World

Μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας - Σφοδρή επίθεση Ερντογάν κατά Κύπρου


Συνεχίζει σε υψηλούς τόνους η Άγκυρα για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με το Συμβούλιο Ασφαλείας να προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τη δραστηριότητα της στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο» και «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα».

Όπως αναφέρεται κατά τη συνεδρίαση υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν «για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκιάς να υπερασπιστεί τα δικαιώματά και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, και των Τουρκοκυπρίων».

Στη συνεδρίαση «τονίστηκε πως πρέπει να αποφευχθούν προβοκατόρικες ενέργειες και ανεύθυνες δηλώσεις στην περιοχή. Η Τουρκία θα συνεχίσει τη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειος, η οποία συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα».
https://twitter.com/sputnik_TR/status/1134143204679438336?ref_src=twsrc%5Etfw

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ S-400

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας, «κοντά» στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι S-400 που αναμένεται να παραδοθούν στην Άγκυρα το επόμενο διάστημα θα έδιναν σημαντική ενίσχυση στις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όπου «υπάρχει διαμάχη με την Κύπρο - μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων» όπως αναφέρει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανάπτυξη των S-400 στα νότια της χώρας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους αντιπάλους και συμμάχους της Τουρκίας ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντά τους.

 

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Άγκυρα να μην παραλάβει τους S-400 και απειλεί ότι δεν προχωρήσει στην παράδοση του μαχητικού αεροσκάφους F-35, αν το ρωσικό οπλικό σύστημα αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος.

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρει «η Τουρκία θεωρεί τους S-400 παράγοντα για την υπεράσπισή της, καθώς και ενεργειακών συμφερόντων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα, τονίζεται πως η Άγκυρα αισθάνεται όλο και πιο απειλητική την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το πού θα αναπτυχθούν οι S-400. Τον Απρίλιο, ο κ. Ακάρ είχε δηλώσει ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της πρωτεύουσας Άγκυρας, του εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης, της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, ή μιας βιομηχανικής εγκατάστασης την οποία απέφυγε να προσδιορίσει. Η τοποθεσία αυτή θα μπορούσε να είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στο Ακούγιου, αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg.

Η Ρωσία δεν έχει θέσει όρο στην Τουρκία για το πού θα πρέπει να αναπτυχθεί το σύστημα, διευκρινίζει ο Igor Korotchenko, επικεφαλής του Κέντρο για την Ανάλυση του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων με έδρα στην Μόσχα. "Η Τουρκία είναι μια κυρίαρχη χώρα. Ο Ερντογάν μπορεί να τους βάλει οπουδήποτε θέλει", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ρόλος της Ρωσίας

Οι S-400, γνωστοί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και ως SA-21 Growler, διαθέτουν προηγμένα ραντάρ και έχουν σχεδιαστεί για την αεράμυνα ενάντια στα πολεμικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται από τις χώρες της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας. Βασική ανησυχία των ΗΠΑ είναι ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35.

Η Τουρκία αρνήθηκε να αναστείλει τη συμφωνία της με τη Μόσχα και η ανάπτυξη των S-400 στην Μεσόγειο είναι ένα ενδεχόμενο που θορυβεί άλλες δυνάμεις που ανταπτύσσουν F-35 στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Η εγκατάσταση των πυραύλων στην Τουρκία εκτιμάται ότι θα δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν στην υλοποίηση του σχεδίου για ενίσχυση του ρωσικού παράγοντας στην περιοχή.

"Η πιθανότητα ανάπτυξης των S-400 στο Ακούγιου είναι πολύ ισχυρή", αναφέρει ο Αμπντουλάχ Αγκάρ, Τούρκος αναλυτής ασφαλείας. "Είναι μια λύση που θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια στα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας, σε συνεργασία με τη Ρωσία και να της δώσει προβάδισμα στο σκληρό ενεργειακό π

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR