Balkans

"Πεδίο μάχης" για τις υπερδυνάμεις τα Βαλκάνια - Μόσχα: "Η επέκταση του ΝΑΤΟ υπονομεύει τη σταθερότητα" - Φόβοι για συγκρούσεις

Σε "πεδίο μάχης" για τις δυνάμεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας - προς το παρόν διπλωματικά - έχουν μετατραπεί τα Βαλκάνια, μια περιοχή η οποία διαχρονικά απειλείται με αποσταθεροποίηση λόγω της επεκτατικής Αλβανίας, του τουρκικού δακτύλου και των σχεδίων των ΗΠΑ, αλλά και των ρωσικών συμφερόντων που έρχονται σε σύγκρουση με τις κινήσεις της Δύσης.

Με λίγα λόγια, η Ρωσία προειδοποιεί η επέκταση του ΝΑΤΟ και η στρατιωτική επέκτασή του στην περιοχή και τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα απειλεί την ειρήνη στα Βαλκάνια, τα οποία ήδη βρίσκονται πολύ κοντά στο ξέσπασμα εθνοτικών συγκρούσεων. Η επιπλέον στρατικοποίηση της περιοχής αυξάνει τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο.

Υπενθυμίζουμε πως χθες, ανάμεσα στη διαμάχη των "τιτάνων" μπήκε η Ελλάδα, με αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας, που απηχεί τις απόψεις του Κρεμλίνου, στην επίσκεψη και τις δηλώσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα ενοχλημένη φαίνεται πως είναι η Ρωσία από τα όσα δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στην Αθήνα. Ο αμερικανός Γερουσιαστής που συνυπογράφει τον νόμο που «παγώνει» τα F-35 για την Τουρκία αν αυτή αποκτήσει του S-400 από την Ρωσία, έκανε αναφορές και στις κινήσεις της Ρωσίας τις οποίες χαρακτήρισε λίγο πολύ ως άκρως επιθετικές.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια «απειλεί να υπονομεύσει την εύθραυστη σταθερότητα» στην περιοχή, εκτίμησε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ, που τώρα έχει ως στόχο τα Δυτικά Βαλκάνια, απειλεί να υπονομεύσει την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο Αντρέι Κέλιν, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν στη δεκαετία του '90, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αρκετά κύματα απερίσκεπτης επέκτασης προς την Ανατολή, φέροντας την υποδομή του στα σύνορα της Ρωσίας. Και η επέκταση σήμερα έχει στόχο τα Δυτικά Βαλκάνια και απειλεί να υπονομεύσει την ήδη εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Κέλιν στο διεθνές συνέδριο «Μετασχηματισμός των Διεθνών Σχέσεων στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Τον Φεβρουάριο, υπεγράφη το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα. Όλα τα κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να κυρώσουν το πρωτόκολλο πριν τα Σκόπια γίνουν πλήρες μέλος.

Στο μεταξύ, η χώρα παρίσταται με τον ρόλο του παρατηρητή στις εργασίες του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ελπίδα πως η πΓΔΜ θα ενταχθεί στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το φθινόπωρο του 2019.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την άποψη ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

«Τώρα που το Μαυροβούνιο έχει γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και η Βόρεια Μακεδονία ωθείται εκεί, είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θα αναγκαστούν να αγοράσουν αμερικανικά όπλα και στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι πιο ήρεμη», προσέθετε ο ίδιος.

Εξάλλου, η Μόσχα έχει καταδικάσει επανειλημμένα τη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι οι επιθετικές κινήσεις της συμμαχίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση και μια πλήρη αντιπαράθεση.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR