Πρωτοφανές σκηνικό στο Αιγαίο τις τελευταίες 48 ώρες. Μετά τις προχθεσινές 84 παραβιάσεις, τις πέντε υπερπτήσεις από χθες το πρωί, ο συνολικός αριθμός των παραβιάσεων και παραβάσεων ξεπέρασε τις 100.
Κορυφαίος Έλληνας αναλυτής τονίζει πως η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική πολιτική, και για αυτό το λόγο η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Παρόλα αυτά αναμένεται ένα ιδιαίτερα "θερμό" καλοκαίρι.
Οι 46 παραβιάσεις έγιναν από σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών, οι 53 από CN-235, τα αεροσκάφη που έχουν την “διατεταγμένη” υπηρεσία της κατασκοπείας από αέρος του Ελληνικού στόλου και όχι μόνο.
Να σημειώσουμε επιπλέον πως η εξωτερίκευση αυτής της νευρικότητας δεν είναι τυχαία. Εκτός της άσκησης “Καταιγίδα”, η αποπομπή των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση των F-35 παίζει και αυτό τον δικό του ρόλο, όπως και η δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η Τουρκία με τις επιλογές που έχει κάνει στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου, όπου έχει αυτοαποκλειστεί αλλά και την αγορά των S-400, που έχει εγκλωβίσει τον Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ του προέδρου Τραμπ και την Αμερική και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 11η ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 6 (6×2 F16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 7 (6 CN-235 και 1 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 19
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 6
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 18
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 99 (οι 46 από τα μαχητικά και 53 από τα CN-235)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 1
ΠΕΡΙΟΧΗ: Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο 1.
Πέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά Α/Φ F-16 στις 09:34 άνωθεν ν. Κινάρου στα 27.000 πόδια, στις 18:05 άνωθεν ν. Φαρμακονησίου στα 24.000 πόδια, στις 18:11 άνωθεν ν. Αρκιοι στα 22.000 πόδια, στις 18:18 άνωθεν ν. Φαρμακονησίου στα 24.500 πόδια και άνωθεν ν. Λειψοί στα 22.000 πόδια.
2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
https://www.youtube.com/watch?v=ruff5JekuZU
Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV για την ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, το μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο και τις εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Νομίζω ότι η Ελλάδα καλώς δείχνει την ετοιμότητά της διότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην εσωτερική και την εξωτερική της πολιτική» ανέφερε ο κ. Φίλης. ενώ υποστήριξε, πως «η ελληνική επιτροπή που βαίνει στην Άγκυρα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».
Όσον αφορά το Καστελλόριζο και τα σχέδια της Τουρκίας γι’ αυτό τόνισε, πως «είναι η πλέον στρατηγική περιοχή που συνδέει το Αιγαίο με την Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία θα δει το τι έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ για την ΑΟΖ εάν και εφόσον οδηγήσει την κατάσταση σε πιο ακραίες ατραπούς».
Σε ερώτηση για το τι εννοούσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όταν μίλησε για «εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν» ο Γιώργος Φίλης σημείωσε: «Η βασική μας εκκρεμότητα είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και πρέπει να επιλυθεί. Η Τουρκία πρέπει να ηρεμήσει και έπειτα μπορούμε να συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα».
Για τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ουάσιγκτον ανέφερε: «Η Δύση δεν πρόκειται να αφήσει την Τουρκία πακέτο και δώρο στην Ρωσία. Η επίσκεψη του Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο θα είναι ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Υπάρχουν και άλλα διπλωματικά σχέδια στη μέση όπως η εγκατάσταση των S-400 εκτός Τουρκίας, για παράδειγμα σε μια περιοχή του Καυκάσου».
Aποστάσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα εντάλματα σύλληψης
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι αποστάσεις που κράτησε το State Department στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του πληρώματος του "Φατίχ" από τη Λευκωσία, καθώς και οι ύποπτες δηλώσεις περί "ίσου διαμοιρασμού" για τις δύο πλευρές. Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ αν και παρουσιάζονται ως σύμμαχος, δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη Ελλάδας-Κύπρου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει αποστάσεις και εμμέσως δεν επιδοκιμάζει την κίνηση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του γεωτρύπανου «Φατίχ».
Παράλληλα - σε πιο χαμηλούς τόνους από την προηγούμενη τοποθέτηση του στις 6 Μαΐου για τις κινήσεις της Άγκυρας - ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την ανησυχία του για τις προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την ισότιμη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Σε ερώτηση του real.gr για το πως σχολιάζει την απόφαση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του γεωτρύπανου “Φατίχ» ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σχετικά:
“Έχουμε δει αυτές τις αναφορές των ΜΜΕ και αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις σε περιοχή που αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισότιμα και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης”.