να περιπλέξει και η προχθεσινή ανακοίνωση του Ερντογάν. Σε αυτήν παρουσίασε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει μία πολεμική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη. Πρόκειται για μία περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους και στην οποία οι Αμερικάνοι εμπλέκονται άμεσα, έχοντας πολλάκις αποτρέψει την έναρξη επιχειρήσεων από τον τουρκικό στρατό. Στην παρούσα φάση λοιπόν το βασικό ερώτημα είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος μπλοφάρει;
Σε περίπτωση που υλοποιήσει τις εξαγγελίες του στην Συρία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με Αμερικανούς και Γάλλους στρατιωτικούς. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε ανυπολόγιστες συνέπειες, ειδικά σε μία περίοδο που οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Μεταξύ άλλων, και εξαιτίας της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία. Σε σχέση με αυτό το θέμα που συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά του στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, για τους S-400, δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας.
Στο πλευρό της Τουρκίας έσπευσε να σταθεί και η Ρωσική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets. Σε εκτενές άρθρο πραγματοποιεί μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την εισβολή στην Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζει δικαιολογημένη! Καταλήγει, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία έχει αδικηθεί από τη Δύση σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες έχουν την εύνοιά της».
Κατα τ’ άλλα αξίζει να θυμίσουμε ότι σε δύο ημέρες από σήμερα, το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φιλοξενεί την πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η κυβέρνηση της Αμερικής.