World

Προάγγελος εξελίξεων: Ο Ερντογάν εκβιάζει την Δύση με είσοδο στο «Κινεζικό ΝΑΤΟ» - Άξονας Πεκίνου-Άγκυρας κατά ΗΠΑ

Η Κίνα ως μελλοντική υπερδύναμη σύμφωνα με πολλά ξένα ινστιτούτα, προετοιμάζει επισταμένα εδώ και καιρό την δημιουργία της δικής της συμμαχίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και σε αυτήν όπως δείχνουν οι ενδείξεις προετοιμάζεται να εισέλθει κάποια στιγμή στο μέλλον και η Τουρκία, αλλιώς τόσα δημοσιεύματα περί αποχώρηση της από το ΝΑΤΟ δεν θα είχαν νόημα.

Όπου υπάρχει καπνός, σίγουρα υπάρχει και «φωτιά» και η Άγκυρα προετοιμάζεται  για το μακρινό μέλλον, στο οποίο ο κινεζικός γίγαντας θα κατέχει ηγεμονική θέση στον πλανήτη.

‘Άλλωστε το σχέδιο το προανήγγειλε ο ίδιος ο Κινέζος ηγέτης.

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν Dushanbe προέβη σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα κατά την 5η συνάντηση κορυφής για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του οργανισμού των χωρών της Ασίας (CICA).

Ο Xi Jinping κάλεσε τα μέλη του CICA να υποστηρίξουν «το όραμα μιας κοινής, ολοκληρωμένης συνεργασίας για μια βιώσιμη ασφάλεια, διερευνώντας την δημιουργία μιας περιφερειακής δομής ασφαλείας με ασιατικά χαρακτηριστικά για να πραγματοποιήσουν έναν οργανισμό για την συλλογική ασφάλεια στην Ασία».

Ο ίδιος κάλεσε επίσης και άλλους ηγέτες στο όραμα αυτό.  Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι ο Κινέζος ηγέτης πρότεινε μια δομή που μοιάζει με το ΝΑΤΟ και αυτό ακριβώς εννοούσε.

Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να αναχαιτισθεί η απειλή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ορισμένες από τις χώρες του CICA, ενδέχεται να αντιλαμβάνονται ότι απειλούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με απτό παράδειγμα την πρόσφατη κόντρα Πεκίνου-Ουάσιγκτον σε πολλούς τομείς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε και αυτός παρόμοια δήλωση στην 5η  σύνοδο κορυφής της CICA.

«Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας πρέπει να εκβαθυνθεί. Για το σκοπό αυτό, η διάρθρωση των διαφόρων οργάνων και η επέκταση των προσπαθειών θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο βήμα. Συνολικά, πρέπει να πάρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες», ανέφερε.

Η σύνοδος κορυφής της CICA συνέπεσε με ένα άλλο θέμα: την ένταση Τουρκίας-ΗΠΑ για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400.

Τα δύο θέματα είναι άσχετα, αλλά εξακολουθούν να αλληλεπιδρούν έμμεσα, επειδή πρόκειται για τη δημιουργία μιας αμυντικής δομής στην Ασία, η οποία θα θεωρήσει εφόσον υλοποιηθεί, το ΝΑΤΟ ως αντίπαλο της.

Το άλλο είναι η ένταση μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ που αποδυναμώνει την αλληλεγγύη στο εσωτερικό της συμμαχίας.

Ο πρώην πλέον, Αμερικανός υπουργός Άμυνας Patrick Shanahan, πριν παραιτηθεί από τη θέση του, έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του, προειδοποιώντας την Άγκυρα με  μια λιγότερο διπλωματική γλώσσα, ότι δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία τα αεροσκάφη F-35, εφόσον αποκτηθούν οι S-400.

Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση στην Τουρκία και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «το περιεχόμενο αυτής της επιστολής δεν ταιριάζει με το πνεύμα της συμμαχίας».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Eric Pahon, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις ζημιές στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις  δήλωσε: «Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει μια ρωγμή στην αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί.

Πρέπει να εξετάσουμε τη πολυεπίπεδη φύση του συνόλου των σχέσεων με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ εκτιμούν την Τουρκία. Πρέπει να εξετάσουμε πόσο βάθος έχουν  αυτές οι σχέσεις.

Είμαστε σύμμαχοι με την Τουρκία για σχεδόν 70 χρόνια. Ευχόμαστε η χώρα αυτή  να εγκαταλείψει την αγορά των S-400 και να αγοράσει ένα σύστημα συμβατό με το ΝΑΤΟ ».

Στην απάντησή του στο Shanahan, ο Ακάρ επανέλαβε την ανησυχία της Τουρκίας για τον τόνο και το περιεχόμενο της επιστολής και τόνισε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου που βασίζεται στη φιλία, τον αμοιβαίο σεβασμό και τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα.

Έτσι, η σύνοδος κορυφής της CICA και η αναφορά του Xi Jinping στη δημιουργία μιας περιφερειακής δομής ασφάλειας μπορεί να έχουν βοηθήσει την Τουρκία να εκτονώσει ή να μετριάσει την ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια αμυντική δομή, όπως αυτή που περιγράφεται από τον Xi Jinping, φαίνεται να είναι ένας μακρινός στόχος, αλλά η συζήτηση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος ή ακόμη και η απλή αναφορά του στη διάσκεψη κορυφής του οργανισμού χωρών CICA, μπορεί να αρκεί για να διαταράξει τους στρατηγικούς στόχους  του ΝΑΤΟ.

Θα πρέπει να είναι  εφιάλτης για κάθε Αμερικανό ή δυτικό στρατηγό να σκεφτεί μια αμυντική δομή που θα αποτελείται από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία, μαζί με άλλες ασιατικές χώρες και την Τουρκία, αποξενωμένες από το ΝΑΤΟ.

Αναλυτές στο Πεντάγωνο και σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι με τη στάση της Τουρκίας στη συμμαχία, αλλά η εναλλακτική λύση δεν είναι καλύτερη για το ΝΑΤΟ σε σχέση με  την Τουρκία.

Παρά το περιεχόμενό της ως θεωρία συνωμοσίας, αυτή η σύμπτωση μπορεί να βοήθησε πολλούς στρατιωτικούς αξιωματούχους  στις χώρες του ΝΑΤΟ να ζυγίζουν για άλλη μια φορά το κόστος της συγκράτησης της Τουρκίας εντός  ΝΑΤΟ, αλλά αυτό ταυτόχρονα θα σημάνει πολλούς κινδύνους για την Ελλάδα.

Μια πιθανή αλλαγή στάσης της δύσης στην κόντρα Ελλάδος-Τουρκίας θα μετέβαλε την τουρκική στάση στην περιοχή μας σε ακόμα πιο επικίνδυνη από αυτήν που είναι σήμερα.

Αυτό όμως που προβληματίζει ακόμα πιο πολύ είναι η σιγουριά Ερντογάν για την μη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ λόγω των S-400.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR