Η Ρωσία είναι διεθνώς φημισμένη για τα τρομερά και προηγμένα οπλικά και πυραυλικά συστήματα της, με "αιχμή του δόρατος" τους S-300 που διαθέτει η Ελλάδα αλλά και τους S-400 που διακαώς ποθεί ο Ερντογάν να αποκτήσει από την Ρωσία. Ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος διαθέτει ένα ακόμα πιο εξελιγμένο σύστημα από τα παραπάνω, τους S-500.
Τα προηγμένα πυραυλικά αντιβαλλιστικά συστήματα εδάφους - αέρας τύπου S-500 και αλλά και τα μέχρι πρότινος "πειραματικά" πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μεσαίας εμβέλειας τύπου S-350 θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία στο οπλοστάσιο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και η Μόσχα φαίνεται ότι θέλει να "τελειώσει" την οποιαδήποτε άτυπη κούρσα εξοπλισμών με τη Δύση μετά τη Συνθήκη INF.
Και αυτό, γιατί τα προηγμένα πυραυλικά αντιβαλλιστικά συστήματα εδάφους - αέρας τύπου S-500 και τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μεσαίας εμβέλειας τύπου S-350 θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία στο οπλοστάσιο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Zhukov Air Space Academy Αντιστράτηγος Vladimir Lyaporov, ανέφερε σε συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα Krasnaya Zvezda την Παρασκευή, πως τα δύο προηγμένα συστήματα πυραύλων αεροπορικής άμυνας θα ενταχθούν σύντομα σε υπηρεσία προς χρήση από τον ρωσικό Στρατό.
Το 2019, η πρώτη ομάδα αξιωματικών θα ολοκληρώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να χρησιμοποιήσει το σύστημα S-500, ένα σύστημα μεγάλης εμβέλειας που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας.
Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα συστήματα δεν έχουν ακόμη αρχίσει να λειτουργούν, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, καθώς στο τέλος του έτους, το Zhukov Air Space Academy αναμένεται να λάβει πρώτα τα συστήματα S-350 Vityaz.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η παράδοση των συστημάτων S-500 στα ρωσικά στρατεύματα θα ξεκινήσει το 2020.
Ειδικότερα, ανάλογα με τον τύπο των πυραύλων που διαθέτει το πυραυλικό σύστημα θα έχει την ικανότητα να καταρρίψει εχθρικές απειλές και στόχους στον αέρα είτε πρόκειται για πολεμικά αεροσκάφη και άλλου είδους εναέρια οχήματα, όπως drones είτε πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους ή άλλου είδους πυραυλικά συστήματα του εχθρού.
Το πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει πως σύμφωνα με προγενέστερες εκθέσεις των δυτικών, το προηγμένο σύστημα της Ρωσίας S-500 έπληξε στόχο σε απόσταση 481,2 χιλιομέτρων, υπερβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το προηγούμενο ρεκόρ κατάρριψης στόχου κατά 80 χιλιόμετρα, αναδεικνύοντας έτσι την βελτιωμένη ικανότητα του συστήματος να πλήττει στόχους και να αναχαιτεί απειλές σε μεγαλύτερη εμβέλεια, γεγονός που το καθιστά ένα ξεκάθαρο στρατηγικό όπλο, δεδομένου του μεγαλύτερου βεληνεκούς του.
Όσον αφορά το εξίσου ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα S-350 Vityaz έχει σχεδιαστεί για να υπερασπίζεται σημαντικές διοικητικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις από αεροπορικές επιδρομές. Λειτουργεί αυτόματα, ενώ το πλήρωμα που το χρησιμοποιεί αναπτύσσει και ελέγχει το όπλο.
Το S-350 περιλαμβάνει ένα διοικητικό κέντρο τύπου 50K6E, πολυλειτουργικά ραντάρ τύπου 50N6E και εκτοξευτήρες 50P6E με 12 πυραύλους 9M96E2 το καθένα. Μπορεί ταυτόχρονα να εμπλέξει μέχρι και 16 συμβατικούς ή 12 βαλλιστικούς εχθρικούς πυραύλους. Έχει εμβέλεια 60 χιλιομέτρων και 30 χιλιόμετρα σε υψόμετρο. Ο χρόνος εγκατάστασης υπολογίζεται στα πέντε λεπτά, ενώ το πλήρωμα ανάπτυξης και ελέγχου αποτελείται από τρεις άνδρες.
Δείτε βίντεο