Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 υποστηρίζει το State Department.
Ερωτηθείς από τον ιστότοπο Hellas Journal για τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας ότι υπήρξε προσωπική παρέμβαση του προέδρου Trump έτσι ώστε να εξαιρεθεί η Τουρκία από ενδεχόμενες κυρώσεις, αξιωματούχος του State Department τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ παραπέμποντας στα όσα είχε αναφέρει το State Department στις 14/3.
Στην ανακοίνωση του το State Department ανέφερε:
«Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Πενς στο Μόναχο, "δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας".
Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι η απόκτηση του S-400, μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν από μακρού επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Τουρκίας και έχουν προσφέρει ευκαιρίες στην Τουρκία να εξετάσει το Patriot, μεταξύ άλλων συστημάτων, στη διάρκεια των ετών.
Ως Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε καταστήσει επίσης σαφείς τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό S-400.
Στις 18 Δεκεμβρίου, το υπουργείο ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι προτίθεται να πωλήσει στην Τουρκία το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot για ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 3,5 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων των ΗΠΑ.
Τον Ιανουάριο, παρουσιάσαμε μια επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance - LOA) στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος Patriot, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το S-400.
Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, δεν θα παράσχουμε το σύστημα Patriot.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθεύονται διαλειτουργικό στρατιωτικό εξοπλισμό με το ΝΑΤΟ. Η απόκτηση του S-400 δεν θα ικανοποιούσε ούτε αυτό τον κανόνα, ούτε τη δέσμευση των Συμμάχων που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016 στη Βαρσοβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (της Συμμαχίας) μέσω των εθνικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία».