File

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μοίρα αεροσκαφών F-15E Strike Eagle στην Τουρκία λόγω της άσκησης «Anatolian Eagle 19» εν μέσω σύγκρουσης για τους S-400

Ολόκληρη μοίρα αεροσκαφών F-15E Strike Eagle μεταστάθμευσε στην Τουρκία η πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. λόγω άσκησης, μετακινούμενη  από την Αγγλία και την 494η μοίρα, εν μέσω πολιτικής σύγκρουσης των δύο χωρών για την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400.

Η μεταστάθμευση των αμερικανικών αεροσκαφών F-15E Strike Eagle μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό υποστήριξης από την  48η πτέρυγα μάχης στο  Lakenheath, Αγγλία, έφτασαν ήδη στην 3η τουρκική   αεροπορική βάση στο Ικόνιο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, τα αμερικανικά αεροσκάφη Strike Eagle αναπτύχθηκαν στην Τουρκία για να συμμετάσχουν στην αεροπορική άσκηση Anatolian Eagle-2019 παράλληλα με τις τουρκικές και άλλες συμμαχικές και συνεργαζόμενες αεροπορικές δυνάμεις.

"Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών μονάδων.

Εξειδικευμένες ασκήσεις όπως η Anatolian Eagle ενισχύουν τους συμμάχους και τους εταίρους, ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις περιφερειακές κρίσεις, αλλά και  στις δικές τους ανάγκες ασφάλειας. Η πολυεθνική άσκηση καταδεικνύει επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ για συλλογική άμυνα και περιφερειακή ασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Anatolian Eagle όμως σύμφωνα με το αμυντικό portal defence-blog, πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση του Ικονίου, περιλαμβάνοντας και άλλες αεροπορικές συμμαχικές δυνάμεις, αν και οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες δεν έχουν ανακοινωθεί.

Η άσκηση επικεντρώνεται στη "βελτίωση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών μονάδων", σύμφωνα με την διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία πραγματοποιείται εν μέσω μεγάλης επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την απόφαση για την παραλαβή των  S-400 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο μας, επισημάναμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων AREDA η οποία δημοσιεύθηκε, περίπου το 78,2% των Τούρκων δεν αισθάνεται φιλικά με την στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Περίπου το 87,6% των Τούρκων που συμμετείχαν στην έρευνα κατηγόρησαν την κυπριακή κυβέρνηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για το πλήρωμα του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Πορθητή, αποκαλώντας την μια «κακή και προκλητική κίνηση».

Οι εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400, έχουν συνδεθεί με τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κοντά στην Κύπρο.

Ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Habertürk έγραψε τη Δευτέρα ότι οι S-400 είναι καθ’οδόν στα νοτιοανατολικά και στα σύνορα της Τουρκίας.

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η κόντρα των ΗΠΑ με την Τουρκία έχει ακόμα πολλά επεισόδια, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η άποψη των Τούρκων πολιτών για το ΝΑΤΟ και την δύση είναι εντελώς εχθρική.

Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία δεν μπορεί να «τραβήξει» επί μακρόν και αναμένονται άμεσα εξελίξεις στο θέμα αυτό.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR