Μετά τη σαφή προειδοποίηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς για το ζήτημα της αγοράς των S400 από την Τουρκία, που αποκάλυψε πρώτο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και την απάντηση της Άγκυρας μέσω του αντιπροέδρου της Φουάτ Οκτάυ, οι σχέσεις των δυο χωρών δείχνουν να φτάνουν στα όριά τους με το τουρκικό ΥΠΕΞ να αμφισβητεί ακόμη και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη χθεσινή συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου.
Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν φθάσει στο ναδίρ και φαίνεται να μην υπάρχει επιστροφή. Τι θα κάνεις όμως ο Ερντογάν. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, ακόμα και να εξάγει την κρίση που διέρχεται η χώρα του στο Αιγαίο.
Μάλιστα η συνέντευξη που έδωσε γνωστός αναλυτής, που γνωρίζει όσο καλύτερα άλλος τα ζητήματα γεωπολιτικής προβληματίζει και μας καλεί σε εγρήγορση.
Το ενδεχόμενο να επιλέξει ο Τ. Ερντογάν την περαιτέρω ένταση κινούμενος σε πιο επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο, αφήνει ανοιχτό ο Μαικλ Ρούμπιν, αναλυτής μιας από τις γνωστότερες και ισχυρότερες «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσινγκτον, του American Enterprise Institute, ο οποίος σημειωτέον έχει επικηρυχθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας με το ποσό των 750.000 ευρώ. Επίσης, σημειώνει ότι η πώληση των F-35 στην Τουρκία έπρεπε να έχει λήξει εδώ και καιρό, αναφέρει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.
Ερ. Δημοσιογράφου: Τι πιστεύετε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο; Η Τουρκία αποτελεί απειλή για τα σχέδια εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου - και αν ναι, με ποιο τρόπο; (Οι Έλληνες ανησυχούν για κάποια πιθανή εχθρική κατάληψη νησιών).
Απάντηση: - Ναι, απολύτως. Η τουρκική οικονομία καταρρέει και δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα από μόνη της φυσικό αέριο στα δικά της νερά· επομένως ψάχνει να κλέψει αέριο από τα κυπριακά ύδατα κάτω από τον μανδύα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου». Ψάχνει επίσης να αποτρέψει την περαιτέρω εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα από τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, γιατί το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους αγοραστές να παρακάμπτουν πια την Τουρκία. Το ύψος των κερδών που βγάζει η Τουρκία από την ενοικίαση των αγωγών της και τις αμοιβές μεταφοράς είναι απίστευτο: Αρκετά χρόνια πριν ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου δήλωνε ότι η Τουρκία εισέπραττε 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, μόνο για τη μεταφορά του κουρδικού πετρελαίου από το Κιρκούκ στο Τσεϊχάν.
Οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορούν επίσης να οδηγήσουν την Τουρκία σε πιο επιθετικές ενέργειες, όπως την κατάληψη κάποιου νησιού ή νησιών ώστε να διεκδικήσει τα χωρικά ύδατα. Δυστυχώς, καθώς ο Ερντογάν σπρώχνει την τουρκική οικονομία όλο και πιο βαθιά στην καταστροφή, είναι πιθανόν να ψάξει για κάποιο «χρυσό αυγό» αντί να κάνει την πραγματική σκληρή δουλειά που απαιτείται για να την επαναφέρει στα ίσα της.
Σίγουρα τα όσα δηλώνει δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους. Τα πράγματα είναι πλέον απλά, εάν τον Ιούλιο του 2019 η Τουρκία παραλάβει τους ρωσικούς S-400 τότε πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε εδώ κι ένα αιώνα και να πάμε πιο πίσω, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, αδυνατώντας να θεραπεύσουν τον «Μεγάλο Ασθενή», αποφάσισαν τον διαμελισμό του.
Η ιστορία θα επαναλαμβάνεται για όσους δεν διδάσκονται από αυτήν. Η ημέρα της κρίσεως για την Τουρκία πλησιάζει και θα είναι μέσα στον Ιούλιο.
Όταν η Άγκυρα παραλάβει από τη Μόσχα το πρώτο αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η παραλαβή αυτού του οπλικού συστήματος αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Μετά ξεκινάει η... κόλαση σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο.