Weapon systems

Είναι οριστικό: Οι ΗΠΑ ακυρώνουν τα F-35 αν η Άγκυρα πάρει τους S-400 - Πεντάγωνο & Τραμπ έλαβαν αποφάσεις

H Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EUCOM) συνέστησε στη Γερουσία να μην παραδώσει στην Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά F-35, εάν η Άγκυρα αγοράσει από τη Μόσχα τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Την πρόταση αυτή έκανε ο διοικητής της EUCOM Κέρτις Σκαπαρότι, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή για τους εξοπλισμούς της αμερικανικής γερουσίας.

«Εγώ ως στρατιωτικός, η καλύτερη συμβουλή που θα έδινα, θα ήταν να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα F-35, ώστε να μην πραγματοποιούν μαχητικές πτήσεις σε συνθήκες, όταν ο σύμμαχος μας χρησιμοποιεί ρωσικά συστήματα και μάλιστα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο Σκαπαρότι.

Σήμερα πλέον μπορούμε να πούμε ότι είναι οριστικό. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδώσει τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία εάν αυτή δεν ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι η τελική απόφαση του Πενταγώνου. Αυτή είναι η πρότασή του προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα το πρωί οι γερουσιαστές μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων άκουσαν με ικανοποίηση ότι το Πεντάγωνο συμφωνεί με τη θέση τους ότι η Τουρκία δεν πρέπει να προμηθευτεί πιά αμερικανικά οπλικά συστήματα στην περίπτωση που εγκαταστήσει τους S-400 στο έδαφος της.

Ο στρατηγός σημείωσε ότι, ως στρατιωτικός αξιωματούχος, συμβουλεύει να μην επιτρέπεται η χρήση των κορυφαίων αεροσκαφών των ΗΠΑ σε χώρες που λειτουργούν ρωσικά στρατιωτικά συστήματα, και ειδικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.

“Θα έλεγα», είπε, «αν αποδεχτούν (οι Τούρκοι) το σύστημα S-400 και το εγκαταστήσουν μέσα στην Τουρκία […] Αυτό παρουσιάζει ένα πρόβλημα σε όλα τα αεροσκάφη μας [και] ειδικά τα F-35 .. Οι καλύτερες στρατιωτικές συμβουλές μου είναι ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε με την παράδοση των F-35, και δεν πρέπει να εργαζόμαστε με ένα σύμμαχο που διαθέτει ρωσικά συστήματα, ειδικά συστήματα αεράμυνας», όπως οι S-400.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία φέτος ή να χάσει τα μελλοντικά αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και συστήματα. Είπε ότι το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα αποτελούσε απειλή για το F-35. Ο κ. Σκαπαρόττι είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία όπου εξηγούν τις συνέπειες της αγοράς των S-400.

Χθες το βράδυ, ο κ. Τραμπ προχώρησε σε μία κίνηση που φαίνεται ότι συνδέεται με την αγορά των S-400.

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα συνδέεται με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, καθώς και την συμμαχία που έχει σχηματισθεί μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, το εκολλαπτόμενο Κουρδιστάν και η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτά που θα οδηγήσουν τον Ερντογάν μακριά από την εξουσία της χώρας (ίσως ακόμα και στο θάνατο), και την Τουρκία σε έναν διαμελισμό χωρίς επιστροφή.

Όπως έχει αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, πριν από ένα μήνα περίπου, το Stratfor, είχε προειδοποιήσει για σοβαρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, προμηνύοντας ακόμα και την πτώση του καθεστώτος Ερντογάν μετά από την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Προειδοποίηση για το μέλλον της Τουρκίας από τη «φωνή» της CIA, το αμερικανικό think tank Stratfor, τo οποίο επικαλούμενο έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, κάνει λόγο για σοβαρές κυρώσεις στην Άγκυρα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημίες.

Δίνοντας έμφαση στα πανίσχυρα οικονομικά όπλα των ΗΠΑ, η έκθεση αναφέρει πως για το ζήτημα των Κούρδων, εφόσον η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να παρέμβει στρατιωτικά, έχει διατηρήσει το ενδεχόμενο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Το σενάριο μιας οικονομικής επίθεση στην αποσταθεροποιημένη τουρκική κοινωνία μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά λαϊκών εξεγέρσεων και αντιδράσεων, οι οποίες σταδιακά θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του καθεστώτος Ερντογάν.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα τερματίσει τις συμφωνίες βάσει των οποίων επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση στο πεδίο του εμπορίου τόσο στην Ινδία όσο και στην Τουρκία, ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα.

Ο λόγος είναι διότι αυτές οι δύο δυνάμεις «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια» που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι τόσο η Ινδία όσο και η Τουρκία έχουν αγοράσει από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συνδεθεί μέχρι της στιγμής τα δύο γεγονότα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι ο τερματισμός της προνομιακής μεταχείρισης στο εμπορικό πεδίο της Αμερικής με το Νέο Δελχί και την Άγκυρα, είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην περίπτωση που εγκαταστήσουν το ρωσικό σύστημα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τερματίσει τις συμφωνίες βάσει των οποίων επιφυλάσσει προτιμησιακή μεταχείριση στο πεδίο του εμπορίου τόσο στην Ινδία όσο και στην Τουρκία, διότι αυτές οι δύο δυνάμεις «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια» που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) ανακοινώνει σήμερα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν θα τερματίσουν το (προτιμησιακό) καθεστώς το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ινδία και την Τουρκία», στο πλαίσιο ενός προγράμματος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, που τους επέτρεπε κυρίως να διαθέτουν ευχερέστερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, εξηγείται στην ανακοίνωση.

ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ Τ-FX

Η Rolls-Royce, ο γίγαντας στην παραγωγή κινητήρων, λόγω διαφωνιών με τον ομιλο Kale για τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αποφάσισε να αποχωρήσει από το σχέδιο για την κατασκευή εγχώριο αεροσκάφους. Η γιγαντιαία αγγλική εταιρεία στον τομέα της παραγωγής κινητήρων Rolls-Royce, λόγω των λόγω της διαφωνίας που προέκυψαν με τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας με τον όμιλο Kale, αποφάσισε να περιορίσει τις δραστηριότητές της στην Τουρκία.

Στην απόφαση για περιορισμό περιλαμβανόταν και η συμφωνία για τον συνεταιρισμό που έγινε με τον όμιλο Kale το 2017, σχετικά με τον κινητήρα του αεροσκάφους Ο συνεταιρισμός αυτός προέβλεπε την παραγωγή κινητήρα για τη χρήση του από το TF-X, γνωστό ως Εθνικό Πολεμικό Αεροσκάφος.

Η Τουρκία και η Rolls-Royce διαπραγματεύονται “άδειες εξαγωγής, μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, θέσεις εργασίας, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και κόστος ανάπτυξης”, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Τουρκίας.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Τουρκίας αποσκοπεί στην αντικατάσταση του σημερινού στόλου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με εγχώρια μαχητικά αεροσκάφη,τα TF-X, που θα πετάνε μαζί με τα αμερικανικά F-35.

Την είδηση που πρόβαλε η εφημερίδα Financial Times και επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Rolls-Royce.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR