Weapon systems

ΕΚΤΑΚΤΟ - Η Μόσχα «πάγωσε» ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: «Θα κατασκευάσουμε υποσυστήματα των S-400 στην Τουρκία»


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι στην Τουρκία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μεμονωμένα εξαρτήματα για το σύστημα πυραύλων S-400.

“Δεν μιλάμε για κοινή παραγωγή όλων των μονάδων S-400 και δεν μπορεί, είναι νέα είδη όπλων. Αλλά για παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων, κατά τμήματα, βέβαια, μπορούμε να μιλήσουμε”.
https://twitter.com/yeniakit/status/1116295683873624069?ref_src=twsrc%5Etfw

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Ο επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης της σύγχρονης Μέσης Ανατολής με έδρα την Αγία Πετρούπολη, Gumer Isayev, και δηλώσεις του σε συνέντευξή του σε ρωσικό κανάλι, όπως γράφαμε πριν μια βδομάδα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η καλύτερη απάντηση στις απειλές των ΗΠΑ για την πλήρη παύση των παραδόσεων των αεροσκαφών F-35, λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 για την Τουρκία, θα είναι η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Νέα στρατιωτικά συμβόλαια μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας θα ήταν μια πραγματική «έκπληξη» για την Ουάσινγκτον, η οποία εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη πίεση στην Τουρκία με την ελπίδα να εισέλθει σφήνα στη ρωσοτουρκική στρατιωτική συνεργασία.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πιστεύει ότι το ζήτημα της αγοράς τέτοιων όπλων υψηλής τεχνολογίας αφορά σε μεγάλο βαθμό πολιτικό ζήτημα, επομένως η αμερικανική πίεση στην Τουρκία «με τον περιορισμό των προμηθειών F-35 θα γυρίσει ανάποδα» και κατά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα «οι χώρες παραγωγής όπλων δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την αλλαγή προμηθευτή από τους εταίρους τους και κάνουν τα πάντα για αυτό.

«Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούν ολόκληρα δική τους την αγορά της Τουρκίας και όλες οι δηλώσεις για την απόκτηση των πυραύλων S-400 που προηγήθηκαν ήταν αντιληπτές ως οδυνηρές, αλλά αφορούν αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός.

Πρόσθεσε δε ότι, στην περίπτωση των πυραύλων S-400, εξετάζεται μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επί του παρόντος μια επιλογή για την πιθανή παραγωγή αυτών των συστημάτων στην τουρκική επικράτεια, η οποία θα ήταν πολύ πιο σημαντική από την αγορά των ίδιων των πυραύλων.

Όπως ανέφερε εν τω μεταξύ νωρίτερα και αποκλειστικά το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Τουρκία μπορεί να γίνει ένας από τους πρώτους ξένους αγοραστές του ρωσικού μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57 εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Άγκυρα, απειλώντας να ακυρώσουν τις παραδόσεις των F-35, δήλωσε ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Διεθνούς Εμπορίου Όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει νωρίτερα την Τετάρτη ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει εναλλακτικές για τα F-35, εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να τους παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να επεκτείνει τη συμφωνία για τους S-400, αποκτώντας περισσότερους, εάν δεν μπορεί να αγοράσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot.

«Αν δεν πάρουμε τα F-35, τότε θα αναγκαστούμε να τα αποκτήσουμε για τις ανάγκες μας από οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν τα (ρωσικά) Su-34, Su-57 και άλλα» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην συνέντευξη του, προσθέτοντας ότι «αυτό θα γίνεται έως ότου αρχίσουμε να παράγουμε τα δικά μας αεροπλάνα».

«Ο στρατιωτικό-τεχνικός εκβιασμός της Ουάσινγκτον είναι απαράδεκτος. Η Τουρκία είναι μια αυτάρκης χώρα και μιλώντας με αυτή από τη θέση ενός υποτελούς των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απλά απαράδεκτο. Απ’ αυτή την άποψη, το Su-57 μπορεί να προσφερθεί στην Τουρκία ως εναλλακτική λύση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παραδώσουν τα F-35. Όσον αφορά τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και τις μαχητικές δυνατότητες, το Su-57 είναι σημαντικά ανώτερο από το αμερικανικό μαχητικό», δήλωσε ο Κοροτσένκο.

Ο ειδικός επεσήμανε ότι το Su-57 θα ήταν μια βέλτιστη επιλογή για την Άγκυρα στο μέλλον — εκτός από τις αγορές αεροσκαφών, η ρωσική πλευρά πιθανότατα θα ήταν έτοιμη να επιτρέψει στην Τουρκία την παραγωγή της εξαγώγιμης έκδοσης του μαχητικού, σε μονάδες της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας.

Σχολιάζοντας τη δυνατότητα επέκτασης της συμφωνίας με την Τουρκία για τους S-400, ο Ρώσος ειδικός τόνισε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια σήμερα για κάτι τέτοιο. Ο Κοροτσένκο πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός μπορεί να ενδιαφέρεται για άλλα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχώς αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια, η Άγκυρα θα πρέπει να σκεφτεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας, για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να αγοράσει από τη Ρωσική Ομοσπονδία επίσης μια παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Tor-M2 που θα μπορούσαν να καλύψουν τόσο την κατοικία του Ερντογάν όσο και τη μόνιμη περιοχή διαμονής του», εξήγησε ο Κοροτσένκο.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή»

Την ίδια στιγμή και η Ρωσία δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να διευρύνει την στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία με ξένες χώρες και είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο την σύναψης νέων συμβολαίων που θα αφορούν πωλήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία. Την δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία ενδέχεται να συνάψει με την Ρωσία μια ακόμη συμφωνία για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν να της πουλήσουν αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή, η Ρωσία έχει τις κατάλληλες δυνατότητες και την τεχνογνωσία. Και είναι φυσικό η Ρωσία να αναζητά δυνατότητες για να διευρύνει αυτή την συνεργασία της. Είναι μια απολύτως φυσιολογική πρακτική» δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία μια νέα συμφωνία για πωλήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία συνιστά μια σημαντική διάσταση στον τομέα της συνεργασίας της Ρωσίας με πολλές ξένες χώρες. «Η υλοποίηση μιας τέτοιου είδους συνεργασίας μιλάει για το ιδιαίτερο επίπεδο ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Αυτό αφορά και την Τουρκία» , δήλωσε ο Πεσκόφ

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR