File

H Άγκυρα εκβιάζει τη Μόσχα: «Παρά τη συμφωνία για τους S-400, θα αποδεχτούμε πρόταση για τα συστήματα Patriot» - Θα αντιδράσει η Ρωσία;

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο αγοράς και των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot δηλώνει η Άγκυρα, εφόσον λάβει μια συμφέρουσα προσφορά από την Ουάσινγκτον, αναφέρει ο Ιμπραήμ Καλίν.

Το παιχνίδι των οπλικών συστημάτων που παίζει η Τουρκία, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις καθώς λόγω της θέσης της διακυβεύονται συμφέροντα πολλών και μεγάλων δυνάμεων. Παρόλα αυτά, η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει ένα καλό διπλωματικό επίπεδο τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τις ΗΠΑ (αποτυγχάνει παταγωδώς με τη δεύτερη), με την ελπίδα ότι θα ανέλθει σε κυριαρχική δύναμη στην περιοχή.

Είναι αμφίβολο βέβαια ότι θα λάβει και τα δύο οπλικά συστήματα καθώς η Ουάσινγκτον έχει επισημάνει πως Patriot θα παραδοθούν, μόνο αν η Τουρκία εγκαταλλείψει το όνειρο των S-400.

Ο μοναδικός λόγος που οι Αμερικανοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους είναι ότι θέλουν να τους "τραβήξουν" από τη συμμαχία με τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμμένοι να ανοίξουν σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

«Αν οι ΗΠΑ μας κάνουν καλή πρόταση για τα συστήματα Patriot, θα την αποδεχτούμε» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, μιλώντας σε φόρουμ για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις στην Άγκυρα την Πέμπτη.

Παρά τη ρωσοτουρκική συμφωνία για τους S-400, η Τουρκία παραμένει έτοιμη να αγοράσει το σύστημα αεράμυνας Patriot των ΗΠΑ αν υπάρξει συμφέρουσα προσφορά από την αμερικανική πλευρά, δήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Νωρίτερα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά αεροπορικού αμυντικού συστήματος S-400 της Ρωσίας, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ΝΑΤΟ και τα F-35, μεταδίδει το Sputnik.

Μπορεί η πρώτη παρτίδα των S-400 να παραδοθεί στην Τουρκία μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, αλλά οι Τούρκοι είναι γενικά ανοιχτοί σε προτάσεις σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας αποσκοπούσε στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Τουρκίας.

Aποθήκευση η μόνη λύση

Στο Ιράν, οι S-300 εγκαταστάθηκαν με δεκαετία μετά την αγορά τους, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών και κυρίως Ισραηλινών προς τους Ρώσους, αναφέρει το Via Diplomacy.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, το οπλικό σύστημα δεν δέχεται τις πιέσεις στην χώρα που κατασκευάζεται μόνο, αλλά και στην χώρα που θα εγκατασταθεί. Οι Αμερικάνοι δεν θα αφήσουν σε καμιά περίπτωση ένα σύστημα των Ρώσων σε μια περιοχή που έχουν ζωτικά συμφέροντα.

Το S-400 αν και δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα, και δεν έχει έρθει αντιμέτωπο με αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, πολλοί θεωρούν ότι είναι το πιο προηγμένο σύστημα. Όμως πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι το S-400 δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εξελιγμένο S-300 με σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ραντάρ.

Το έργο με τους S-300 της Κύπρου, είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=nEagnWom_nA

https://www.youtube.com/watch?v=cANE2ioujt4

https://www.youtube.com/watch?v=JPFJ1qQjNFI

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR