Σύμφωνα με νέα έρευνα ένα πράσινο φρούτο μπορεί να προστατεύσει την όραση μας αν καταναλώνετε καθημερινά. Ο τρόπος που η κατάσταση της υγείας των ματιών μας εξελίσσεται είναι πολλές φορές γενετική, ωστόσο μπορούμε μέσω της διατροφής μας να την επηρεάσουμε θετικά.
Ένα νέο φρούτο πέρα από τα καρότα, το σπανάκι και τα πορτοκάλια αποδείχτηκε πως βοηθάει την όραση.
Η ομάδα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης διαπίστωσε πως μερικά σταφύλια την ημέρα για τέσσερις μήνες μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών.
Τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον εκφυλισμό των ματιών που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 34 ενήλικες χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Τα άτομα της μιας ομάδας έτρωγαν ενάμισι φλιτζάνι σταφύλια καθημερινά και τα άτομα της άλλης ομάδας κατανάλωσαν ένα εικονικό φάρμακο για 4 μήνες.
Το αποτέλεσμα της έρευνας
Τα άτομα από την ομάδα που κατανάλωνε σταφύλια εμφάνισαν αύξηση στην οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας, στην αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος και στην ολική περιεκτικότητα σε σχέση με τα άτομα που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.
Τα άτομα της άλλης ομάδας είχαν αύξηση στα επιβλαβή προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης των οφθαλμών (AGE) όπως μετρήθηκε στο δέρμα.
Σύμφωνα με την Express, οι ερευνητές είπαν πως οι παράγοντες κινδύνου για ασθένεια των ματιών περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τα υψηλά επίπεδα AGE.
Τα AGEs καταστρέφουν τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική λειτουργία και προκαλώντας οξειδωτικό στρες.
Τα σταφύλια αποτελούν μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών. Είναι ικανά να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αναστείλουν τον σχηματισμό AGEs, με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, όπως η βελτίωση της MPOD.