Στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας θα σταλεί το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ», και τούτο τοποθετείται χρονικά τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το δεύτερο βήμα που γίνεται από πλευράς της κατοχικής δύναμης με την παρουσία, μετά τον «Πορθητή», και του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειώνεται συναφώς ότι στο σημείο που θα «στρατοπεδεύσει» για να κάνει στη συνέχεια -με βάση τους σχεδιασμούς- γεώτρηση το «Γιαβούζ» έχει ήδη κάνει πολλές σεισμικές έρευνες το «Μπαρμπαρός», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αυτή την περίοδο βρίσκεται νοτίως της Κύπρου. Το «Μπαρμπαρός» πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή της Καρπασίας πολλές φορές στο παρελθόν, με έκδοση παράνομων Navtex με πολύμηνη παραμονή.
Η Τουρκία έχει διαμηνύσει προς διάφορες κατευθύνσεις πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, που είναι το γκριζάρισμα περιοχών, αμφισβήτηση κυριαρχίας της «εκλιπούσας», όπως τη χαρακτηρίζει, Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιοποίηση για λογαριασμό της φυσικού αερίου. Παράλληλα, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ανεξαρτήτως κόστους, εκτός κι εάν ικανοποιηθεί στις αξιώσεις της σε σχέση με το φυσικό αέριο. Να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο για συνεκμετάλλευσή του.
Με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς διαμορφώνονται τα εξής δεδομένα:
Πρώτον, από τις αρχές Μαΐου το πρώτο γεωτρύπανο, «Πορθητής», βρίσκεται 36,50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Δηλαδή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εργασίες συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άγκυρα, αναφέρει το philnews.
Δεύτερον, η αποστολή του «Γιαβούζ» σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια αποτελεί μια κίνηση που προφανώς στέλνει μήνυμα και προς τις χώρες των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το μήνυμα είναι πως δεν θα ενοχλήσει τις εταιρείες για να μην ενοχληθεί η Τουρκία στις δικές της έρευνες.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. πώς προχωρεί το κατοχικό καθεστώς, ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G. Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι το «Αφροδίτη») της κυπριακής ΑΟΖ.
Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ. Τι θα ισχύσει από όλα αυτά, θα φανεί στη συνέχεια. Αυτό που είναι σήμερα δεδομένο, με βάση τις πληροφορίες, είναι πως το «Γιαβούζ» θα σταλεί στον κόλπο της Καρπασίας και πως αυτό γίνεται με… εντολή του ψευδοκράτους προς την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ.
Τρίτον, το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το «Γιαβούζ». Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.
Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει Πρωθυπουργός ο Σημίτης. Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Τα μαζικά εντάλματα και η αναταραχή
Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με τα εντάλματα κι αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή τόσο σε εταιρείες -κάποιες έχουν αποχωρήσει- όσο και σε εργαζόμενους. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για ανώτερα στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι συνεργάζονται σε αυτή τη φάση με τρείς εταιρείες που εξειδικεύονται στα θέματα γεωτρήσεων, δυο αμερικανικές και μια κροατική. Σε σχέση με τα εντάλματα για εργαζόμενους στο τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», αυτά αφορούν πέραν των 25 και προέρχονται από διάφορες χώρες (Εγγλέζοι, Τούρκοι κ.λπ.). Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνολική εικόνα για τα πρόσωπα που εργάζονται στην πλατφόρμα, εξ ου και την έκδοση των ενταλμάτων.
Σε διπλωματικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ισχυρούς εταίρους χωριστά, ενώ διατηρείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με την Ουάσινγκτον.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Κομβικής σημασίας για τα αμερικανοτουρκικά αλλά και για τις εξελίξεις στην περιοχή χαρακτηρίζεται η συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ιαπωνία, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Ιουνίου.
Στην Άγκυρα θεωρούν πως μπορούν να πείσουν τους Αμερικανούς να συνυπάρξουν S-400 και F-35 στην Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν συζητείται καν από την Ουάσινγκτον. Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί έχουν βρει το κουμπί του Ερντογάν και αυτό είναι η οικονομία. Μια δοκιμή έκαναν και παλαιότερα και η Τουρκία το βίωσε με την κατρακύλα της λίρας.
Την ίδια ώρα, η κατοχική Τουρκία γνωρίζει πως σε περίπτωση που αναγκασθεί να επιλέξει τις ΗΠΑ θα έχει κόστος από τους Ρώσους. Συνεπώς, ο Ερντογάν, που έχει το μυαλό του και στην επαναληπτική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται να βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος οδηγήθηκε. Εάν οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο επηρεάζουν ή όχι την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια.
H EΛΛΑΔΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΕΝ ΟΨΕΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ-Α.ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Στον προθάλαμο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών βρίσκονται τα Ισραηλινά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Heron, τα οποία η χώρα μας σκοπεύει να μισθώσει για 3 χρόνια έναντι ενός ποσού που δεν θα ξεπερνά αλλά θα τα έχει όλα μέσα ως ένα πακέτο, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου τα 50.000.000.
Ανώτατες πηγές του Πενταγώνου λένε μάλιστα πως η Διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φέρεται να έχει έτοιμη και την επιστολή «Letter of Intent» η οποία θα ταξιδέψει προς το Ισραήλ, με την οποία γνωστοποιείται επισήμως το ενδιαφέρον που υπάρχει από Ελληνικής πλευράς κι από εκεί κι έπειτα, τα αρμόδια κλιμάκια θα έχουν συνάντηση ώστε να συζητηθούν μια σειρά από θέματα.
Στην ατζέντα ανάμεσα στις δυο ομάδες εργασίας σίγουρα θα είναι το οικονομικό, δηλαδή ο τρόπος αποπληρωμής, το βάθος χρόνου, πως θα διαμορφωθούν οι δόσεις, αλλά και η εκπαίδευση: δηλαδή αν τελικά οι Έλληνες χειριστές των UAV’s θα πρέπει να μεταβούν στο Ισραήλ για την εκπαίδευσή τους ή αν εκπαιδευτές από εκεί θα έρθουν στην Ελλάδα, αναφέρουν πληροφορίες του Μ. Ιγνατίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η μίσθωση των τριών ετών μεταφράζεται σε ώρες πτήσεων που μπορεί να φτάνουν έως τις 1800 ώρες, με πιο πιθανές τις 1500. Μόλις ολοκληρωθεί κι αυτός ο κύκλος επαφών, το θέμα θα πάρει και πάλι τον δρόμο για το Ελληνικό κοινοβούλιο, που θα φέρει την τελική κύρωση. Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η αρμόδια επιτροπή είχε ενημερωθεί εκτενώς και είχε εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία η συνέχιση για την μίσθωση.
Ωστόσο η ίδια πηγή σημείωνε πως η όλη διαδικασία έχει λίγο ακόμη δρόμο μπροστά της κι άρα οι τελικές εξελίξεις και αποφάσεις θα ληφθούν με τη νέα κυβέρνηση και το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας που θα προκύψει μετά τις Εθνικές εκλογές.
Η χώρα μας δια μέσου της Frontex ήδη έχει εικόνα των δυνατοτήτων των UAV Heron του Ισραήλ, καθώς το προηγούμενο διάστημα απογειώνονταν από το Τυμπάκι της Κρήτης ο συγκεκριμένος τύπος Μη Επανδρωμένου επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος.