Δύσκολη η κατάσταση για το τουρκικό καθεστώς. Από την μία οι S-400, οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο για την πορεία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και από την άλλη η οικονομία, όπου εάν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, η λίρα θα πίασει πάτο!
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ SU-35
Η εφημερίδα Κόμμερσαντ, αναλύοντας την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε πως μπορεί να αγοραστούν και άλλοι S-400 και κατέδειξε τα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη ως εναλλακτική για τα F-35, γράφει πως η ρωσική βιομηχανία μπορεί να καλύψει αυτά τα αιτήματα και ότι σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση δώσει έγκριση, η Μόσχα δύναται σύντομα να υποβάλει πρόταση.
Ο αρθρογράφος Ιβάν Σινεργκίεφ της Κόμμερσαντ αναφέρει πως δεν υπάρχει συμφωνία για δεύτερη παρτίδα S-400 και προσθέτει πως η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί ένα τμήμα από τα μέρη και εξαρτήματα των S-400 να κατασκευαστούν στην Τουρκία.
Πηγή της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας, σε δήλωση που έκανε στην εφημερίδα ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό εμπόδιο για την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας S-400
Η πηγή αυτή ανέφερε επίσης πως μετά από τους όρους τους οποίους θέτουν για το F-35 μέλη του κογκρέσου, Τούρκοι ειδικοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά Su-35 και πρόσθεσε:
Εάν δώσει η έγκριση η τουρκική κυβέρνηση, οι Ρώσοι διαπραγματευτές δύνανται σύντομα να ετοιμάσουν μια εμπορική πρόταση. Και αυτή η πρόταση σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, δεν θα επηρεάζεται από συγκυριακούς παράγοντες¨
Εν τω μεταξύ χθες, όπως πρώτο ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Ρώσοι ειδικοί δήλωσαν πως η Τουρκία μπορεί να γίνει ένας από τους πρώτους ξένους αγοραστές του ρωσικού μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57 εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Άγκυρα, απειλώντας να ακυρώσουν τις παραδόσεις των F-35, δήλωσε ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Διεθνούς Εμπορίου Όπλων.
ΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
Λίγα μόνο 24ωρα μετά από την χειραψία με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών πήγε στην Ουάσινγκτον για να πείσει τους Αμερικανούς επενδυτές για τις ευκαιρίες που μπορούν να ΄χουν στην Τουρκία. Ήταν μάλλον αναμενόμενο κι όχι μόνο της χειραψίας με τον Πούτιν βεβαίως ότι θα “έτρωγε πόρτα”.
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ παρουσίασε λίγες, μόνο, πειστικές λεπτομέρειες για το σχέδιό του για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του και δεν κατάφερε να ενθουσιάσει τους επενδυτές σε ιδιωτική συνάντηση στην Ουάσινγκτον χθες, σύμφωνα με τέσσερα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτήν.
Περίπου 400 επενδυτές συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον, με δεκάδες εξ αυτών να στέκονται όρθιοι στο βάθος της αίθουσας, καθώς ο Αλμπαϊράκ και ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης Μουράτ Τσετίνκαγια παρουσίαζαν τις βασικές παραμέτρους του μεταρρυθμιστικού πακέτου που αποκάλυψε στην Κωνσταντινούπολη μια ημέρα νωρίτερα ο υπουργός.
Η θετική τους άποψη για την αναμενομένη ανάκαμψη της Τουρκίας από την ύφεση δεν κατάφερε να έχει απήχηση, δήλωσαν οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ένα από τα πρόσωπα αυτά δήλωσε στο Reuters ότι ο Αλμπαϊράκ κατέδειξε την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού και το βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως επιχείρημα για να υποστηρίξει ότι η Τουρκία τα πηγαίνει πολύ καλύτερα τώρα σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν αναδυόταν από την κρίση του νομίσματός της.
«Δεν νομίζω ότι έπεισε κανέναν, δεν πήγε καλά», δήλωσε ο επενδυτής, που παρακολούθησε το συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η επενδυτική τράπεζα JPMorgan. Σύμφωνα με τον επενδυτή, η πιο ήπια στάση πολιτικής που πρόσφατα υιοθέτησαν η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και που έχει ενισχύσει και πάλι την τάση των επενδυτών για στοιχεία με ρίσκο, προσφέρει στήριξη στις τουρκικές αγορές.
Σήμερα η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 1,4%, ενώ ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 1%. Το 2018, η λίρα κατέγραψε βουτιά περίπου 30%, με αποτέλεσμα η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση που θα μπορούσε να διαρκέσει έως το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Σύμφωνα με αναλυτές, το πολυαναμενόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων της Τουρκίας, το οποίο επίσης περιελάμβανε δεσμεύσεις για τη φορολογία και τις εξαγωγές, δεν προέβλεπε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που είναι απαραίτητες για την τόνωση της οικονομίας.
Τρεις από τους επενδυτές στην παρουσίαση στην Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι ο Αλμπαϊράκ, που είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε κυρίως το πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ ο Τσετίνκαγια δεν μίλησε ιδιαίτερα κατά τη μία ώρα που διήρκησε η παρουσίαση.
«Δεν νομίζω ότι έφυγε κανείς έχοντας αλλάξει ιδέα για την Τουρκία ή έχοντας γίνει πιο αισιόδοξος για αυτήν σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα», δήλωσε δεύτερος επενδυτής ενώ αποχωρούσε από την αίθουσα.
Ένας τρίτος δήλωσε: «Υπήρχε η γενικότερη αίσθηση μεταξύ των επενδυτών ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Τουρκίας και δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή σε αυτό».
Αργά χθες, ο Αλμπαϊράκ έγραψε στο Twitter: «Εξηγήσαμε το πακέτο ‘Διαρθρωτικών Μεταρρυθμιστικών Μέτρων’ και τις οικονομικές πολιτικές της νέας περιόδου στην συνάντηση επενδυτών που διοργάνωσε η JP Morgan». Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι είχε συναντήσεις με «πολλά διεθνή funds στην Ουάσινγκτον».