Γ. Μοτσάκος, Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Άγριες καταστάσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ με την κόντρα να ανέρχεται σε «άλλα « επίπεδα τα οποία αποκαλύπτουν την ωμή αλήθεια της συνάντησης Ερντογάν –Πούτιν στο Σότσι κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος προσέφερε αμέριστη αμυντική βοήθεια και κυρίως υψηλή τεχνολογία στον ομόλογο του, την οποία δεν "δίνει" η δύση σε καμία περίπτωση.
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η συμφωνία για τα μαχητικά F-35 χρησιμοποιείται για να εκβιαστεί η χώρα και προετοιμάζουν το έδαφος για αγορά ρωσικού μαχητικού λέγοντας ότι πλέον δεν μας συμφέρει η προμήθεια των F-35 γιατί και είναι πανάκριβα και παίρνουμε τα ρωσικά στη μισή τιμή!
Φαίνεται ότι έγινε ήδη κουβέντα για ένταξη της Τουρκίας σε πρόγραμμα προμήθειας του Su-57!
Τις επόμενες ημέρες θα δούμε να ξετυλίγεται όλο το φάσμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων και τα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Τι αναφέρουν οι Τούρκοι
H υπομονή τoυ Ερντογάν αμβλύνεται μετά από πολλές αμερικανικές προσπάθειες παρεμπόδισης της αγοράς του προηγμένου ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
Μέχρι το 2030, η Τουρκία έχει προγραμματίσει να λάβει συνολικά 116 αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς , τμήματα των οποίων παράγονται στην εγχώρια αγορά από το σχέδιο της TAI-TUSAŞ.
Το NATO , σύμφωνα με τους Τούρκους «υπονομεύει» τον Ερντογάν ειδικά μετά το περιστατικό στην Νορβηγία κατά το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος απεικονίστηκε ως «εχθρός» σε νατοϊκή άσκηση προκαλώντας την οργή του.
Όλα αυτά έχουν φτάσει την σχέση Τουρκίας και ΗΠΑ στο ναδίρ σε μια ατέρμονη πορεία που «δείχνει» να μην έχει σταματημό.
Τα αίτια όμως είναι άλλα, ειδικά για τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35.
Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια στον Ερντογάν.
Επιπλέον, τα αεροσκάφη F-35 υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν να στοιχίσουν 40 εκατομμύρια δολάρια το καθένα και τώρα η τιμή τους έχει αυξηθεί στα 110 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα που οδηγεί την Τουρκία να αμφισβητήσει έντονα τη σχέση κόστους-απόδοσης.
Οι Τούρκοι δηλαδή θεωρούν τα αεροσκάφη αυτά πανάκριβα μιας και στην "αγορά" υπάρχουν φτηνότερα όπως τα ρωσικά και τα κινεζικά αντίστοιχα αεροσκάφη αυτής της γενιάς.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ξεκίνησε να παράγει αεριωθούμενα αεροσκάφη SU-57, ισοδύναμα με τα F-35 (μειονεκτούν λίγο στα ηλεκτρονικά συστήματα αλλά υπερέχουν σε άλλους τομείς όπως στο φορτίο πυραύλων) στα 50 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, που είναι πιο συμφέρουσα από αυτή των ΗΠΑ, γράφει το τουρκικό άρθρο.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η προκαταρκτική διαδικασία του νέου τουρκικής κατασκευής αεροσκάφους με τα χαρακτηριστικά της οπτικοποιημένης έννοιας.
Μετά την απειλή των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-4, η Άγκυρα αντιλήφθηκε την απειλή των κρυφών κυρώσεων των Αμερικανών , οι οποίες έχουν επικεντρωθεί στο τουρκικό πρόπλασμα του μαχητικού TFX.
Σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να διακόψει την λειτουργία του ραντάρ στο Kürecik σε απάντηση των συνεχιζόμενων προσπαθειών των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τα αεροσκάφη F-35 για να εκβιάσουν την Τουρκία, το Ισραήλ θα χάσει το "σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης" σε περίπτωση εκτόξευσης πυραύλων από το ανατολικό ή βόρειο Ιράν.
Αυτό δείχνει ότι η κόντρα έχει βαθύτερα αίτια και εστιάζεται στο σύνολο των αμυντικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας ενώ στο μάτι του τουρκικού κυκλώνα μπήκε και το Ισραήλ το οποίο έχει στοχοποιήσει το Ιράν το οποίο ανήκει με την σειρά του στην συμμαχία Τούρκων, Ρώσων και Ιρανών .
Προφανώς οι Τούρκοι δεν γουστάρουν (ιδεολογικά) με τίποτα να ανήκουν στην δύση και αυτό το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη από εδώ και στο εξής .