World

Ετοιμάζονται τουρκικές εκρήξεις στη Μ.Θάλασσα - Η Αγκυρα απαντά με πολυεπίπεδη αντιαεροπορική άμυνα


Πολυστρωματική, πολυεπίπεδη αντιαεροπορική άμυνα ετοιμάζει η Τουρκία καθώς ο turkishstream  μπήκε κιόλας στην τουρκική αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα. Και το ερώτημα είναι, θα αφήσουν οι ΗΠΑ να φτάσει στα ελληνικά σύνορα ο αγωγός φυσικού αερίου Turk Stream που έφτασε ήδη σε τουρκικά ύδατα; Oλοι ετοιμάζονται για ¨πυροτεχνήματα¨στη Μαύρη Θάλασσα καθώς η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία για επικείμενο νατοϊκό σαμποτάζ!

Γιατί ο Τούρκος ΥΠΑΜ υπέγραψε για την συμπαραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων με Γαλλία και Ιταλία παρόμοιου τύπου με τους S-400;

Αυτό είναι τα  ερωτήματα που βρίσκονται στα χείλη πολλών ειδικών αναλυτών και αξιωματούχων που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην περιοχή.
https://twitter.com/RT_com/status/927951283230609408?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο αγωγός Turk Stream έφτασε ήδη στην  τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), το Σάββατο, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο υπεράκτιων γραμμών στα ρωσικά ύδατα, σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο και την Gazprom .

Ο ίδιος αγωγός  φυσικού αερίου που είχε πριν το όνομα  South Stream,  ακυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στο τέλος του 2014, λόγω  αντιρρήσεων σχετικά με την μονοπωλιακή ενεργειακή πολιτική  της ΕΕ.

Έτσι η Μόσχα  στράφηκε προς την Τουρκία για ένα εναλλακτικό αγωγό που θα παρέδιδε φυσικό αέριο στην τουρκική αγορά και διαμέσου Ελλάδος θα μεταφέρονταν στην ΕΕ.

Η Gazprom σχεδιάζει την πρώτη και τη δεύτερη σειρά σωλήνων του  Turk Stream να έχουν χωρητικότητα  15,75 δισ. Κυβικών μέτρων ο καθένας. Το εξωτερικό  τμήμα του αγωγού TurkStream θα ήταν  900 χιλιόμετρα (560 μίλια) από την πόλη Ανάπα  στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση η ροή του αερίου  μέσω του TurkStream θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2019.

"Ωστόσο, η Ρωσία δεν θα προχωρήσει στην περαιτέρω στην  κατασκευή του Turk Stream μέχρι η ΕΕ να αποφασίσει τι θα πράξει" , δήλωσε  ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν να καλυφθούν από την επέκταση του  αγωγού από το τουρκικό έδαφος στην επικράτεια της ΕΕ.

Πολλές κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γι 'αυτό. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε είμαστε καλοδεχούμενοι» , δήλωσε ο Ρώσος υπουργός ενέργειας.

Ο ίδιος επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσπάθεια παρεμπόδισης της δημιουργίας και δεύτερου αγωγού Nord Stream 2 από την  Gazprom.

«Πιστεύουμε ότι η εισαγωγή νέων νομικών προτύπων αποκλειστικά για το Nord Stream 2 είναι μια πολιτική διάκριση εις βάρος των επενδυτών του έργου», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, των  χωρών της Βαλτικής, και η Δανία, είναι σε αντίθεση με τον αγωγό Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει περαιτέρω την ρωσική κυριαρχία  φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή σήμερα σε μια αιφνιδιαστική κίνηση η Τουρκία υπέγραψε επιστολή προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά αμυντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πυραυλικής αεράμυνα, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας  της Τουρκίας.

Ως πρώτο βήμα, η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία EUROSAM και οι τουρκικές εταιρείες θα εξετάσουν την συνεργασία για ένα αντιπυραυλικό σύστημα  βασισμένο στο σύστημα πυραύλων SAMP-T που παράγει η EUROSAM και θα καθορίσουν τις κοινές ανάγκες των τριών χωρών, ανέφεραν οι πηγές.

Η Τουρκία που παίζει σε τριπλό ταμπλό βρίσκεται σε συνομιλίες με την κοινοπραξία EUROSAM και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε  ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τάγιπ Ερντογάν του είπε ότι η Άγκυρα συζητά για την αγορά συστημάτων αεράμυνας από τη Γαλλία και την Ιταλία.

https://youtu.be/ciqS3bor2u4

Η επιστολή προθέσεων υπογράφηκε στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρεττίν Κανέκλι παρέστη σε συνάντηση υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών εκτιμούν ότι ούτε ο αγωγός TURK STREAM θα υλοποιηθεί  , ειδικά με την προϊστορία να είναι τόσο «βαριά» , ( Βούλγαρος πρόεδρος Παρβάνωφ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής), ούτε η αγορά πυραύλων S-400.

Διότι αυτόματα με την αγορά ρωσικών πυραύλων το ΝΑΤΟ «θα πετάξει» την Άγκυρα εκτός ενιαίας αεράμυνας και άλλων συστημάτων πληροφοριών, ενώ με τον αγωγό ο Ερντογάν παίζει το κεφάλι του…το οποίο και  θα χάσει σίγουρα.

Τρέμουν επίσης οι Τούρκοι την Ελλάδα και την αναβαθμισμένη θέση της , ειδικά μετά την νατοϊκή  άσκηση «Άρτεμης», και  την απόφαση για  επέκταση της βάση Σούδας ότι η χώρα μας  θα αποκτήσει μεγαλύτερη «πρόσβαση» στην Ουάσιγκτον και στην Α.Μεσόγειο.  

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR