Middle East

Κοσμογονικές εξελίξεις: ΗΠΑ-Ρωσία-Ισραήλ παίρνουν σήμερα οριστικές αποφάσεις για την Μ. Ανατολή - «Πόρτα» Νετανιάχου σε Ερντογάν

Επικεφαλής των Εθνικών Συμβουλίων Ασφαλείας του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ξεκινούν σήμερα διήμερη συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, με κύριο θέμα τη Μέση Ανατολή και κυρίως για το Ιράν.

Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση, από όπου θα βγουν σοβαρές ειδήσεις για τον μέλλον της Μ. Ανατολής. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιστορική και άνευ προηγουμένου» και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλισθεί η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, θα συμμετάσχουν σε διμερείς και τριμερείς συνομιλίες.

Ο Πατρούσεφ, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Tass, δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα του Ιράν και θα τα υποβάλλει στους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στη Συρία, όπου το Ιράν έχει παρουσία.

Το γεγονός ότι θα συζητήσουν τη συριακή κρίση χωρίς την παρουσία αντιπροσώπου της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, τονίστηκε από διπλωματικές πηγές. Ο Νετανιάχου αρνήθηκε να κληθεί Τούρκος αντιπρόσωπος κάτι που δέχθηκαν η Ουάσιγκτον και η Μόσχα.

Πρόκειται για ένα γεγονός που ασφαλώς παγώνει τον Ερντογάν, καθώς βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Η Τουρκία μπαίνει πλέον στον πιο "καυτό μήνα" των τελευταίων ετών της σύγχρονης ιστορίας της, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Έως τα μέσα Ιουλίου κρίνεται η σχέση της Άγκυρας με τη Δύση. Στο παρασκήνιο της συνάντησης των ηγετών των G-20 Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28 και 29 Ιουνίου και στο τετ α τετ του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί η τύχη των S-400.

Η Ουάσιγκτον, πάντως, διαμηνύει στην Άγκυρα να μην ελπίζει στον Ντόναλντ Τραμπ και τη χημεία που έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον Αμερικανό Πρόεδρο "δεν τον παίρνει" να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική από την κυρίαρχη στην Ουάσιγκτον και η οποία θα οδηγήσει σε ρήξη τις δυο χώρες εάν η Τουρκία αγοράσει τους S-400.

Πάντως οι ΗΠΑ έστειλαν το πρώτο μήνυμα στην Άγκυρα. Η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία «Pratt & Whitney» έχει τραβήξει την πρίζα στις δραστηριότητές της στην Τουρκία, επικαλούμενη προβλήματα στην ποιότητα παραγωγής, όπως αναφέρει τουρκική ιστοσελίδα.

«Η Turkish Technic που είναι 100 τοις εκατό θυγατρική της Turkish Airlines, έφθασε σε οριακό σημείο με την αμερικανική εταιρεία Pratt & Whitney. Οι Αμερικανοί σταμάτησαν κάθε συνεργασία με ολόκληρη την ομάδα στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενοι την κακή ποιότητα της παραγωγής», γράφει η τουρκική Air Port Haber.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εντάσεις στην επιχείρηση 'Τουρκικό Κέντρο Μηχανών' (TEC).

Η TEC, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ της Pratt & Whitney και της Turkish Technic, ήταν το κέντρο συντήρησης και επισκευής της Turkish Airlines. Ιδρύθηκε το 2009 και απασχολεί περίπου 250 άτομα, λειτουργεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Σαμπίχα Γκοκτσέν.

Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR