File

Σφραγίζεται η μοίρα της Τουρκίας: Το ρολόι της ιστορίας ξαναγυρνά στο 1920 στη Συνθήκη των Σεβρών - Tι σημαίνει αυτό για τον αιώνιο εχθρό μας

Σφραγίζεται η μοίρα της Τουρκίας και η νέα διαμόρφωση της Μέσης Ανατολής καθώς παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Αγκυρας αλλά και των ΗΠΑ που ζήτησαν την πρώτη φορά με παρέμβαση τους αναβολή και τη δεύτερη φορά ακύρωση του δημοψηφίσματος 9 ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, εγκρίθηκε από το Ιρακινό Κουρδιστάν η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ΗΠΑ υπό το βάρος της αγοράς των S-400 από την Τουρκία δείχνουν να μην στηρίζουν φανερά το δημοψήφισμα των Κούρδων, πράγμα που το κάνουν όμως οι Ισραηλινοί. Και το κάνουν με τέτοιο τρόπο που οι αντιδράσεις είναι σφοδρότατες από Συρία-Ιράν, Σιίτες, Τουρκία κτλ. Ισως και επίτηδες...

Κακά τα ψέμματα, το ρολόι της Ιστορίας μετά την διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος ξαναγυρνά στο 1920, στη Συνθήκη των Σεβρών.

Μετά την ανεξαρτησία το Κουρδικού Κουρδιστάν θα ακολουθήσει η αυτονομία στη Ροζάβα, της Β.Συρίας, με την Ρωσία να αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να το αποτρέψει.Θα το κάνει όμως; Η θα αφήσει το τουρκικό "πουλόβερ" να ξηλωθεί;

Επειτα ακολουθεί η Τουρκία. Το μέλλον της φαίνεται ότι έχει προαποφασιστεί: Ομοσπονδιοποίηση!

Στη διαδικασία του δημοψηφίσματος θα λάβουν μέρος περίπου 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που θα κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος σε 46.000 εκλογικά τμήματα, ενώ έχει προβλεφθεί και λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για να συμμετέχουν και οι Κούρδοι του εξωτερικού, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Το ψηφοδέλτιο έχει ήδη τυπωθεί και έχει αποσταλεί στα εκλογικά τμήματα, είναι γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες, κουρδικά, ασσυριακά, αραβικά και τουρκικά για τους Τουρκομάνους, και το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν με «Ναι» ή «Όχι» οι ψηφοφόροι είναι:

«Θέλετε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή του Κουρδιστάν και στις κουρδικές περιοχές που βρίσκονται εκτός της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης;»

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά από δύο χρόνια, το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε ομόφωνα, όπως ήταν αναμενόμενο, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ στις 25 Σεπεμβρίου.

Απόντων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ, οι βουλευτές ψήφισαν δι ανατάσεως της χειρός την πρόταση.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Τζαφάρ Αϊμένκι, που προήδρευε στη συνεδρίαση αυτή, ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία μετά "την ομόφωνη ψήφο των 65 παρόντων βουλευτών".

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αϊμένκι προήδρευσε στη συνεδρίαση αυτή διότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, που είναι μέλος του κόμματος Γκοράν ("Κίνημα για την Αλλαγή"), είχε αποφασίσει να μην μετάσχει στην ψηφοφορία όμως και το κόμμα Τζαμάα Ισλαμίγια που πρόσκειται στο Ιράν.

Το ιρακινό κοινοβούλιο έχει 111 βουλευτές. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας οι παρόντες βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και έψαλαν τον κουρδικό ύμνο. Πολλοί κρατούσαν κουρδικές σημαίες ή χειροκροτούσαν.

Παρέμβαση ΗΠΑ

Λίγη ώρα αφότου το Κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι ΗΠΑ απηύθυναν νέα έκκληση προς τους Κούρδους να προχωρήσουν στην ακύρωσή του.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν αποσπά την προσοχή από τις προσπάθειες συντριβής του Ισλαμικού Κράτους και κάλεσε τους Κούρδους ηγέτες να ακυρώσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Για τον λόγο αυτό, καλούμε την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση να ακυρώσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να εισέλθει σε ένα σοβαρό και διαρκή διάλογο με τη Βαγδάτη, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι είναι έτοιμες να διευκολύνουν», υπογραμμιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Παρέμβαση ΟΗΕ για την ακύρωση του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν με αντάλλαγμα τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ για την επίτευξη συμφωνίας πρότεινε ο ειδικός εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ στον ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι έκανε λόγο για παιχνίδι με τη φωτιά ενώ η Δύση προειδοποιεί για αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Ιράκ Ζαν Κουμπίς παρέδωσε στον Κούρδο ηγέτη πρόταση για «άμεση έναρξη εντατικών άνευ όρων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης», οι οποίες θα εστιάσουν στην «επίλυση όλων των προβλημάτων» και θα «καθορίσουν τις μελλοντικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ».

Αν οι Κούρδοι «αποδεχτούν αυτή την εναλλακτική, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Κουμπίς στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αναμένει απάντηση εντός των «επόμενων δύο, τριών ημερών».

Σε αντάλλαγμα, «η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν θα αποφασίσει να μην διεξάγει ένα δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου».

Ο Μπαρζανί πάντως επανέλαβε χθες πως το δημοψήφισμα «δεν θα αναβληθεί, ούτε θα ακυρωθεί».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί τους Κούρδους για το δημοψήφισμα - "Είναι ιστορικό λάθος και θα έχει και τίμημα"

Η Τουρκία προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ένα «ιστορικό λάθος» και «θα έχει ένα τίμημα».

«Η επιμονή (των κούρδων αξιωματούχων) να οργανώσουν αυτό το δημοψήφισμα παρόλες τις φιλικές συμβουλές θα έχει ένα τίμημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καλεί το Αρμπίλ να εγκαταλείψει αυτή την «εσφαλμένη προσέγγιση».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε πως «η απόφαση του (προέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ) Μπαρζανί είναι ένα ιστορικό λάθος. Το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ πρέπει να ματαιωθεί, αλλιώς θα έχει κόστος και θα υπάρξει ανταπόδοση». Πρόσθεσε πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα διαβρώσει την ειρήνη στην περιοχή και θα δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια.

Τα κύρια έσοδα του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι οι εισπράξεις από τις εξαγωγές πετρελαίου και αυτές γίνονται μέσω ενός πετρελαιαγωγού που φθάνει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Ιρακινός πρωθυπουργός: Οι Κούρδοι που θέλουν δημοψήφισμα για ανεξαρτησία είναι σαν να παίζουν με τη φωτιά

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, δήλωσε σήμερα ότι οι Κούρδοι είναι σα «να παίζουν με τη φωτιά» με τα σχέδια που έχουν για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, μετέδωσε τοπικός ενημερωτικός ιστότοπος.

Η ψηφοφορία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι Κούρδοι υπό το αυτόνομο καθεστώς τους, τόνισε ο Αμπάντι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Iraqi Media News Agency.

Ερντογάν: "Πολύ λανθασμένη" η απόφαση των Κούρδων του Ιράκ να μην αναβάλουν το δημοψήφισμα

Η απόφαση του ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να μην αναβάλει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής είναι "πολύ λανθασμένη" δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Τούρκος ηγέτης διευκρίνισε ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει την επίσημη θέση της σχετικά με το δημοψήφισμα μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου την 22α Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπαρζανί επισήμανε ότι η ψηφοφορία δεν θα αναβληθεί, παρά τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις οι οποίες ανησυχούν ότι η ένταση μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ θα αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που συνεχίζει να έχει υπό τον έλεγχό της τμήματα του Ιράκ και της Συρίας.

Μ.Γιλντιρίμ: «Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο βόρειο Ιράκ αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο βόρειο Ιράκ αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας και η Άγκυρα θα προβεί σε κάθε απαραίτητο βήμα.

Συνθήκη των Σεβρών

Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές και σχετιζόμενες Δυνάμεις1 μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε αποδεκτή από τον σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ΄ ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τον θρόνο του, αλλά απορρίφθηκε από το ανεξάρτητο κίνημα των Νεότουρκων. Το κίνημα υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποίησε αυτή τη διένεξη για να αυτοανακηρυχθεί κυβέρνηση και να καταργήσει το χαλιφάτο.

Η συνθήκη όριζε τα εξής: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, την Συρία και τον Λίβανο στην Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα και η υπαγωγή της Ανατόλιας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτήθει στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα.

Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακόμα οτι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Βενιζέλος.

Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι. Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα (εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο) στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά (η συμφωνία ακυρώθηκε αργότερα από την Ιταλία το 1922).

Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν προσωρινά διεθνής περιοχή, οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων.

Η επικύρωση της Συνθήκης δεν έγινε από κανένα συμμαχικό κοινοβούλιο (ούτε από το ελληνικό), καθώς μετά την επαναφορά του Κωνσταντίνου στον ελληνικό θρόνο, διαταράχθηκαν οι σχέσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες ποτέ δεν τον αναγνώρισαν ως αρχηγό του ελληνικού κράτους.

Η Σοβιετική Ένωση έκανε ξεχωριστή συνθήκη με τους Οθωμανούς. Μετά την επικράτηση των Νεότουρκων, που μετέφεραν την πρωτεύουσα στην Άγκυρα, καθώς και την Μικρασιατική Καταστροφή, οι σύμμαχοι υπέγραψαν νέα συνθήκη ειρήνης (Συνθήκη της Λωζάνης) το 1923, με ευνοϊκότερους όρους για την (πλέον) Τουρκία

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR