World

Μήνυμα Ερντογάν σε ΗΠΑ και ΕΕ: Δεν φοβάμαι τίποτα!

Έμμεσο μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Τουρκία προτίθεται να επιμείνει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας χθες βράδυ, ενόψει της επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως δεν τον φοβίζει τίποτα: ούτε πιθανές κυρώσεις, ούτε εμπάργκο, ούτε ενδεχόμενοι δασμοί.

«Κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν αναταραχή», είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Άγκυρα μπορεί να αντέξει τις πιέσεις και θα σταματήσει όσους προσπαθούν να την βλάψουν.

Η δήλωση Ερντογάν ήλθε την στιγμή που η Άγκυρα επιμένει στην απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 – παρά τα μηνύματα των ΗΠΑ πως θα κινδυνεύσει με περιθωριοποίηση στο NATO – και έχει στείλει το γεωτρύπανο Fatih για γεωτρήσεις ανοιχτά της Πάφου.

Πιο σαφή προειδοποίηση προς την Λευκωσία απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας Ντονμέζ Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δήλωσε ότι ουδείς μπορεί να κρυφτεί πίσω από την δύναμη διεθνών ενεργειακών εταιρειών που ενδιαφέρονται για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο.

«Ας κοιτάξουν την ιστορία αν νομίζουν πως ένας τόσο μεγάλος λαός θα υποχωρήσει», είπε ο κ. Ντονμέζ, υπό την σκιά των πληροφοριών πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει γαλλική κινητοποίηση κατά των τουρκικών ενεργειών με όχημα τον ενεργειακό κολοσσό Total.

Η αποτύπωση των διεκδικήσεων

Λίγες ώρες νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε χάρτη όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι απόψεις της Άγκυρας όσον αφορά την έκταση της υφαλοκρηπίδας της, που φτάνει έως τα νερά νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Τα όρια της τουρκικής ζώνης παρεισφρέουν κυρίως στα οικόπεδα 4, 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στον χάρτη εικονίζεται επίσης το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, το οποίο αναμένεται να διεξαγάγει έρευνες στα οικόπεδα 2, 3, 8, 9 και 13.

Πηγή: Anadolu

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR