World

Στρατιωτικό deal! F-21: Αποκλειστικά στην Ινδία τα μαχητικά της Lockheed Martin


Ο κύβος ερρίφθη, απ΄ ό,τι φαίνεται, για τη συμφωνία ΗΠΑ – Ινδίας για τα μαχητικά F-21. Η αμερικανική εταιρία προσφέρει στους Ινδούς τη δυνατότητα να κατασκευάζουν κομμάτια των αεροσκαφών στη χώρα αλλά και το προνόμιο να είναι οι αποκλειστικοί αγοραστές των μαχητικών.

Η Lockheed Martin στοχεύει ουσιαστικά στο να πάρει το πάνω χέρι στον ανταγωνισμό που έχει με τα MiG-35 και τα Rafale για την αεροπορία της Ινδίας.

«Καταλαβαίνουμε τη μοναδική απαίτηση της Ινδίας και αυτή η προσφορά είναι ένας τρόπος να δείξουμε πόσο σημαντική είναι η Ινδία για την εταιρεία μας, είναι ένα μοντέρνο πιλοτήριο και έχει σημαντική ικανότητα να συνθέτει πληροφορίες.Αυτές είναι μοναδικές δυνατότητες που δεν προσφέρουμε σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο «, δήλωσε ο Lall, αντιπρόεδρος της στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Lockheed Martin.

Η ινδική αεροπορία (IAF) δήλωσε πέρυσι ότι σκοπεύει να προμηθευτεί 114 αεροσκάφη με κόστος περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκεκριμένο ποσό αντικατοπτρίζει έτσι ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά deal των τελευταίων ετών.
https://www.youtube.com/embed/VNIwVxhwLPM

F-21 Vs F-16
Οι κατασκευαστές τονίζουν πως αν και τα F-21 μοιάζουν με τα F-16 (τα οποία χρησιμοποιεί ο θανάσιμος εχθρός της Ινδίας το Πακιστάν) όμως έχουν σημαντικές διαφορές.

Συγκεκριμένα, τα F-21 μπορούν να έχουν 12000 ώρες υπηρεσίας, 40% μεγαλύτερη χωρητικότητα για τα οπλικά συστήματα καθώς και καλύτερη ορατότητα από το cockpit.

Το διπλωματικό υπόβαθρο
Η αν μη τι άλλο γενναιόδωρη προσφορά των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί έχει να κάνει πιθανώς και με το φλερτ της Ινδίας με τη Ρωσία για την αγορά των S-400. Η Ινδία είναι όμως ένας πολύ σημαντικός συνεργάτης των ΗΠΑ στην περιοχή καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο στην ανεξέλεγκτη άνοδο της γειτονικής Κίνας.

Παλαιότερα οι ΗΠΑ είχαν πολύ στενές σχέσεις με το Πακιστάν, στο οποίο είχαν πουλήσει και τα μαχητικά F-16 με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σήμερα όμως με την προσέγγιση της Κίνας στο Πακιστάν, έχουν ανατραπεί οι προτεραιότητες για την Ουάσινγκτον.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR