World

S-400: Πως η Ινδία θα δημιουργήσει ένα «Iron Dome» με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας

Η ειρήνη στα σύνορα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά είναι προετοιμασμένη μια χώρα να ανταποκριθεί τις επιθέσεις και ανταποδώσει. Μπορεί να μοιάζει με ειρωνεία, αλλά τα στρατηγικά οπλικά συστήματα που αναπτύσσονται όπως οι πυρηνικές βόμβες και οι βαλλιστικοί πύραυλοι,ενώ μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο αν χρησιμοποιηθούν, εντούτοις χρησιμοποιούνται ως “εργαλεία” αποτροπής.

Εάν η ικανότητα μιας χώρας να ανταποδώσει το χτύπημα σε εχθρική επίθεση, είναι καθοριστικής σημασίας για τη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση, τότε η ικανότητα να υπερασπιστεί τις εισερχόμενες εναέριες επιθέσεις είναι εξίσου σημαντική.

Η αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία όχι μόνο θα βοηθήσει την Ινδία να αποτρέψει τις εισερχόμενες εναέριες απειλές όπως για παράδειγμα πυραύλους cruise, drones, ελικόπτερα και αεροσκάφη, αλλά θα της επιτρέψει στην Ινδία να ενσωματώσει τους S-400 στον υφιστάμενο αμυντικό μηχανισμό και να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο, πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας, μια ιδέα που θεωρητικά θα μπορούσε να παραλληλιστεί με το Iron Dome του Ισραήλ.

Η Ινδία εργάζεται ήδη σε πρόγραμμα Βαλλιστικής Πυραυλικής Άμυνας (BMD) και έχει πυραύλους Aakash για να αναλάβει εναέρια επίθεση. Το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 Triumph αποτελεί σημαντική στρατηγική αναβάθμιση του στρατιωτικού υλικού της Ινδίας. Στην πραγματικότητα, η Ινδία χρειαζόταν ένα τέτοιο σύστημα λόγω του εχθρικού περιβάλλοντος και των αυξανόμενων δυνατοτήτων της Κίνας και του Πακιστάν.

Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας και των στρατηγικών θεμάτων, ο στρατηγός PK Sehgal δήλωσε στο OneIndia ότι η απόκτηση των S-400 ήταν επιτακτική ανάγκη δεδομένων των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα και το Πακιστάν.

"Τα ισχυρά ραντάρ του S-400 Triumf μπορούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε κίνηση στον αέρα μέχρι απόσταση 600 χιλιομέτρων. Κάθε αεροσκάφος που απογειώνεται από τα αεροδρόμια του Πακιστάν μπορεί να εντοπιστεί και μπορούμε να το χτυπήσουμε πριν έρθει οπουδήποτε κοντά στα σύνορα.

Αυτό είναι ένα σύστημα που μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα περισσότερα από 300 εναέριες απειλές και μπορεί να καταστρέψει έως και 30. Μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε αυτό που είναι πιο απειλητικό και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα” είπε ο Sehgal.

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι "η Ινδία δεν είχε σύστημα εναέριας άμυνας μεταξύ 25 έως 400 χιλιομέτρων και έτσι το κενό αυτό καλύπτεται με τους S-400. Στη συνέχεια, με την αγορά των συστημάτων Barack 8 καλύπτεται η αεροπορική άμυνα από 7 έως και 100 χιλιόμετρα, έτσι διακλαδώνεται και διαρθρώνεται ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας, από την συνδυασμένη ισχύ των αντιαεροπορικών συστημάτων, που θα αντιμετωπίσουν τις όποιες απειλές από Κίνα και Πακιστάν”.

Το σύστημα, αν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν, θα παρέχει στην Ινδία ένα πλεονέκτημα κάλυψης ραντάρ των 600 χιλιομέτρων με δυνατότητα να καταρρίψει εισερχόμενα αεροσκάφη στα 400 χιλιόμετρα, από το έδαφός της.

Το σύστημα διαθέτει επίσης ένα σύστημα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, αυτόνομα συστήματα ανίχνευσης και στόχευσης, συστήματα πυραύλων εδάφους - αέρος, εκτοξευτές και ένα κέντρο εντολών και ελέγχου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR