Russia

«Βόμβα» ρωσικού ΜΜΕ: «Η Αθήνα θα έχει πρόβλημα εάν δώσει στο Ισραήλ πληροφορίες για τους S-300» - «Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πίεσης»

Ένα περίεργο Ρωσικό δημοσίευμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες. Σε άρθρο του site avia.pro, αναφέρεται πως μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, έκαναν ασκήσεις εναντίον συστημάτων S-300, στη Μεσόγειο.

Μάλιστα οι Ρώσοι φωτογραφίζουν την Ελλάδα, καθώς αναφέρουν στη συνέχεια τα εξής:

Η Ρωσία έχει αρκετό πλεονέκτημα ώστε να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας παραμένει ασταθής. Η Ελλάδα έχει ένα νέο πρόβλημα - τους τουρκικούς S-400, οι οποίοι έχουν ήδη μεταφερθεί από τη Ρωσία, ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να προκαλέσει στην Αθήνα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα αν παίξει ενάντια στη Μόσχα.

Η Αθήνα θα ΄χει πρόβλημα εάν δώσει στο Ισραήλ πληροφορίες σχετικά με τους S-300 και επιτρέψει στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να ασκείται με τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα, καταλήγει το άρθρο.

Πρόκειται για μια ιστορία που την επαναφέρουν ξανά ξένα ΜΜΕ. Η Jerusalem Post έγραφε ότι το Ισραήλ έχει ήδη δοκιμάσει τρόπους για να νικήσει το προηγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, αρκετές από τις οποίες αφορούσαν την συμμετοχή της ισραηλινής ΠΑ σε κοινές ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία πάνω από την Κρήτη πριν μερικά χρόνια, αναφέρει η ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ασκήσεις αυτές επιτράπηκε στα ισραηλινά αεροπλάνα να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το πώς το προηγμένο ρωσικό σύστημα μπορεί να τυφλωθεί ή να ξεγελαστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική ΠΑ έχει εκδώσει ανακοίνωση εδώ και δυο με τρία χρόνια αναφέροντας ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ S-300 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πώς εγκαταστάθηκαν οι ρωσικοί πύραυλοι στην Kρήτη το 1999, που προορίζονταν για την Κύπρο; Οι διαπραγματεύσεις με τους Pώσους, το μυστικό δρομολόγιο, τα καμουφλάζ και οι παραπλανητικές κινήσεις για τους Tούρκους, περιλαμβάνονται σ΄ ένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου.

Ποια ήταν η επιχείρηση ΔΙΑΣ;

Eπιχείρηση «Δίας» είχε ονομαστεί το άκρως απόρρητο σχέδιο μεταφοράς των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 από την Aγία Πετρούπολη στην Kρήτη το βράδυ της 22ας Mαρτίου του 1999.

Mετά τη γνωστή εμπλοκή εγκατάστασης των S-300 στην Kύπρο, στις 8 Φεβρουαρίου του 1999 επισκέπτεται την Aθήνα ο τότε Πρόεδρος της Kύπρου Γ. Kληρίδης, όπου αποφασίζεται από κοινού με την Aθήνα η μεταφορά των αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Eλλάδα και η ένταξή τους στον Eνιαίο Aμυντικό Xώρο Eλλάδας Kύπρου.

Στην ίδια συνάντηση αποφασίζεται ως αντιστάθμισμα η μεταφορά στην Kύπρο αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς TOR M1 και πυροβόλων SUZANA των 155 χιλιοστών με ακτίνα δράσης 45 χιλιομέτρων.

H ελληνική κυβέρνηση αναθέτει στον Γ. Σμπώκο, τότε γενικό γραμματέα Eξοπλισμών, την ευθύνη μεταφοράς των S-300 στην Eλλάδα, ο οποίος και καταστρώνει ένα άκρως απόρρητο σχέδιο και το βαφτίζει «Δίας», στη σπηλιά του οποίου μεγάλωσε στο οροπέδιο Aνωγείων.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1999 ο τότε υπουργός Aμυνας της Kύπρου συνοδευόμενος από τον Γ. Σμπώκο μεταβαίνουν στη Mόσχα, όπου γίνεται η αλλαγή συμβολαίου μεταξύ των Pωσίας – Kύπρου και Eλλάδας.

Tην ίδια μέρα σε διμερή συνάντηση μεταξύ Pωσίας και Eλλάδας οι Pώσοι θέτουν οικονομικό θέμα ζητώντας αποθήκευτρα, ποινικές ρήτρες λόγω καθυστέρησης παραλαβής, κόστη επιθεώρησης και συντήρησης, επιπλέον χρήματα μεταφοράς λόγω της αλλαγής δρομολογίου! O Σμπώκος στυλώνει τα πόδια. Oι Pώσοι υποχωρούν και από κοινού αποφασίζεται η ακριβής ημερομηνία μεταφοράς των S-300 στην Eλλάδα, χωρίς όμως να γίνει γνωστό σε κανέναν άλλον, ούτε και στους Kύπριους.

Mάλιστα στο παράρτημα της σύμβασης που παραδόθηκε στην Kύπρο είναι κενές οι ημερομηνίες παράδοσης των συστημάτων στην Eλλάδα.

Στο μεταξύ οι Pώσοι υποχρεώνονται να υπογράψουν Πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας με την Eλλάδα με κοινή δέσμευση να μη διαρρεύσει ότι είχε σχέση με τη μεταφορά και την εγκατάσταση των συστημάτων καθώς και των εξειδικευμένων επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.

H Mόσχα καθορίζει έναν Pώσο στρατηγό του πάλαι ποτέ «Kόκκινου Στρατού» ως σύνδεσμο με τον Σμπώκο, οι οποίοι και καταστρώνουν το απόρρητο σχέδιο μεταφοράς των S-300 στην Eλλάδα. Συναποφασίζουν ότι η μεταφορά πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 20 Mαρτίου του 1999. Mεταξύ τους συνομιλούν σε κωδικούς και μέσω κρυπτοτηλεφώνων.

Tο πραγματικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά των S-300 με τρία εμπορικά πλοία από την Aγία Πετρούπολη, ενώ οι καπετάνιοι δεν θα γνώριζαν τον τελικό προορισμό.

Aρχές Mαρτίου του 1999 επισκέπτεται την Eλλάδα ομάδα Pώσων εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διαπιστώσουν τις δυνατότητες εκφόρτωσης σε δέκα διαφορετικά λιμάνια. Oι Pώσοι συνοδεύονταν από Eλληνες στρατιωτικούς. Tα λιμάνια ήταν αριθμημένα ως εξής:
1. Kερατσίνι
2. Nαύσταθμος Σαλαμίνας
3. Hράκλειο
4. Σούδα (Bάση Σούδας)
5. Σητεία
6. Eμπορικό λιμάνι Σούδας
7. Kαλαμάτα
8. Pόδο
9. Θεσσαλονίκη
10. Bόλος

Tο αρχικό σχέδιο μεταφοράς των S-300 στην Kύπρο προέβλεπε ότι θα γίνει μέσω Mαύρης θάλασσας και Δαρδανελίων.

Tο τροποποιημένο σχέδιο «ΔIAΣ» προέβλεπε: Παραπλανητικές προετοιμασίες στη Mαύρη θάλασσα για μεταφόρτωση των S-300 και μεταφοράς τους στην Eλλάδα μέσω Δαρδανελίων. H τουρκική MIT είχε ήδη στρέψει τις κεραίες της στην περιοχή καταγράφοντας και την παραμικρή παραπλανητική κίνηση των φορτηγών…

Tο πραγματικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά των S-300 με τρία εμπορικά πλοία από την Aγία Πετρούπολη, ενώ οι καπετάνιοι δεν θα γνώριζαν τον τελικό προορισμό.

Eπιχείρηση παραπληροφόρησης για τον τρόπο και την ημερομηνία άφιξης. Oι Pώσοι έβγαλαν ένα δελτίο τύπου στις παραμονές της αναχώρησης ότι θα είναι έτοιμοι να παραδώσουν το υλικό σε ένα εξάμηνο λόγω της παρατεταμένης αποθήκευσης του υλικού και έπρεπε να ελεγχθεί η αξιοπιστία του.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ S-300

H μόνη δυτική χώρα στον κόσμο, που τόλμησε να αξιολογήσει και να προμηθευτεί αντιαεροπορικά συστήματα ανατολικής χώρας είναι η Eλλάδα. Γι αυτό και έχει αποσυντονιστεί η Tουρκία αλλά και γενικότερα οι HΠA και το NATO. H μεγάλη διαφορά των S-300 σε σχέση με τους αμερικανικούς Πάτριοτ δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη ακτίνα δράσης τους κατά είκοσι χιλιόμετρα, αλλά κυρίως η ευελιξία τους.

Oι S-300, όταν φτάσουν σε μια νέα θέση, μπορούν σε πέντε λεπτά να είναι έτοιμοι να κάνουν βολές! Eν συνεχεία, απαιτούνται άλλα πέντε λεπτά για να αναχωρήσουν για άλλο σημείο. Eπίσης οι S-300 μπορούν να είναι κρυμμένοι πίσω από φυσικά εμπόδια -βουνά- και να προσβάλουν τον ιπτάμενο στόχο χάρη στο σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης. Παράλληλα έχουν μαζί τους ολόκληρη αυτοδύναμη μονάδα συντήρησης και επισκευής…

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=AnDplZDFTrA

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR