File

Αμερικανική "ομπρέλα" στα ελληνοτουρκικά - Τζ.Πάιατ: "Στηρίζουμε τις ενέργειες της Ελλάδας" - Αθήνα: "Ανοιχτά τα λιμάνια μας για τα ρωσικά πλοία"

Σε σημαντικές δηλώσεις που αφορούν το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας και την πορεία της ελληνοτουρκικής κρίσης προχώρησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ.

Διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν απόλυτα τις ελληνικές κινήσεις σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, και αναφέρθηκε στον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

Την ίδια στιγή, ενόψει του νομοσχεδίου East Med Act και στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού πρέσβη, κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε πως τα ελληνικά λιμάνια θα παραμείνουν ανοικτά για τα ρωσικά πλοία. Υπενθυμίζουμε πως το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο θέτει σαν όρο την απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Με τη "μάχη" ΗΠΑ-Τουρκίας για τους S-400 και τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας να έχει μπει σε τελική ευθεία και γενικώς να επικρατεί μια σύγχυση για τις συμμαχίες και τις ισορροπίες στην περιοχή μας, οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη και η στάση της Αθήνας στο νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο προβληματίζουν καθώς συνθέτουν ένα μεταβατικό σκηνικό που μπορεί να πυροδοτήσει ριζικές αλλαγές στο άμεσο μέλλον.

Τζ.Πάιατ: "Στηρίζουμε τις ενέργειες της Ελλάδας"

«Το μήνυμά μας είναι μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση (σε σχέση με την Τουρκία) για τη μείωση της έντασης και την προώθηση του διαλόγου», τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της δεξίωσης για την 4η Ιουλίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αβεβαιότητες που έρχονται από την Άγκυρα, αλλά εκτιμούμε πολύ τα βήματα που έχουν γίνει τόσο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Άμυνας, τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλα σχετικά (μέτρα)», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Υπογράμμισε, δε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή την πολιτική περίοδο στην Ελλάδα, με τις σε υψηλούς τόνους συζητήσεις και τις εθνικές εκλογές, η Τουρκία είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο οι πολίτες μιλούν με μία φωνή. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επικείμενης απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι «παραμένουμε πολύ ανήσυχοι».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τα όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ο κ. Πάιατ τόνισε:

«Δεν θα κάνω εικασίες πάνω στις δηλώσεις του Προέδρου μου και θα αφήσω την τουρκική κυβέρνηση να μιλήσει για την ίδια. Αλλά νομίζω ότι είδατε μια σαφή επανάληψη από την πλευρά του Λευκού Οίκου, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σχετικά με τη μεγάλη ανησυχία μας για τη συναλλαγή σχετικά με τους S-400 και την ασυμβατότητα μεταξύ αυτού και της επιθυμίας της Τουρκίας να αποτελέσει τμήμα του προγράμματος F-35».

https://www.youtube.com/watch?v=N459ch6BFlw

«Μεγάλο βήμα προόδου» η συμφωνία για τα ενεργειακά

Μιλώντας για τα ενεργειακά, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης», επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα «μεγάλο βήμα προόδου».

Στην ερώτηση, δε, εάν μπορεί η Ελλάδα να καταστεί μεγάλος ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος στο άμεσο μέλλον, απάντησε πως «συμβαίνει ήδη», υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη θέση της Βόρειας Ελλάδας στην όλη προσπάθεια.

«Η Βόρεια Ελλάδα είναι στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας με τον αγωγό TAP, τον IGB που ξεκινάει τώρα, την πρόοδο του FSRU (σ.σ. πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και τις ενεργειακές υποδομές διασύνδεσης μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Μακεδονίας. Βλέπετε πως η Βόρεια Ελλάδα τοποθετείται στο κέντρο αυτού του ευρύτερου οράματος να καταστεί η Ελλάδα βασικός εταίρος στην οικοδόμηση της ενεργειακής διαφοροποίησης και της ενεργειακής ασφάλειας κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Αθήνα: "Ανοιχτά τα ελληνικά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία"

Ανώνυμη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι τα ρωσικά πλοία θα συνεχίσουν να ελλιμενίζονται στην Ελλάδα, παρά την πρόσφατη υπερψήφιση του αμερικανικού νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό των ρωσικών πλοίων, δήλωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας στο Sputnik, στον απόηχο της πρόσφατης υπερψήφισης του νομοσχεδίου της αμερικανικής Γερουσίας για την Εξωτερική Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act).

«Δεν θα επηρεάσει τον ελλιμενισμό των ρωσικών πλοίων στην Ελλάδα. Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά.

Προσφάτως, παρόμοιες διευκρινίσεις έδωσε και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση σε ρωσικά πλοία, παρά τις τροποποιήσεις στο αμερικανικό σχέδιο νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αναγκάσει την Κύπρο να σταματήσει την παροχή λιμενικών εγκαταστάσεων σε ρωσικά ή άλλα πλοία» ανέφερε ο Αγγελίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CYBC.

Τον περασμένο Απρίλιο, οι Αμερικανοί Γερουσιαστές, Μαρκ Ρούμπιο και Μπομπ Μενέντεζ εισήγαγαν στη Γερουσία νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ άλλων, το επίμαχο νομοσχέδιο προέβλεπε την άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο στις 25 Ιουνίου, καλώντας την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να μην επιτρέπουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR