Cyprus

Πόλεμος ΗΠΑ-Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ με παραλίγο πτώση τουρκικού μαχητικού: Τον επόμενο μήνα οι S-400 σκεπάζουν το Αιγαίο και ο «Uncle Sam» δίνει εντολή: Πυρ κατά βούληση

Σε μια ιστορική ευκαιρία για τα ελληνικά συμφέροντα εξελίσσεται η υπόγεια μάχη ΗΠΑ-Τουρκίας που παραλίγο να οδηγήσει και σε πτώση τουρκικού μαχητικού με το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush»  να μπλοκάρει την συχνότητα τουρκικών μαχητικών που πετούσαν στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ και τους Τούρκους χειριστές να χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Οι Αμερικανοί μη γνωρίζοντας το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας χρησιμοποίησαν τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και έθεσαν εκτός μάχης τους Τούρκους πιλότους.

Μάταια οι Τούρκοι χειριστές που ασκούντο στα Κατεχόμενα προχώρησαν σε απόπειρα να πετάξουν πάνω από το Οικόπεδο 11 και δίπλα από τη Πλατφόρμα που έστησε το «WEST CAPELIA» προχωρώντας σε εικονική προσβολή.

Είχαν προηγηθεί ευθείες απειλές από ΗΠΑ και Γαλλία προς την Τουρκία τις οποίες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τις είχε αποκαλύψει λίγες ώρες νωρίτερα.

Στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ τρίτων χωρών και της Τουρκίας, η Άγκυρα φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις για τη συμπεριφορά της. Αλλά δεν έπεισε.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς σχολίασε αρνητικά την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

"Τα συστήματα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν στην υπάρχουσα υποδομή του ΝΑΤΟ" σημείωσε ακόμη ο Μάτις προειδοποιώντας παράλληλα την Τουρκία ότι οι ΗΠΑ είναι εναντίον αυτής της αγοράς, γιατί τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα που θα αγοράσει δεν θα μπορέσουν να συνδεθούν με την αντιαεροπορική Άμυνα του ΝΑΤΟ.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο συστήματα δεν θα διασυνδεθούν ποτέ και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να εξετάσει πως θα διευθετήσει την εξέλιξη αυτή», είπε.

Σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει αυτήν την αγορά, ο Ματίς απάντησε:

«Είναι μια απόφαση της ίδιας της Άγκυρας».

Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα δεν θα ολοκληρωθεί στο ΝΑΤΟικό σύστημα Αεράμυνας όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί από Τούρκους επισήμους, αλλά στο εθνικό Τουρκικό. Επιπρόσθετα οι S-400 Triumf της Τουρκίας δεν θα είναι εξοπλισμένοι με σύστημα IFF.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από τη Μόσχα, πολύ γρήγορα θα παραδοθούν δύο ετοιμοπαράδοτες Μοίρες αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf που είχαν κατασκευαστεί για τη Ρωσία ενώ 300 Ρώσοι και Τούρκοι αρχίζουν άμεσα την εκπαίδευση στο Αστραχάν.

Σε χρόνο ρεκόρ δύο μηνών το πολύ δύο μηνών (άλλες πληροφορίες αναφέρουν τον επόμενο μήνα) οι S-400 θα σκεπάσουν το Αιγαίο και η χρονική στιγμή δεν είναι ίσως τυχαία.

Η γεώτρηση θα συνεχίζεται στην Κυπριακή ΑΟΖ και θα βρίσκεται στην κορύφωση της.

Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως η Τουρκία ετοιμάζεται για επιθετική κίνηση και αξιολογεί ως μόνο σύμμαχο της χώρας αυτή τη στιγμή τις ΗΠΑ. Κάτι που το έχουν δηλώσει άλλωστε και κυβερνητικά στελέχη.

Η τουρκική νευρικότητα για το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και τις καλά υπολογισμένες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν δεδομένη πολύ πριν το γεωτρύπανο του «West Capella» φθάσει στο οικόπεδο 11 για να αρχίσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου, το οποίο υπολογίζεται ότι αποτελεί μέρος του γιγαντιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.

Οι Τούρκοι ήδη πριν από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Κραν-Μοντανά είχαν διαμηνύσει ότι «ενεργειακό παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως τη συμμετοχή τους θα πρέπει να αποκλείεται. Μέσω του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προαναγγείλει προμήθεια γεωτρύπανου και πλατφόρμας για έρευνες.

Εξ όσων προκύπτουν έως αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για το οικόπεδο 11, ωστόσο θεωρούν αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία τους στο τεμάχιο 6, το οποίο βρίσκεται βορειότερα και έχει, επίσης, παραχωρηθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total - Eni.

Οι τουρκικές ασκήσεις και διεκδικήσεις σε μια περιοχή η οποία ξεκινά πέντε μίλια δυτικά της Πάφου και φθάνει να περιλαμβάνει σχεδόν όλη την περιοχή από εκεί έως τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει νοητά τη Ρόδο στη μέση, δεν αποτελούν νέα πρακτική αλλά συνιστούν επανάληψη παγίων απόψεων, γνωστών στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ψύχραιμοι αναλυτές τονίζουν ότι προς το παρόν η Τουρκία δεν μπορεί να αντιδράσει με κάποιον επιθετικό τρόπο στις γεωτρήσεις του οικοπέδου 11.

Πιθανή απόφαση για επέκταση των γεωτρήσεων και σε άλλα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ενεργειακές εταιρείες (οι οποίες αποτελούν υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου με σαφώς ορισμένες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα) θα άλλαζε ξανά τα δεδομένα.

Επί της ουσίας, πάντως, ο διεθνής παράγων φαίνεται ότι δεν ήθελε να αφήσει την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στην τύχη.

Οι Γάλλοι έστειλαν μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου («Chevalier Paul» και «Languedoc») που κατέπλευσαν τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού όσο και περί το γεωτρύπανο. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα (8-11 Ιουλίου) το γαλλικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε στην περιοχή κοινή άσκηση με την Αίγυπτο με την ονομασία «Cleopatra ’17».

Η βάση της Σούδας

Η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή δίχως, προφανώς, να επεμβαίνει. Μια μικρή άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε κανονιοφόρο που επέστρεφε από τα ανοικτά του Λιβάνου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή του ΟΗΕ με κυπριακά πλωτά μέσα είναι απολύτως συνήθης και κατά καιρούς επαναλαμβανόμενη.

Στην Αθήνα φαίνεται ότι αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στους τρόπους αύξησης της συνεργασίας με τις δυτικές δυνάμεις και δη τις ΗΠΑ, που αναζητούν ασφαλή αγκυροβόλια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα παραμείνει ετήσια και δεν θα επεκταθεί σε πέντε χρόνια ή περισσότερα χρόνια. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, εκτός από το ζήτημα της ανανέωσης, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της Σούδας μπορεί να γίνει κανονικά.

Η Τουρκία ζήτησε δύο πράγματα από τις ΗΠΑ: Μερίδιο από τα κοιτάσματα και να μπει στη Β.Συρία σκοτώνοντας τους Κούρδους YPG.

Δεν πήρε τίποτα μέχρι στιγμής και ο πόλεμος πλησιάζει σε Αιγαίο-Κύπρο.

Μια πολεμική εμπλοκή και αποκαθήλωση του Ρ.Τ.Ερντογάν θα βολέψει και τις ΗΠΑ γι αυτό και η εντολή έρχεται και η μέρα που ανοίξουμε πυρ είναι πολύ κοντά.

Δείτε το βίντεο από Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=d_HdWFEpuAI

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR