Weapon systems

Οριστικός «πάγος» στα τουρκικά F-35 - Φόβοι για διαρροή πληροφοριών στη Ρωσία - Ηχηρή παρέμβαση και από Μ. Νετανιάχου

Τι θα γίνει τελικά με την μεταφορά των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην Τουρκία και τι ακριβώς φοβούνται οι Αμερικανοί πραγματικά;   

Πέρα από τους αμερικανικούς φόβους, υπάρχουν και ισραηλινοί καθώς όπως σήμερα αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο Μ. Νετανιάχου δε βλέπει με καλό μάτι την ταυτόχρονη απόκτηση από την Τουρκία μαχητικών stealth F-35, μαζί με το υπερσύγχρονο βαλλιστικό ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει ενεργά στην κατασκευή του αμερικανικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 παντοιοτρόπως, ενώ έχει παραγγείλει 100 μονάδες αυτού μαχητικού.

Οι κακές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ λόγω της επικείμενης αγοράς ρωσικών αντι-πυραυλικών συστημάτων S-400, οι διαφωνίες στην Συρία και το σχέδιο δημιουργίας  κουρδικού κράτους, «πάγωσαν» προσωρινά την παράδοση των τεσσάρων πρώτων αεροσκαφών για την τουρκική αεροπορία.   

Η τελική απόφαση για την μεταστάθμευση των τουρκικών αεροσκαφών σε τουρκικά αεροδρόμια και η συνέχιση κατασκευής των 12 μερών του αεροσκάφους από τουρκικές εταιρείες, έγκειται καθαρά στην αμερικανική Γερουσία και μόνο, όσο και να πιέζει η Lockheed Martin να δοθούν στην Άγκυρα για ευνόητους οικονομικούς λόγους.

Το πρόβλημα της μη παράδοσης, η οποία εκτιμούν Έλληνες αμυντικοί αναλυτές ότι έχει προαποφασιστεί, αφορά ξεκάθαρα τον τομέα ασφάλειας κρίσιμων πληροφοριών του αεροσκάφους και στην μεγάλη πιθανότητα διαρροής τους σε Ρώσους.      

Για παράδειγμα η Ισραηλινή Αεροπορία (IAF) και η αμερικανική πολεμική αεροπορία υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία σχετικά με την υποστήριξη των μαχητικών 5ης γενιάς F-35I Adir.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται ζητήματα τεχνικής συντήρησης, λογιστικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, ασφάλειας και πληροφοριών.

Το γεγονός αυτό μας αποκαλύπτει τις τεράστιες απαιτήσεις του προγράμματος, ενώ προκαλεί ερωτηματικά για το αν ποτέ θα επιτευχθεί κάτι παρόμοιο μεταξύ ΗΠΑ και καθεστώτος Ερντογάν, που ζητά και την μεταφορά τεχνογνωσίας από τους Αμερικανούς.

Η αμερικανο-ισραηλινή συμφωνία υπογράφτηκε τον Αύγουστο και αναφέρεται σε ειδικά θέματα εκπαίδευσης, προετοιμασίας των πιλότων καθώς και σε ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τις εξελιγμένες τακτικές που μπορεί να εφαρμόσει το νέο μαχητικό σε αγώνα αέρος αέρος και αέρος εδάφους.

Μιλάμε για ένα σύνολο δραστηριοτήτων, τακτικών και πολλών άλλων που "συνοδεύουν" το αεροσκάφος αυτό στο πεδίο της εναέριας μάχης, τα οποία αποτελούν μεγάλα μυστικά. 

Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κάποιος τις ΗΠΑ, αν τα μισά από αυτά «πέσουν» στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι θα καταγράψουν αδυναμίες, ίχνος, συστήματα κά ;

Η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ στο πρόγραμμα του F-35 βασίζεται «στην αμοιβαία σχέση και τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση των δύο χωρών.

Το αεροσκάφος F-35 είναι μοναδικά υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος από όλες τις απόψεις, με προχωρημένο σύστημα πυρός και για αυτό όσες χώρες το διαθέτουν θέλουν να μοιραστούν εμπειρία και γνώσεις για την καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίηση του.

Ανάλογες συμφωνίες έχουν υπογραφεί και με τις υπόλοιπες χώρες που θα ή έχουν εντάξει στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων τους το F-35.

Η τουρκική αεροπορία όμως κινείται σε εντελώς αντίθετη λογική, κυρίως λόγω καθεστώτος Ερντογάν.

Το πιο σημαντικό που φοβούνται οι ΗΠΑ, είναι ότι ο Τούρκος ηγέτης σε περίπτωση απόκτησης αυτών των αεροσκαφών, ενδεχομένως να τα «μοσχοπουλήσει» στην Μόσχα,  έναντι ισχυρότατου ανταλλάγματος, το οποίο δεν θα αρέσει καθόλου στο Λευκό Οίκο.   

Οι Τούρκοι σήμερα, είναι στην ίδια μοίρα που είχαν οι Αμερικανοί τους Βρετανούς διπλούς πράκτορες την παλαιά εποχή του ψυχρού πολέμου.

Έτσι τους αντιμετωπίζουν στο ΝΑΤΟ και όχι μόνο σε ότι αφορά το μαχητικό F-35, μιλάμε για συνολική τουρκική στρατιωτική αναξιοπιστία.   

Η παράδοση τώρα των «τουρκικών» F-35 ευρίσκεται σε «στάσιμο στάδιο» που βαίνει προς ολοκληρωτική ακύρωση του, εν αναμονή όμως της απόφασης του Κογκρέσου, το οποίο θα κρίνει τα πάντα.

Βάσει της σημερινής συμφωνίας, τα «τουρκικά» αεροσκάφη θα παραμείνουν σε αμερικανική βάση για άγνωστο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται για την συνέχεια απολύτως τίποτα.

Για τα επόμενα δύο χρόνια τα πρώτα τέσσερα τουρκικά F-35 θα παραμείνουν στην Αεροπορική Βάση Luke στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

https://youtu.be/iQIE4HSmm6Y

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR