Cyprus

«Bόμβες» από Ρωσικό think tank: «Έρχεται θερμό επεισόδιο στην Α. Μεσόγειο» - «Σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας για την Κύπρο»

Η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να ανοίξει ένα νέο "μέτωπο" ενάντια σε Ρώσους και Τούρκους στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο, αναφέρει έγκυρο ρωσικό THINK TANK, το οποίο προβλέπει όμως,  άσχημα γεγονότα και για το νησί τα οποία συνδέονται με την αποστολή Ρώσων στρατιωτικών στην UNFICYP.

Οι  περιστάσεις στην προκειμένη περίπτωση είναι τέτοιες, που οι  Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται για την πραγματοποίηση ενός προγραμματισμένου σεναρίου, για να καταστρέψουν τη ζωή της Άγκυρας, η οποία πρόσφατα στράφηκε κατά της Ουάσιγκτον με έναν ύπουλο τρόπο.

Το νησί της Κύπρου, το οποίο υπήρξε ήδη εδώ και καιρό το «μήλο της έριδος» στην περιοχή αυτή, μπορεί σύντομα να γίνει το επίκεντρο μιας μεγάλης κλίμακας γεωπολιτικής και στρατιωτικής σύγκρουσης, αναφέρει ρωσικό ινστιτούτο.

Η απόφαση που έλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να  αποστείλει στρατεύματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως  ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, είναι σε κάποιο βαθμό, μια αντίδραση στις εντατικές δραστηριότητες των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας βάσης στο νησί.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκ Ρούμπιν μαζί με τον Μενέντεζ,  έχουν ήδη υποβάλει νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την πώληση αμερικανικών όπλων στο νησί.

Το έγγραφο αφορά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την «ολόπλευρη ενίσχυση της αμερικανικής συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα» όχι μόνο με την Κύπρο  αλλά και με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζονται επίσης, τα  4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που παραμονεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο (εκτίμηση  από την Αμερικανική Γεωλογική υπηρεσία ), με πάνω από το ένα τέταρτο να βρίσκεται στην ΑΟΖ  της Κύπρου και των παρόχθιων κρατών της περιοχής.

Τον  Μάρτιο,  οι ηγέτες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, για στην υπογραφή πρωτοκόλλου πρόθεσης για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του και πόσο μπορεί να διαρκέσει αφορά άλλη  περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας τέτοιος ανταγωνισμός δεν θα ωφελήσει σίγουρα τον αγωγό Turk Stream.

Όπως βλέπουμε, λένε οι Ρώσοι, η Ουάσινγκτον όχι μόνο συνεχίζει να εφαρμόζει επίμονα τα σχέδιά της για να μεγιστοποιήσει την αντίθεσή της στις εξαγωγές ρωσικής ενέργειας προς την Ευρώπη , αλλά φανερώνει πως  "τιμωρεί" την Τουρκία για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και για «επαναστατικότητα» που αυτή εκδηλώνει σε άλλα θέματα.

Ωστόσο, τα σχέδια των ΗΠΑ μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα και να επιδιώκουν πολύ πιο καταστροφικούς στόχους.

Υπενθυμίζουμε ότι το νησί της Κύπρου εξακολουθεί να είναι διαιρεμένο σε ελληνική και τουρκική πλευρά (περίπου 60% έως 38%) και εάν αναγνωριστούν  από την παγκόσμια κοινότητα οι Ελληνοκύπριοι, δηλαδή η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, τότε η αποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» θα εξαφανιστεί και θα θεωρείται αποκλειστικά κράτος-δορυφόρος της Άγκυρας.

Η σημερινή πολύ εύθραυστη ειρήνη, προηγήθηκε ενός σκληρού πολέμου που σάρωσε το νησί το 1974, με  αποτέλεσμα την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και του εμπάργκο όπλων που ακολούθησε το 1987 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αλλαγή της κατάστασης στο νησί όμως, θα έχει σίγουρα πολύ δυσάρεστες συνέπειες όχι μόνο για την τουρκική πλευρά αλλά και για την Ρωσία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Κύπρος είχε στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία.

Τα σχετικά έγγραφα για το θέμα αυτό υπογράφηκαν στη Μόσχα το 2015 σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. Κάποτε υπήρχαν φήμες σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης ρωσικών ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στο νησί, οι οποίες αποδείχθηκαν αποκυήματα της φαντασίας. Ωστόσο, τα πολεμικά  πλοία της Ρωσίας ήταν πάντα ευπρόσδεκτοι επισκέπτες στους τοπικούς λιμένες.

Η Ουάσιγκτον όμως είναι αποφασισμένη να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση με τον πιο θεμελιώδη τρόπο. Δεν υπάρχει αμφιβολία: οι Αμερικανοί θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ωθήσουν τους Έλληνες και τους Τούρκους να γυρίσουν την πλάτη στους Ρώσους.

«Εάν προκληθεί  ένοπλη σύγκρουση, στην οποία η Μόσχα θα πρέπει να επιλέξει ποιον θα υποστηρίξει, την Αθήνα ή την Άγκυρα, αυτό θα ήταν απλά ιδανικό για τις ΗΠΑ! Πιθανότατα, η αποστολή του ρωσικού στρατού στην Κύπρο οφείλεται ακριβώς στο γεγονός, ότι το Κρεμλίνο προβλέπει τη δυνατότητα πρόκλησης ανάλογης κατάστασης σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο.

Ουσιαστικά  έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο παράδειγμα  καλά μελετημένων και προσεκτικά προγραμματισμένων ανατρεπτικών ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Ρωσίας. Σε μια όλο και πιο καυτή αντιπαράθεση, οι υπερπόντιοι αντίπαλοί μας δεν πρόκειται να σταματήσουν σε τίποτα», καταλήγει το ρωσικό άρθρο για αυτά που ίσως λέμε να δούμε το επόμενο διάστημα.

Η ουσία όμως παραμένει, Ρώσοι και Αμερικάνοι ξέρουν τι έρχεται και λαμβάνουν θέση αναμφισβήτητα.    

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR