Σειρήνες πολέμου στο Αιγαίο με την Τουρκία στο περιθωριο της κρίσης με τις ΗΠΑ να είναι επιφυλακτική σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τα αμερικανικά σχέδια για αυξημένες βάσεις στα νησιά του Αρχιπελάγους!
Μια πρόσφατη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που κατηγορεί την Ελλάδα αποκρύπτει τις αυξανόμενες ανησυχίες της Άγκυρας ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να σχεδιάζουν αύξηση του αριθμού βάσεων στην Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, δήλωσε ο ειδικός αμυντικής πολιτικής John CK Daly.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε σε γραπτή δήλωση στις 12 Μαΐου ότι η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα πρέπει να διεξάγεται κατά τρόπο που να μην προδικάζει τις εθνικές πολιτικές των νατοϊκών Συμμάχων .
Όπως αναφέρει ο κ. Aksoy, σύμφωνα με τη συλλογική αντίληψη στο ΝΑΤΟ, "συμφωνήθηκε ότι τα στρατιωτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο Πέλαγος στο πλαίσιο της δράσης του ΝΑΤΟ θα απέχουν από την επίσκεψη νησιών του Αιγαίου υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ακόμη και με τον σκοπό του ανεφοδιασμού ή των λιμενικών επισκέψεων. "
Ο Aksoy αναφερόταν στα νησιά των Δωδεκανήσων, τα οποία η Τουρκία λέει ότι έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947.
Η Ελλάδα από την πλευρά της αναφέρει ότι η Τουρκία δεν υπέγραψε την Συνθήκη του Παρισιού για την Ειρήνη και ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης έχασε τον λόγο ύπαρξής του με τη δημιουργία του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Οι παρατηρήσεις του Aksoy για τα Δωδεκάνησα καλύπτουν μια ευρύτερη ανησυχία στην Άγκυρα ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να σχεδιάζουν να εμβαθύνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο για να συμπεριλάβουν περισσότερες βάσεις στην Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, δήλωσε ο Ντάλι σε άρθρο για την Eurasia Daily Monitor .
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το 2015 παρακολούθησαν στενά συζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με δυνητική βάση των Η.Π.Α. ή του ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα, μετά την επίσκεψη του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Κάρπαθο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος, γράφει ο Ντάλι.
Η επίσκεψη του Καμμένου στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2018 αναζωπύρωσε τις ανησυχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Ντάλι, καθώς ο ελληνικός τύπος ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία πέρα από τη Σούδα στην Κρήτη, στις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου , και στην Αλεξανδρούπολης στη Θράκη.
Η Ουάσινγκτον έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας της στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική, προσχωρώντας στην εταιρική σχέση Ανατολικής Μεσογείου (ΕΜΠ) του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Η απάντηση της Άγκυρας στην Αθήνα που περνάει από την Ουάσινγκτον -ιδίως καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να επιδεινώνονται- ήταν για να αποδείξει τη δική της στρατιωτική ετοιμότητα», γράφει ο Ντάλι. Μια ημέρα μετά τη δήλωση του Aksoy, η Τουρκία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Το άρθρο επισημαίνει πως οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον έχουν διαρραγεί τους τελευταίους δύο μήνες σε σχέση με τα σχέδια της Τουρκίας να αποκτήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400. “Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στις σχέσεις τους με άλλα θέματα, όπως η υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποτίθεται ότι δεν επιθυμεί να μειωθεί η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ουάσινγκτον και να αντικατασταθεί από την Ελλάδα. Και δεδομένης της αστάθειας της περιφερειακής ασφάλειας και της απρόβλεπτης τρέχουσας αμερικανικής διοίκησης, η μόνη βραχυπρόθεσμη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. ", γράφει ο Ντάλι.