USA

Ο Τραμπ στην Τουρκία; - Μπορεί να συμβεί με τόσα ανοικτά μέτωπα;

Οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει πόλεμο σε βάρος της Τουρκίας. Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις μπορεί ο Τραμπ να κάνει ένα ταξίδι στην Τουρκία;

Σειρά ερωτηματικών δημιουργεί η είδηση της πρόσκλησης του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία, από τον ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και περισσότερο αν το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Ο Ρ. Ερντογάν επέμεινε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ιστοσελίδα hellasjournal στην επιχειρηματολογία ότι εάν υλοποιηθεί μία κατά πρόσωπο συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Όπως έγινε γνωστό την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ιμπραίμ Καλίν, εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας και του Τζον Μπόλτον, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, με θέμα πάντα την επίσκεψη.

Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται μετά από το εν λόγω τηλεφώνημα είναι πολλά.

Με τις διαφορές ΗΠΑ – Τουρκίας να μην περιορίζονται στους ρωσικούς S-400 – οι οποίοι φυσικά αποτελούν ένα από τα βασικά αγκάθια στις σχέσεις τους – αλλά να αφορούν μεταξύ άλλων τη ζώνη ασφαλείας της Συρίας, τη Βενεζουέλα, το πρόβλημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» της Αιγύπτου, που φέρεται να ελέγχει ο Ρ. Ερντογάν, η πολεμική της Τουρκίας απέναντι στην προστατευόμενη του Ντ. Τραμπ Σαουδική Αραβία, αλλά και οι σχέσεις με τη Ρωσία και το Ιράν και οι φραστικές επιθέσεις επιθέσεις της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ είναι ζητήματα που χαρακτηρίζονται εκτός από πολλά και ανυπέρβλητα από αρκετούς αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η προσέγγιση ΗΠΑ – Τουρκίας και η συζήτηση για πιθανή επίσκεψη Τραμπ είναι ένα δείγμα ότι όσο άσχημα και να είναι τα πράγματα τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τέτοια που οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων θα συνεχιστούν, ακόμα και αν τελικά αποβούν άκαρπες.

Θα κάνει στροφή;
Εκτός εάν ο απρόβλεπτος Ρ. Ερντογάν αποφασίσει να κάνει στροφή 180 μοιρών όπως έγινε στην περίπτωση του πάστορα Μπράνσον και να υποχωρήσει στους S-400 δίνοντας στον Ντ. Τραμπ τη δικαιολογία να αφήσει την ένταση κατά μέρος και να κρατήσει την Τουρκία στη Δύση.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ταξίδι που ίσως ο Τραμπ να επιλέξει να κάνει και ένα σταθμό στο Ισραήλ, η Αθήνα θα αποτελέσει προορισμό; Και αν όχι τι μήνυμα θα είναι αυτό προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επί του παρόντος επενδύει τα μέγιστα στην προσέγγιση Ελλάδας – ΗΠΑ;

Άλλωστε ακόμα και γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα τη Μεγάλη Εβδομάδα και είχε σειρά επαφών, όσο επιθετικός και αν εμφανίστηκε απέναντι στην Τουρκία, προειδοποιώντας ακόμα και για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, λόγω των κινήσεων της Άγκυρας, δεν παρέλειψε να τονίσει την ευχή του η Τουρκία να παραμείνει στην επιρροή της Δύσης, καθώς όπως αναγνωρίζουν αρκετοί αναλυτές ένα διαφορετικό ενδεχόμενο θα είχε σίγουρα συνέπειες που οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιμένει στην πολιτική των προκλήσεων και της έντασης απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Η πρόκληση
Την Πέμπτη το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ και κινούνταν όπως ανέφεραν τα κυπριακά ΜΜΕ ανάμεσα στα οικόπεδα 8 και 12 στα οποία ήδη πραγματοποιούνται έρευνες από εταιρείες αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία επιμένει με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας και το ψευδοκράτος να διεκδικεί συνδιαχείριση των κοιτασμάτων υδρογοανθράκων της Κυπριακής Δημορκατίας, καθώς έτσι θεωρεί ότι εξασφαλίζει το ρόλο της στο ενεργειακό παιχνίδι. Ως εκ τούτου επιχειρεί να καταστήσει σαφές και στις εταιρείες ότι κανείς δεν είναι ασφαλής να διενεργεί έρευνες στην περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας.

Αυτό που μένει να απαντηθεί και ενώ η Άγκυρα δημιουργεί συγκρουσιακές συνθήκες στην περιοχή είναι αν υπάρξει κάποιο ατύχημα, για το οποίο προειδοποίησε και ο Ρ. Μενέντεζ, ποια θα είναι η στάση των σημερινών συμμάχων Κύπρου και Ελλάδας και σε βάρος ποιου θα καταλήξει το διπλωματικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη…

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR