World

"Ασθμαίνει" το καθεστώς Ερντογάν - Σε ύφεση η τουρκική οικονομία - Τούρκος αναλυτής: "Έρχονται κυρώσεις από ΗΠΑ, τέλος τα F-35"

Άσχημα είναι τα νέα για τον Ερντογάν ενόψει εκλογών, καθώς η τουρκική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, μετρώντας σοβαρές απώλειες, στον απόηχο της νομισματικής κρίσης του καλοκαιριού και με την απειλή αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Ενώ οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία βρίσκονται προ των πυλών, το "αγκάθι" της οικονομίας αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο σταδιακά καταρρέει. Ωστόσο η αναταραχή που επικρατεί στην Άγκυρα είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει.

Όπως αναφέρει Τούρκος αναλυτής, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις απειλές τους απέναντι στην Άγκυρα και θα "τελειώσουν" οριστικά τα "τουρκικά" F-35 και θα επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις.

Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τον Ερντογάν στην απόλυτη παράνοια και θα τον κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτο. Για αυτό και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για όλα.

ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ύφεση πέρασε η τουρκική οικονομία καθώς συρρικνώθηκε κατά 2,4% το δ’ τρίμηνο του 2018 όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική αρχή, γεγονός που αν μη τι άλλο συνιστά έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που συρρικνώνεται η τουρκική οικονομία, καθώς και το γ’ τρίμηνο του 2018, το τουρκικό ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 1,6%.

Σύμφωνα με αναλυτές τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας – έπεσε κατά 30% σε σχέση με το δολάριο το 2018 - κάτι που κατέστησε τις εισαγωγές ακριβότερες κατά ένα τρίτο, αλλά και της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας που με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα να καταστήσει ακριβότερο το δανεισμό.

Παράλληλα αναφέρεται ότι πλήγμα υπέστησαν τόσο οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ακινήτων όσο και η βιομηχανική παραγωγή, την ώρα που πήραν την ανιούσα οι τιμές των τροφίμων και η ανεργία αυξάνεται.

Συνολικά στο έτος η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% το 2018, έναντι ανάπτυξης 7,4% το 2017. Τα νέα είναι πραγματικά άσχημα για τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Και αυτό διότι το άλλοτε «ισχυρό όπλο» του Ερντογάν, η οικονομία, χάνει τη δυναμική της, εξέλιξη που πολύ πιθανό να επηρεάσει και τη στάση των Τούρκων ψηφοφόρων.

Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από το 20% των ψηφοφόρων, οι οποίοι στην πλειονότητα τους δηλώνουν πρώην ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, δηλώνουν αναποφάσιστοι, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους δημοσκόπους να εκτιμήσουν ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαρτίου.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσινγκτον, η Τουρκία αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη συμφωνία των S-400 με τη Ρωσία. Το Sputnik μίλησε με τον Αιντίν Σεζέρ, επικεφαλής του τουρκορωσικού ερευνητικού κέντρου, για την κατάσταση.

Ο Αιντίν Σεζέρ, πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα εκπληρώσει τις απειλές της και θα εκδιώξει την Τουρκία από το σχέδιο F-35 ενώ θα αρνηθεί να πουλήσει τους Patriot που χρειάζεται η Άγκυρα. Είναι επίσης ανένδοτος ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν οικονομικές κυρώσεις στη χώρα, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική κρίση, που όπως υποστηρίζει, αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Ο μελετητής πιστεύει ότι η κίνηση των ΗΠΑ να αναστείλει τις προμήθειες F-35 και Patriot θα επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητες της Τουρκικής αεροπορικής άμυνας, παρά τις δηλώσεις της ότι το S-400 θα ενισχύσει την άμυνα του.

Κατά τη γνώμη του επικεφαλής του τουρκορωσικού ερευνητικού κέντρου, η Άγκυρα ποντάρει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, καθώς η Τουρκία είναι ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία S-400 δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε ότι καμία από τις χώρες δεν θέλει να βλάψει τις σχέσεις με την άλλην ανεπανόρθωτα.

«Οι ΗΠΑ δυσκολεύονται επίσης με την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις αρχικές διαπραγματευτικές θέσεις τους προς το παρόν. Νομίζω ότι καμία από τις πλευρές δεν θα διατρέξει τον κίνδυνο να διαρρήξει τις σχέσεις, παρόλο που και οι δύο πλευρές εξέφρασαν σχεδόν όλες τις προθέσεις τους, τόσο ιδιωτικά όσο και δημοσίως», επεσήμανε.

Ο Σεζέρ επισημαίνει ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τη συμφωνία προμηθειών S-400 ως μέσο για να δείξει στην Ουάσινγκτον ότι υπάρχει πάντα μια άλλη επιλογή για την Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική.

«Είναι σαν ένα πολιτικό εκκρεμές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι η ρωσική επιλογή είναι πάντοτε στο τραπέζι για κάθε θέμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο ερευνητής πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων ήρθε ως απάντηση στην Ουάσινγκτον, που δεν φαίνεται να ακούει τις εκκλήσεις της Άγκυρας να σταματήσει τη συνεργασία της με το PKK / YPG, τα οποία οι τελευταίοι θεωρούν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η απόκτηση των S-400 λειτουργεί ως εργαλείο, στα χέρια του Ερντογάν, στην τουρκική εσωτερική πολιτική. Σύμφωνα με τον Σεζέρ, ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να παίξει το χαρτί της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές και ότι το κόμμα του, το ΑΚΡ, θα χρησιμοποιήσει αυτό το αφήγημα ενόψει των επερχόμενων τοπικών εκλογών.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR