Greek-Turkish Relations

Επιστολή-"φωτιά" της Τουρκίας στον ΟΗΕ - "Σβήνουν" το Καστελόριζο από τον χάρτη - Διεκδικούν εδάφη από Κύπρο μέχρι Κρήτη (Έγγραφο)

Με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνει ότι η χώρα του έχει τις μεγαλύτερες σε έκταση ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο “νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E”.

Στην ίδια επιστολή “σβήνει” από τον χάρτη το Καστελόριζο υποστηρίζοντας ότι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας συνορεύουν απ΄ ευθείας μ΄ αυτά της Αιγύπτου!

Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προκλητικές και παράνομες διεκδικήσεις με κάθε κόστος. Ωστόσο, η σφοδρή μάχη Άγκυρας-Ουάσινγκτον φέρνει σημαντικές αλλαγές στη γεωπολιτική δομή της ανατολική Μεσογείου και στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι συμμαχίες ισχυροποιούνται, οι στρατιωτικές συνεργασίες παγιώνονται και οι Τουρκία μένει απομονωμένη, να μονολογεί για τα ανύπαρκτα "δικαιώματά" της στην περιοχή, και την "αόρατη" υφαλοκρηπίδα της "που φτάνει μέχρι την Αίγυπτο".

Η στιγμή που το τουρκικό κράτος θα καταρρεύσει πλήρως και ο διαμελισμός θα είναι πιο ρεαλιστικός από ποτέ, πλησιάζει, και είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Το κείμενο της επιστολής:

"Επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019 προς τον Γενικό Γραμματέα Γραμματέα

Αναφορικά με την επιστολή του αντιπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της 12ης Δεκεμβρίου 2018 (Α / 73/651), θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στις ακόλουθες σκέψεις.

Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Τουρκία, ως χώρα με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ήδη υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη (βλ. Σημειώσεις verbales 2004 / Turkuno DT / 4739 της 2ας Μαρτίου 2004 και αριθ. 2013/14136816/22273 της 12ης Μαρτίου 2013, καθώς και τις προηγούμενες επιστολές που απευθύνω σε εσάς, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας και στο σχετικό Δίκαιο της Θάλασσας Δελτία) ότι έχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εδραιωμένη θέση της Τουρκίας είναι ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών σε ένα σημείο που καθορίζεται δυτικά των 28 ° 00’00 “E, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των σχετικών κρατών, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros Hayrettin Paşa και των υποστηρικτικών του σκαφών υπάγονται εξ ολοκλήρου στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει ενιαία αρχή η οποία νομικά ή στην πραγματικότητα είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκυπρίους και κατά συνέπεια την Κύπρο ως σύνολο. Ως εκ τούτου, η Τουρκική Δημοκρατία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου συνήψαν συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας το 2011 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.

Η Ελληνοκυπριακή θα πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως στην επίλυση των προβλημάτων της με τον άμεσο γείτονά της, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα, όπως και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως την εξασφάλιση δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τις οποίες έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου.

Με βάση τα ανωτέρω, η Τουρκία αρνείται όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του αντιπροσώπου της GCA.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν η παρούσα επιστολή μπορούσε να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στα σημεία 45 και 78 της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην επόμενη έκδοση του Δελτίου Νόμου της Θάλασσας.

(Υπογραφή) Feridun H. Sinirlioğlu Μόνιμος Αντιπρόσωπος"

Τι μπορεί να αλλάξει μετά τη σύγκρουση Τραμπ – Ερντογάν

Μεγάλες προσδοκίες δημιουργεί στην Αθήνα το νομοσχέδιο που εισήγαγαν προς ψήφιση στην αμερικανική Γερουσία οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ελλάδα ύψους 3 εκατ. δολαρίων, άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρεμπόδιση της παράδοσης των F-35 στην Αγκυρα και – για πρώτη φορά – αναλυτικό κατάλογο με τις παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Η Ουάσιγκτον, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον προς το παρόν, προχωράει σε μία αναθεώρηση της πολιτικής της στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνει τον άγριο πόλεμο ΗΠΑ – Τουρκίας, ενώ αντίθετα παγιώνεται η σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αποτιμάται στην Αθήνα και το ελληνικό «Πεντάγωνο» ως ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας και μάλιστα αν το σχέδιο νόμου υλοποιηθεί στο σύνολό του τότε είναι εφικτό να αλλάξουν τα δεδομένα και οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στην πρώτη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, όπως αναφέρει το in.gr, η οποία ουσιαστικά επιδοκίμασε την αμερικανική πρωτοβουλία. «Θεωρώ ότι είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οπως ξέρετε, έχουν ζητήσει ενημέρωση και καταγραφή όλων των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων που έχουν γίνει» σχολίασε προχθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, χωρίς να κρύψει την ικανοποίησή του. Οπως πρόσθεσε η κίνηση της Γερουσίας «αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδας».

Επιπλέον, ο Ευάγγελος Αποστολάκης σημείωσε πως τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «οφείλονται και στην προσπάθεια που έχει γίνει με τον στρατηγικό διάλογο της χώρας μας με τις ΗΠΑ».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου (με τίτλο «Eastern Mediterranean Security and Energy Act of 2019») είναι αποτέλεσμα διακομματικής συναίνεσης, καθώς ο Μπομπ Μενέντεζ (Νιου Τζέρσεϊ) προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Μάρκο Ρούμπιο (Φλόριντα) από τους Ρεπουμπλικανούς. Ενδεικτικό των προθέσεων της Ουάσιγκτον να σφίξει κι άλλο το «χαλινάρι» στην Αγκυρα είναι ότι στο νομοσχέδιο λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξελίξεις στην περιοχή, δηλαδή και οι ενεργειακές αλλά και η συνεχιζόμενη επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία.

«Με την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και την επέκταση της αναγκαίας Εξωτερικής Στρατιωτικής Βοήθειας (FMS) προς την Ελλάδα, η νομοθεσία αναδεικνύει μία ολιστική προσέγγιση με σκοπό τη σταθερότητα των κρίσιμων περιφερειακών μας εταίρων", σχολίασε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Τα βασικά σημεία

Τα κυριότερα σημεία του σχεδίου νόμου που προωθείται στην αμερικανική Γερουσία είναι:

– Πρόταση για στρατιωτική βοήθεια (FMF) ύψους 3.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα.

– Αρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

– Υποβολή καταλόγου στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Πρόταση για ίδρυση ενεργειακού Κέντρου ΗΠΑ – Ανατολικής Μεσογείου προς διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

– Πρόταση για χορήγηση βοήθειας με τη μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης ύψους 2.000.000 δολαρίων προς Ελλάδα και Κύπρο.

– Παρεμπόδιση της παράδοσης των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία εφόσον η Αγκυρα προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Μεγαλώνουν το χάσμα οι S-400

Κάθε μέρα που περνάει κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Οι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας προειδοποίησαν την Αγκυρα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρές κυρώσεις αν επιμείνει στο σχέδιό της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

«Μέχρι τα τέλη του έτους, η Τουρκία θα έχει είτε τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο έδαφός της είτε το ρωσικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος S-400. Δεν θα έχει και τα δύο», έγραψαν σε άρθρο τους στους «New York Times» οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζιμ Ρις και Τζιμ Ινχοφ και οι Δημοκρατικοί Μπομπ Μενέντεζ και Τζακ Ριντ.

Ο Ρις είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, όπου ο Μενέντεζ είναι ο κορυφαίος Δημοκρατικός γερουσιαστής. Ο Ινχοφ προεδρεύει στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία ο Ριντ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών. Mέσα στις πιθανές κυρώσεις είναι η απαγόρευση της πώλησης εκτός από τα F-35 και αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.

Σε αυτή την παρέμβαση απάντησε τραβώντας το σχοινί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως η χώρα του ενδέχεται να αγοράσει και άλλα συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία εάν δεν καταφέρει να αγοράσει τα αμερικανικά Patriot.

Πρόσθεσε ότι εναλλακτικές θα αναζητηθούν και στην περίπτωση που η Αγκυρα δεν μπορέσει να παραλάβει τα μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ. Από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να παρέμβει στο όλο θέμα, τονίζοντας πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να διευρύνει τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία με ξένες χώρες και είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο σύναψης νέων συμβολαίων που θα αφορούν πωλήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR