Weapon systems

Προκαλεί την τύχη της η Τουρκία: Eκσυγχρονίζει 40 άρματα Μ60Τ με το ουκρανικό σύστημα PULAT - «Ψυχραίνουν» οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας

Μεγάλες δουλειές έχει ανοίξει η τουρκική αμυντική βιομηχανία με την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, ενώ όπως ανακοινώθηκε, μέχρι τέλος του έτους 40 τουρκικά άρματα μάχης Sabra M60T θα «φοράνε» το νέο ουκρανικό σύστημα αυτοπροστασίας PULAT.

Το όλο έργο για την αναβάθμιση της πρώτης παρτίδας εκσυγχρονισμένων αρμάτων Sabra M60T την έχει αναλάβει η ουκρανική εταιρεία APS, η οποία έχει μεταφέρει ολόκληρη την τεχνογνωσία της στους Τούρκους.

Η Τουρκία σχεδιάζει μέχρι τα τέλη του 2018 να έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση μιας πρώτης παρτίδας εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης Μ60Τ Sabra με συστήματα ενεργητικής προστασίας Pulat (APS), που είναι ένα αντίγραφο του ουκρανικού αντίστοιχου συστήματος  Zaslon-L της APS σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου στην Ουκρανία.

Η ιστοσελίδα defenceTurk.net ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη του 2018, τα πρώτα 40 τουρκικά άρματα θα αναβαθμιστούν με το νέο σύστημα Pulat APS, σε μια εργασία στην οποία συμμετέχει η τουρκική κρατική εταιρεία Aselsan.

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγές, η ουκρανική εταιρεία APS που ανήκει στο κρατικό ινστιτούτο (SOE) Microtek, είναι το βασικό κέντρο προηγμένης τεχνολογίας με έδρα το (Κίεβο), και παράγει συστήματα ενεργητικής προστασίας και συστήματα θωράκισης για θωρακισμένα οχήματα.

Το σύστημα αυτοπροστασίας Zaslon APS έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα άρματα μάχης από βλήματα άλλων αρμάτων, νάρκες, και αντιαρματικούς πυραύλους, καθώς και βλήματα τύπου APFSDS (Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot) που διαπερνούν την θωράκιση των αρμάτων.

Το 2017, στη διεθνή έκθεση άμυνας Arms & Security στο Κίεβο, Ουκρανία και Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την αγορά και την τροποποίηση του συστήματος  Zaslon APS για ελαφρά θωρακισμένα οχήματα.

Δεν είναι όμως η μόνη αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το άρθρο μας (Οργή στο Κρεμλίνο για την Άγκυρα: Τουρκικά UAV θα «πέφτουν σαν τις μύγες» στην Α.Ουκρανία – Έρχεται ουκρανικό αντιαρματικό στις ΤΕΔ), είχαμε αναφέρει ότι έχουμε την παράδοση τουρκικών εξοπλισμένων UAV Bayraktar ΤΒ2 στην Ουκρανία.

Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Stepan Poltorak, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Oleg Hladkovskyy και ο επικεφαλής της Ukroboronprom Pavel Bukin, καθώς και το γνωστό πλήθος Τούρκων αξιωματούχων της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά αυτών των UAV διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας επισκέφθηκαν την Τουρκία και είδαν από κοντά τα διάφορα στάδια των δοκιμών των UAV Bayraktar TB2.

Αποφασίστηκε δε η δυνατότητα παραγωγής των drones Bayraktar TB2 στις εγκαταστάσεις της ουκρανικής εταιρείας SE «Αντόνοφ», η οποία αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας «Ukroboronprom»

Η συμφωνία αυτή όμως αυτή δεν είναι η μόνη μεταξύ των δύο χωρών, ενώ με το θέμα ασχολείται  στενά η ρωσική GRU.

Σε άλλο άρθρο μας (Εξοπλιστικός “Αττίλας”: Το πρόγραμμα “εφιάλτης” της Τουρκίας – Κίνδυνος-“θάνατος” το βαλλιστικό οπλοστάσιο), είχαμε αναφέρει ότι σε ουκρανικό πεδίο δοκιμών πραγματοποιούνται εδώ και έξι με οχτώ μήνες μυστικές δοκιμές του ουκρανικού τροχοφόρου καταστροφέα αρμάτων SKTR «Skif”, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενταχθεί δοκιμαστικά σε τουρκική μονάδας μάχης στις επιχειρήσεις πιθανόν στην Β. Συρία για δοκιμές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα armyrecognition.com στο στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης στην περιοχή Chernihiv στην Ουκρανία δοκιμάστηκε από κοινού (ουκρανικό γραφείο σχεδιασμού «Λουτς» και την τουρκική εταιρεία Aselsan, το τροχοφόρο όχημα μάχης με αντιαρματικό πυργίσκο, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε ακόμα.

Οι δοκιμές μάλιστα πραγματοποιούνται εδώ και μήνες κάτω από άκρα μυστικότητα με εντολή της τουρκικής πλευράς.

Αυτό που μπορούμε να κατανοήσουμε είναι η στροφή των Τούρκων στην Ουκρανία για την απόκτηση κρίσιμης τεχνολογίας η οποία είναι απαραίτητη για τις τουρκικές δυνάμεις.

Εδώ όμως γεννιούνται τα εξής ερωτήματα.

Γιατί η Άγκυρα προμηθεύεται οπλικά συστήματα και τεχνογνωσία από μια χώρα εχθρό της Μόσχας, την στιγμή που Ρώσοι έχουν αποδεσμεύσει παρόμοιες τεχνολογίες, ενώ εκκρεμεί η αγορά των πυραύλων S-400;    

Η στάση του Ερντογάν που ζητά αυτονομία για τους Τατάρους στην Κριμαία μαζί με τις εξελίξεις στην Συρία και την πόλη Ιντλίμπ αποτελούν μήπως προοίμιο πιθανής «κυβίστησης» του ίδιου προς την Δύση;

Το σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι κινούνται μεθοδικά έχοντας «ποικιλία» στις πηγές που προμηθεύονται αμυντικό υλικό ενώ ζητούν πάντα μεταφορά «κρίσιμης» τεχνολογίας.

https://youtu.be/ilzmbAqpmvA

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR