Cyprus

«Θύελλες και καταιγίδες» : Εξοπλιστικό ράλι Τουρκίας, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου - "Εχουμε το αντίδοτο των τουρκικών S-400" λέει το Τελ Αβίβ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ    

 Η  Τουρκία εξετάζει σοβαρά την αγορά  μαχητικών  αεροσκαφών JF-17 από το  Πακιστάν, η Κύπρος θα αγοράσει 8 επιθετικά  ελικόπτερα , το Ισραήλ έχει κατασκευάσει και δοκιμάζει ήδη σύστημα E/W ως «αντίδοτο» στους τουρκικούς πυραύλους S-400 , ενώ η Ελλάδα παρέλαβε 3 ελικόπτερα CH-47D Chinook μαζί με εξομοιωτή και έπεται και συνέχεια.   

Το σκηνικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εισερχόμενο  στην εποχή των «εξορύξεων» τόσο στην κυπριακή όσο και στην ελληνική ΑΟΖ ( αμήν και πότε θα την ανακηρύξουμε) προμηνύει «θύελλες και καταιγίδες» .

Για  αυτό ξαφνικά παρακολουθούμε έναν  "οργασμό' αμυντικών προμηθειών  σε Τουρκία,  Ισραήλ και λιγότερο σε Ελλάδα και  Κύπρο με προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Όλοι εξοπλίζονται με ότι δύναται ο καθένας για αυτό που θα προκαλέσει ενδεχομένως ο Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορεί να αναμένει κάτι στην περιοχή , εκτός εάν "υφαρπάξει" ΑΟΖ από κάποια χώρα.   

Η Τουρκία πρώτη συζητά με το Πακιστάν την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-17 Thunder, προϊόν συμπαραγωγής Κινέζων και Πακιστανών, που φτάνει σε ποιότητα το αμερικανικό F-16 και αποτελεί μία καλή αξιόπιστη λύση , στα σχέδια της τουρκικής αεροπορίας …μέχρι την έλευση του «τουρκικής κατασκευής» TFX.

Υπενθυμίζεται, ότι το μαχητικό αεροσκάφος κατασκευάζουν η πακιστανική Pakistan Aeronautical Complex (PAC) και η κινεζική Chengdu Aerospace Corporation (CAC). Από το 2009 έχουν ήδη κατασκευαστεί και επιχειρούν 70 μαχητικά του τύπου για την πακιστανική Αεροπορία, με τον αριθμό να υπερδιπλασιάζεται στα 150 αεροσκάφη τα προσεχή έτη

Η ουσία όμως είναι ότι πιθανόν εδώ θα έχουμε (ασχέτως ησυχίας από την Άγκυρα) μιας ιδιότυπης «ανταλλαγής»,  μιας και οι Τούρκοι προσφέρουν στο Πακιστάν επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 ενώ οι ίδιοι ενδιαφέρονται για τα μαχητικά F-17 Thunder.    

«Οι Τούρκοι αναζητούν αυτό το αεροσκάφος, ως αποτέλεσμα το  γνωρίζουν πολύ καλά... Ελπίζουμε για την προμήθεια του από την Άγκυρα» , ανέφερε με "μισόλογα" ο Πακιστανός ΥΠΑΜ  Hussain, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων  Anadolu.

«Η Τουρκία διαθέτει 52  εκπαιδευτικά αεροσκάφη από το Πακιστάν ενώ ενδιαφέρεται για  το F-17 Thunder καθώς  αυτό είναι σε χρήση  σε διάφορες χώρες του κόσμου. Πολλές χώρες χρησιμοποιούν  το αεροσκάφος το οποίο εξάγουμε», δήλωσε ο Hussain.

Ο Πακιστανός ΥΠΑΜ Tanveer Hussain υλοποίησε 2ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ακριβώς για να αξιολογήσει τα διμερή αμυντικά πακέτα μεταξύ των δύο εθνών , τα οποία περιλαμβάνουν και την αγορά από το Πακιστάν ελικοπτέρων Τ-129Β .

Η Κύπρος με την σειρά της επιθυμεί την απόκτηση 8 ελικοπτέρων, εκ των οποίων τα τέσσερα, τα οποία θα είναι «εξοπλισμένα»  ώστε να διαθέτουν αντιαρματικές δυνατότητες και θα είναι γαλλικά , ενώ τα άλλα τέσσερα θα είναι καθαρά επιθετικά.

Η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε προσφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία για εκσυγχρονισμό και παράδοση τεσσάρων Gazelle (παλαιότερα μοντέλα των οποίων διαθέτει ήδη η Ε.Φ.) και η προσφορά εξετάζεται. Για τα υπόλοιπα τέσσερα οι προσφορές θα προκηρυχθούν εντός του 2018.

Ο λόγος της προμήθειας  οκτώ ελικοπτέρων δεν είναι μόνο η ικανοποίηση των επιχειρησιακών αναγκών που προέκυψαν ύστερα από μελέτη του ΓΕΕΦ, αλλά και η περίοδο εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την ΕΝΙ κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Ερντογάν.

Η Ελλάδα απέκτησε ως γνωστόν τρία  νέα ελικόπτερα τύπου CH-47D Chinook, τα οποία αφίχθηκαν μαζί με  2 εξομοιωτές πτήσης από τις ΗΠΑ. .

Τα νέα ελικόπτερα που θα ενισχύσουν το στόλο της αεροπορίας στρατού αναβαθμίζοντας τις μεταφορικές δυνατότητες του όπλου της αεροπορίας στρατού σε περίοδο πιθανών «πολεμικών επιχειρήσεων» .

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και άλλα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ.

Στο Ισραήλ , σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα «φωτιά» η αμυντική βιομηχανία Rafael ανακοίνωσε ότι έχει  αναπτύξει τρία είδη όπλων εναντίον των τουρκικών αντιπυραυλικών συστημάτων  S-400 υπό τον τίτλο AIR EW Systems με την επωνυμία «Sky Shielo» .

https://youtu.be/0SCgoKQ0ttM?t=1

Η ισραηλινή εταιρεία δημοσίευσε και ένα ειδικό βίντεο για τα συστήματα Sky Shielo, Lite Shielo και X Guard, εναντίον των τουρκικών συστημάτων αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400.

Η συσκευή βρίσκεται σε ένα μόνο αεροσκάφος στον στόλο το οποίο είναι στόχος χιλιάδων εχθρικών ραντάρ, δύναται να τα «τυφλώσει» με συνοπτικές διαδικασίες .

Το Lite Shielo χρησιμοποιείται σε συστήματα μικρής εμβέλειας. Τέλος, τα μεγαλύτερα αεροσκάφη όπως τα F-15 θα εφοδιαστούν με την συσκευή X-Guard για τον ίδιο λόγο.

Το ισραηλινό ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων έχει σχεδιαστεί για να «μπλοκάρει» ραντάρ, σόναρ και άλλα συστήματα ανίχνευσης, αεροσκάφη , ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Μπορεί να τοποθετηθεί σε  οποιοδήποτε σύστημα ( εναέριο , επίγειο, θαλάσσιο) , συμπεριλαμβανομένων των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών.

https://youtu.be/AOo9io0knc4

Η αντίδραση της Ρωσίας στο όπλο της κατά των συστημάτων αεράμυνας, που παρουσίασε το Ισραήλ, δεν καθυστέρησε.

Το τηλεοπτικό κανάλι RT υπό την εντολή του Κρεμλίνου  περιέγραψε αυτή την παρουσίαση του ισραηλινού συστήματος κατά των S-400 ως «εικονική νίκη».

Η RT τηλεόραση σχολίασε: "Πόσο πρακτικό είναι το όπλο που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει;

Οι Τούρκοι όμως προφανώς «δαγκώθηκαν» διότι είχαν την μεγάλη  ιδέα ότι με την απόκτηση των συγκεκριμένων ρωσικών πυραύλων θα ήταν κυρίαρχοι στην περιοχή.

Όσο για την κατάσταση ασφαλείας στην Α.Μεσόγειο …..αυτή είναι ευμετάβλητη όσο δεν πάει ειδικά το επόμενο διάστημα.

https://youtu.be/jSwGU6G0adM?t=16

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR