Weapon systems

Θα τους «τινάξουν» στον αέρα: Κυρώσεις-«μαμούθ» ετοιμάζουν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας - «Γονατίζει» τον Ερντογάν ο Τραμπ


Καθώς η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιδιώκει να βρει μια λύση, το αμερικανικό Κογκρέσο είναι έτοιμο να συμμετάσχει στη συζήτηση για την αγορά τoυ ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Ως γνωστό, οι Αμερικανοί απαιτούν την ακύρωση της αγοράς για να παραδώσουν τα μαχητικά F-35 και το σύστημα Patriot στην Άγκυρα.

Οι νομοθέτες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το ετήσιο νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική για να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει τόσο τα αεροσκάφη των ΗΠΑ όσο και ρωσικό σύστημα. Με λίγα λόγια ότι οι S-400 και τα F-35 δεν θα βρεθούν ταυτόχρονα στο τουρκικό έδαφος.

Αρκετοί υπάλληλοι του Κογκρέσου δήλωσαν στην εφημερίδα The Hill (και στη δημοσιογράφο Ellen Mitchell) ότι αναμένουν να υποβληθούν περισσότερες από μία τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νόμο για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ του έτους 2020 (NDAA-National Defense Authorization Act) που θα αφορούν την Τουρκία.

Θα ζητούν την αποτροπή της διπλής ιδιοκτησίας από την Άγκυρα, δηλαδή δεν θα επιτρέπεται η απόκτηση και του ρωσικού συστήματος S-400 και των αμερικανικών μαχητικών F-35. Ο βουλευτής Adam Kinzinger (Ρεπουμπλικάνος από το Ιλινόις), μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα: “Υπάρχει διαδεδομένη κατανόηση και στα δύο κόμματα ότι τα F-35 και οι S-400 δεν μπορούν να συνυπάρχουν”.

“Δεν πιστεύω πραγματικά -συνέχισε ο βουλευτής- ότι υπάρχει περιθώριο για συζήτηση ή ελιγμό και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους Τούρκους”, είπε ο βουλευτής. “Νομίζω ότι οι περισσότεροι (στο Κογκρέσο) βλέπουν ως κόκκινη γραμμή για την πώληση του καλύτερού μας μαχητικού αεροπλάνου το γεγονός ότι (οι Τούρκοι) αγοράζουν ένα σύστημα αεράμυνας από τον βασικό μας αντίπαλό (τη Ρωσία)», αναφέρει το hellasjournal.

Το Κογκρέσο είχε αναμειχθεί πέρυσι στην υπόθεση, όταν επισύναψε μια τροπολογία στο νόμο NDAA του 2019 για να σταματήσει τις πωλήσεις των F-35 στην Άγκυρα εν αναμονή μιας νέας αξιολόγησης σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία παίζουν ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου, το παιγνίδι της «κότας» -δηλαδή ποιος θα υποχωρήσει πρώτος-, με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, τους περίφημους S-400. Η Τουρκία επιμένει να υλοποιήσει τα σχέδια της, ακόμα και αν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να διακόψει τις πωλήσεις του αμερικανικού μαχητικού F-35 προς την ισλαμική χώρα.

Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί επίσης να επιβάλει κυρώσεις στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ εάν προχωρήσει με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα. Η Ουάσιγκτον θέλει την Άγκυρα να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα Patriot, αλλά οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη επιτύχει συγκεκριμένη συμφωνία.

Δεν είναι σαφές ποια πλευρά θα υποχωρήσει πρώτη σε μία μάχη κατά την οποία διακυβεύονται τα συμφέροντα για τρεις χώρες, για να μην πούμε τίποτα για τα εκατομμύρια δολάρια από τις πιθανές πωλήσεις για τις αμερικανικές εταιρείες. Η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον 100 μαχητικά F-35, που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία και η Ρωσία φάνηκαν να πλησιάζουν ακόμα πιο πολύ προς την πώληση του S-400.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να αρχίσει την παράδοση του πυραυλικού συστήματος τον Ιούλιο. “Όλα έχουν ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί”, ανέφερε ο Αλεξάντερ Μιχέεβ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την αγορά των συνομιλιών S-400 ούτε θα σταματήσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για να αποκτήσει ενδεχομένως τα συστήματα Patriot. “Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ισχυριστούμε ότι δεν θα αγοράσουμε τα συστήματα Patriot.

Το ίδιο ισχύει και για τους S-400 “, δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ρωσικής κυβέρνησης Tass. Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου φοβούνται ότι η χρήση των S-400 από την Τουρκία, οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ, θα επιτρέψει στη Ρωσία να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το F-35. Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαουσόγλου, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει στείλει μικτά μηνύματα. “Διαφορετικές δηλώσεις προέρχονται από διαφορετικά θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον στις 3 Απριλίου. “Μας έρχονται διαφορετικές και αντιφατικές δηλώσεις έρχονται”.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πατρικ Σάναχαν, εν τω μεταξύ, “διατηρεί την αισιοδοξία του” ότι η Τουρκία θα επιλέξει το αμερικανικό σύστημα πυραύλων και θα απορρίψει την αγορά του ρωσικού συστήματος. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη από την πλευρά της Τουρκίας. “Αυτή είναι μια συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Σάναχαν στην εφημερίδα The Hill την Παρασκευή.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι “η ειλικρινής ελπίδα του υπουργείου Άμυνας είναι ότι η Τουρκία θα επιλέξει να εγκαταλείψει τους S-400, και να υπερασπιστεί τους τουρκικούς ουρανούς με ένα διαλειτουργικό σύστημα του ΝΑΤΟ ώστε να διασφαλίσει την επένδυσή που έκανε στο πρόγραμμα των F-35”.

“Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την Τουρκία για την απόκτηση του συστήματος PATRIOT, το οποίο παραμένει μια ισχυρή εναλλακτική προς τους S-400 για τις εθνικές τους αμυντικές απαιτήσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Eric Pahon σε δήλωση στο The Hill.

“Έχουμε συνεργαστεί με την Τουρκία σε καλές και κακές εποχές ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για σχεδόν 70 χρόνια και έχουμε κάθε πρόθεση να διατηρήσουμε αυτή τη σχέση”, είπε ο Pahon. Η κυβέρνηση του Τραμπ αυξάνει τις πιέσεις της στους Τούρκους αξιωματούχους για να εγκαταλείψουν το σύστημα S-400 και νωρίτερα αυτό το μήνα πάγωσε την παράδοση του εξοπλισμού των F-35 στην Τουρκία με αφορμή τη διαμάχη τους, ενώ απείλησε ότι θα απομακρύνει τη χώρα ως εταίρο στο πολυεθνικό πρόγραμμα κατασκευής των F-35.
https://twitter.com/eha_news/status/1122807603476746240?ref_src=twsrc%5Etfw

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR