Θωρακίζεται πλήρως αμυντικά η ανατολική Μεσόγειος ενόψει ενός σημαντικού μήνα με ανακατατάξεις στην περιοχή, μπαράζ συναντήσεων με αξιωματούχους και αυξητική τάση στην τουρκική προκλητικότητα.
Στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ αλλά και ΗΠΑ (εξελίξεις προς τετραμερή), για την πορεία των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπου βασική δύναμη θεωρείται και η Ελλάδα.
Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας έχουν αναβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ την ίδια στιγμή στενεύει ο κλοιό γύρω από την Άγκυρα, η οποία μένει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού στη Μεσόγειο και παράλληλα απειλείται με κυρώσεις που αυτή τη φορά θα καταστρέψουν πλήρως την οικονομία της.
Αντίστροφα μετράει η Άγκυρα για νέο οικονομικό Αρμαγεδδών, από αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400, όπως αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση της Ουάσινγκτον για το φλέγον ζήτημα της Τουρκία.
Από την έκθεση προκύπτουν δύο σενάρια, εκ των οποίων πιθανότερο είναι το 2ο, με το οποίο η Άγκυρα συνεχίζει την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ενώ καπάκι ακολουθούν κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, που αυτή τη φορά όμως θα είναι καταστρεπτικές για την τουρκική οικονομία.
Μήνας σημαντικών εξελίξεων, με φόντο την ενεργειακή σκακιέρα, φαίνεται πως θα είναι ο Δεκέμβριος, καθώς διαρκώς αλλάζουν θέση οι παίκτες της με κύριο στόχο την πλήρη θωράκιση των συμφερόντων όλων των χωρών της περιοχής που έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι αυτό.
Σε λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στις 13 Δεκεμβρίου, η Ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Γιώργο Κατρούγκαλο θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον και στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαικ Μπομπέο.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μια ευρεία αναθεώρηση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Από μόνο του αυτό δείχνει πως η Αμερική δίνει επιπλέον πόντους στην Ελλάδα ως έναν εκ των κύριων παικτών των χωρών που έχουν κληθεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της περιοχής.
Μετά το θερινό τετ α τετ που υπήρξε στην Αθήνα, νέο ραντεβού φαίνεται πως υπάρχει και για τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, με τον ομόλογό του, Στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφοντ.
Οι δυο Αξιωματούχοι είναι γνωστό πως έχουν βρει κοινούς κώδικες επικοινωνίας σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων στο πλαίσιο της διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας.
Ο Ναύαρχος Αποστολάκης έχει εργαστεί σιωπηρά πάνω στο χτίσιμο της αμοιβαίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχει φέρει πολλά αποτελέσματα τα οποία έχουν φανεί ήδη σε πολλά επίπεδα, όπως είναι οι διαρκείς ασκήσεις ανάμεσα σε στελέχη ειδικών επιχειρήσεων των δυο χωρών, ενώ οι άνδρες αυτών των Αμερικανικών δυνάμεων δεν σταματούν να επισκέπτονται συνεχώς τις εγκαταστάσεις της Σούδας.
Επιπλέον αυτή η αμφίδρομη επαφή έχει μεταφέρει περισσότερους Έλληνες Αξιωματικούς σε ειδικά σχολεία των Ηνωμένων πολιτειών.
Η Ελλάδα έχει να πάρει αρκετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως λένε πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο και για να καταφέρει να αναδειχτεί ακόμη σε πιο δυνατό παίκτη στην περιοχή σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερα, που θα την θωρακίσουν και παράλληλα θα είναι ικανή η ίδια να εκπέμπει μηνύματα προς κάθε επίδοξο επιβουλέα, αναφέρει το Hellas Journal.
Οι λίστες που είχαν μεταφερθεί στις Ηνωμένες πολιτείες με ανάγκες που έχουν προκύψει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μεγάλες, ορισμένες από τις ανάγκες αυτές φαίνεται πως έχουν καταλήξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς ικανοποίηση.
Παράλληλα η Αθήνα έχει θέσει ξεκάθαρα σε όλους του τόνους το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο για τις Ηνωμένες πολιτείες είναι πολυσύνθετο, από τη στιγμή που η ίδια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Ελληνικά ναυπηγεία ενώ όπως σημειώνουν με νόημα ανώτατα στελέχη, όποιος μπει στα ναυπηγεία πιθανότατα θα προκριθεί και για την επόμενη μέρα που αφορά την απόκτηση νέου πλοίου για την Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκαθαρίσει πως εκείνο που είναι απαραίτητο για την χώρα μας είναι πλοίο που να έχει οπωσδήποτε αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής ώστε να είναι ικανό ν’ ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που ανοίγονται ολοένα και περισσότερο κι εδώ οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως κανείς δεν πρέπει να αμελεί ότι πάντα ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι διπλός καθώς πρέπει να υπερασπίζεται ταυτόχρονα και τα σύνορά της απέναντι σ’ έναν προκλητικό γείτονα.
Επιπλέον οι διεργασίες για μια πιθανή τριμερή η οποία ίσως έχει την τάση προσαύξησης κατά τουλάχιστον ένα μέλος, έχουν ξεκινήσει ώστε με το νέο χρόνο -που δεν είναι μακριά- να δούμε να κάθονται στο ίδιο τραπέζι το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και οι ΗΠΑ.
Φυσικά θέμα κύριας συζήτησης είναι το ενεργειακό μέλλον ενώ στο μενού θα συμπεριληφθεί σαφέστατα και ο τομέας της ασφάλειας, πράγμα που ενδιαφέρει πάρα πολύ όλες τις χώρες οι οποίες έχουν βάλει σκοπό να καταφέρουν τον έλεγχο των παράνομων δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα με όλες τις προηγούμενες πολύ σημαντικές κινήσεις σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο, αναμένεται να τρέξει στην ανοιχτή θάλασσα, στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας νέος κύκλος συνεκπαιδεύσεων και μάλιστα αρκετά σημαντικός.
Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τρέχουν και μπορούμε μόνο να υποθέσουμε πως σύντομα θα δούμε κοσμοϊστορικές αλλαγές τόσο στο γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής, όσο και σε θέματα που αφορούν ενίσχυση αμυντικών συμμαχιών.