Weapon systems

Οι S-400 αλλάζουν τα δεδομένα - Τουρκικός τύπος: "Οι Έλληνες παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας" - Στο στόχαστρο Αιγαίο-Α.Μεσόγειος

Νέα δεδομένα φέρνει η άφιξη του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, με τοποθέτηση σε περιοχές κλειδιά που θα αφορούν το Αιγαίο, τη Θράκη, τους στόχους ενεργειακών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Το υψόμετρο το οποίο φτάνουν οι S-400 μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πίεση στην ΠΑ, την οποία οι Τούρκοι κατηγορούν για "παραβιάσεις" (?), ωστόσο οι αναβαθμίσεις στις ελληνικές ΕΔ που μελετώνται μπορούν να το ανατρέψουν αυτό.

Η Άγκυρα, πάντως, με τους S-400 επιχειρεί να "θωρακίσει" και να "κλειδώσει" σημαντικές περιοχές ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος και είναι σίγουρο πως με την παράδοση και επιχειρησιακή ενεργοποίηση των S-400, το θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο και οι προκλήσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Το ζήτημα είναι η σωστή προετοιμασία για αντιμετώπιση μιας αναβαθμισμένης και συνάμα παρανοϊκής Τουρκίας.

Συνολικά τέσσερις συστοιχίες του αντι-αεροπορικού συστήματος S-400 έρχονται τον Ιούλιο στην Τουρκία, δημιουργώντας ένα ‘εναέριο τείχος ασφαλείας’ και στις τέσσερις γωνιές των συνόρων της, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας ‘Μιλιέτ’, αναφέρει η ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ προς την Άγκυρα να μην αναπτύξει το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400, η Τουρκία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ήδη εξετάζει πού θα τοποθετήσει τις συστοιχίες που θα αρχίσει να παραλαμβάνει τον Ιούλιο, ώστε –σύμφωνα με τη ‘Μιλιέτ’- να αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα και στο Αιγαίο, όπου η Ελλάδα "παραβιάζει συνεχώς το εναέριο χώρο", αλλά και να ενισχύσει την κυριαρχία της στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέσσερα συστήματα με 256 πυραύλους

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης, στην Τουρκία θα παραδοθούν δύο συστοιχίες S-400, οι οποίες αποτελούνται από 4 μπαταρίες. Σε πρώτη φάση δηλαδή, η Τουρκία θα αποκτήσει τέσσερις συστοιχίες, καθεμία εκ των οποίων θα αναπτυχθεί σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Μαζί θα παραδοθούν συνολικά 128 βλήματα/πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς, καθώς και επιπλέον βλήματα/πύραυλοι, που θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Αν υπολογιστεί ότι για κάθε βλήμα/πύραυλο θα πρέπει να υπάρχει κι ένα δεύτερο βλήμα αναμένεται να παραδοθούν τουλάχιστον 256 πύραυλοι στην Τουρκία.

Οι πύραυλοι που θα παραδοθούν θα είναι τέσσερις διαφορετικού βεληνεκούς. Πύραυλοι με βεληνεκές, 40, 120 και 250 χλμ., ενώ ακόμη εξετάζεται από την Ρωσία αν θα παραδώσει στην Τουρκία και πύραυλο βεληνεκούς 400 χλμ.

Τοποθέτηση σε περιοχές-"κλειδιά"

Το πού θα τοποθετούν οι S-400 είναι ένα θέμα που ακόμη εξετάζεται από το Γενικό Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας μαζί με την πολιτειακή ηγεσία. Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί καμία απόφαση, μία από τις συστοιχίεςείναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί στην αεροπορική βάση Ακιντζί στην Άγκυρα. Η βάση Ακιντζί θα αποτελεί την κεντρική βάση για την τεχνική συντήρηση και όλων των άλλων.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες, ως πιθανές περιοχές εξετάζονται ο Μαρμαράς (περιοχή Κωνσταντινούπολης), το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η νοτιο-ανατολική Τουρκία (σύνορα Συρίας).

Η δεύτερη μπαταρία είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί στην ευρεία περιοχή της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στη Ραιδεστό (ανατολική Θράκη, σύνορα με Ελλάδα).

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ή/και στα παράλια του Αιγαίου, δηλ. στα Δαρδανέλια, τη Σμύρνη ή τη Μούγλα, όπου –σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Μιλιέτ’- "η Ελλάδα προβαίνει πολύ συχνά σε παραβιάσεις εναέριου χώρου". Με την εγκατάσταση εκεί συστοιχίαςS-400, τα ελληνικά αεροσκάφη θα νιώθουν την ‘πίεση’ της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από το ραντάρ του αντι-αεροπορικού συστήματος και ενδεχομένως να μειώσει τον αριθμό των ελληνικών παραβιάσεων και άρα και το κόστος για την τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο.

Στοχεύουν ανατολική Μεσόγειο

Εξετάζεται παράλληλα η τοποθέτηση άλλης μίας συστοιχίαςστη Μερσίνα, τα Άδανα ή την Αντιόχεια, προκειμένου να αυξηθεί η υπεροχή καθώς και να ενισχυθεί η ενεργειακή πολιτική της Άγκυρας γύρω από την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ‘Μιλιέτ’.

Αντίστοιχα, μία πιθανή τοποθέτηση συστοιχίαςστην Αντιόχεια ή το Γκαζίαντέπ θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις απειλές που δέχεται η Τουρκία από τα βόρεια της Συρίας.

Ψυχολογική και τακτική υπεροχή

Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση των S-400 στα σύνορα της Τουρκίας θα της εξασφαλίσει μία τακτική υπεροχή απέναντι στις γείτονες χώρες, εκτιμά η τουρκική εφημερίδα, καθώς θα μπορεί να ελέγχει τον εναέριο χώρο μέχρι και 400 χλμ. γύρω της. Θα αυξηθεί η αερο-αμυντική ικανότητα της Τουρκίας, αλλά κυρίως θα της εξασφαλίσει μία ψυχολογική και τακτική υπεροχή έναντι των γειτόνων της.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μπορεί το αντι-βαλλιστικό σύστημα των S-400 να είναι περιορισμένο, ωστόσο θα αποφέρει στην Τουρκία σημαντικά οφέλη στην αντι-αεροπορική της άμυνα σε μεγάλο υψόμετρο. Διότι, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του συστήματος, το βεληνεκές του ραντάρ των S-400 φτάνει μέχρι και τα 570-600 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει αεροσκάφη στον αέρα και να παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους.

Για παράδειγμα, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη που πετούν σε απόσταση 570 χλμ. και μαχητικά F-16 σε απόσταση περίπου 400 χλμ. Κι επίσης, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 230-250 χλμ.

Στο χάρτη που δημοσιεύεται μαζί με το άρθρο, αναφέρονται τα εξής στοιχεία:

Μέσος όρος βεληνεκούς ραντάρ S-400: 400 χλμ.

Μέγιστο βεληνεκές ραντάρ S-400: 600 χλμ.

Μέγιστος ύψος: 30 χλμ.

Μέγιστη ταχύτητα: 4.8 χλμ./δευτερόλεπτο

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR