Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες «συνέπειες» εάν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
Πρόκειται για ωμό Τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες στον Ερντογάν που απειλεί την συμμετοχή της Τουρκίας ακόμη και στην ίδια την συμμαχία , το οποίο "απεστάλη " μέσω δηλώσεων αξιωματούχου μετά από εντολή των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σημαντικές συνέπειες» για μέλος της συμμαχίας , την Τουρκία, εφόσον προχωρήσει στην ολοκλήρωση και παραλαβή των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400.
O Τσέχος στρατηγός Petr Pavel, πρόεδρος της πανίσχυρης στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ότι ενώ κάθε χώρα είναι ελεύθερη να λάβει τις δικές της αποφάσεις για την άμυνα της, η προγραμματισμένη αγορά από την Τουρκία του συστήματος S-400, θα εμποδίσει την χώρα αυτή από το να είναι μέρος κάθε ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και μπορεί να οδηγήσει και σε άλλους τεχνικούς περιορισμούς.
«Η αρχή της κυριαρχίας υπάρχει προφανώς στην απόκτηση του αμυντικού εξοπλισμού, αλλά με τον ίδιο τρόπο που όλα τα υπόλοιπα έθνη κινούνται σε τέτοιου τύπου αγορές, οφείλει να κινηθεί και η Τουρκία. Είναι επίσης υπόλογη η Άγκυρα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της εν λόγω αποφάσεως,» δήλωσε ο Pavel σε ομάδα δημοσιογράφων .
Ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε την αγορά των πυραύλων S-400 το Σεπτέμβριο, δεν έχει ακόμη υπογράψει την τελική συμφωνία, και ώσπου να το πράξει ο Pavel είπε ότι είναι «δίκαιο μεταξύ των συμμάχων να υπάρχει αυτή η συζήτηση, λόγω μεγάλων ανησυχιών και πιθανών δυσκολιών, που απορρέουν από αυτήν την κίνηση».
Ο στρατηγός τόνισε επίσης ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να διασυνδεθούν με τους τουρκικούς S-400, διότι «δημιουργούνται προκλήσεις στα συμμαχικά συστήματα αεράμυνας που έχουν αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Τουρκία ευρίσκεται επίσης σε κομβικό σημείο για την παραλαβή μέσω του προγράμματος Joint Strike Fighter, των πρώτων αεροσκαφών F-35, τα οποία είναι κεντρικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν εάν και εφόσον το σύστημα S-400 θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Τουρκία.
Ακόμα, ο Pavel δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας όμως τις ανησυχίες του ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "σύρεται" μακριά από την δημοκρατία.
Αυτό λοιπόν που γίνεται κατανοητό πλέον είναι ότι οι Τούρκοι απειλούνται να εκτοπιστούν από όλα τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, από ειδικά κέντρα αποφάσεων ενώ κινδυνεύει και το πρόγραμμα απόκτησης αεροσκαφών F-35.
Όλα αυτά προμηνύουν εξελίξεις από την πλευρά Ερντογάν , ο οποίος από εδώ και στο εξής παίζει με την «φωτιά» θέτοντας ολόκληρη την δύση εναντίον του.
Συγχρόνως όμως δίνουν τεράστιες δυνατότητες στην Ελλάδα να αγοράσει εξελιγμένα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία με όποιο τρόπο είναι εφικτός, ώστε να εξοπλιστούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με υλικό αιχμής .