Κοινωνία

Κύκλωμα εκβιαστών: Το "βρόμικο" παρελθόν του «αρκούδου» και των «υπαρχηγών» του (Βίντεο)

Εντύπωση κάνει το γεγονός πως οργανωμένοι φίλαθλοι οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι μπλεγμένοι σε εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε επιχειρηματίες και σχεδίαζε εκρήξεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς, αλλά και αγοραπωλησίες ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ μέλη της συμμετείχαν και σε οπαδικά επεισόδια.

Ο 59χρονος ο οποίος θεωρείται ως αρχηγός με το προσωνύμιο «αρκούδος» είναι ένας άνθρωπος για πολλά χρόνια γνωστός στις Αρχές για σχέσεις με ποινικούς που έχουν δολοφονηθεί.

Φέρεται να έδινε εντολές για παροχή προστασίας και επιθέσεις σε καταστήματα. «Υπαρχηγός» θεωρείται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένας 32χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού ο οποίος είχε φυσική παρουσία σε εμπρηστικές επιθέσεις ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν πέντε πυροβόλα όπλα, και χειροβομβίδες και είχε συλληφθεί 3 φορές στο παρελθόν.

Επίσης άλλοι δυο οργανωμένοι οπαδοί θεωρούνταν ως «Υπαρχηγοί». Ένας 36χρονος ο οποίος είχε ξαναπασχολήσει για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενδοοικογενειακή βία και εκβιασμούς και ένας 30χρονος στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πιστόλι, περίστροφο και αναδιπλούμενα μαχαίρια.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιασθεί 78 εκβιάσεις σε ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ μπαρ και νυχτερινών κέντρων, πέντε εμπρησμοί καταστημάτων και οχήματος, τρεις εκρήξεις σε πρατήριο καυσίμων, οικία και κατάστημα, καθώς και ξυλοδαρμοί.

Όπως έγινε γνωστό χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος «είχαν διευρύνει τη δράση τους, συμμετέχοντας παράλληλα και σε επεισόδια μεταξύ φιλάθλων ομάδων, είτε έναντι αμοιβής, είτε με σκοπό να προξενήσουν «ζημιά» σε μέλη έτερης εγκληματικής οργάνωσης που συμμετέχουν σε οπαδικά επεισόδια».

Ειδικότερα τέσσερα άτομα είχαν εμπλοκή στα αιματηρά επεισόδια μεταξύ φιλάθλων του Παναθηναϊκού το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης συνελήφθησαν 17 άτομα με τρεις εξ αυτών να βρίσκονται ήδη στις φυλακές ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 32.

Ανάμεσα στις «δραστηριότητες» τους συμπεριλαμβάνονταν και «η περιφρούρηση εκδηλώσεων, η διασφάλιση των υπαλλήλων, παρέμβαση σε τυχόν επεισόδια που θα προκληθούν μεταξύ θαμώνων, ο έλεγχος πρόσβασης στους χώρους που λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, η λειτουργία τους ως ενδιάμεσοι στην επίλυση προσωπικών ή άλλων διαφορών μεταξύ προσώπων με απειλές ή χρήση βίας για λογαριασμό του εντολέα τους κλπ».

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι παρείχαν συστηματικά υπηρεσίες ασφαλείας σε φυσικά πρόσωπα ως «σωματοφύλακες», επιλύοντας πολλές φορές προσωπικές διαφορές προσώπων με απειλή ή χρήση βίας υπέρ του εντολοδόχου τους. Μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε έκρηξη χειροβομβίδας στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 σε είσοδο πολυκατοικίας όπου διαμένουν οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού αλλά και σε εκρήξεις - εμπρησμούς σε ψητοπωλεία με την ίδια επωνυμία σε Μαρούσι και Νέα Ιωνία στις 9 και 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Ακόμη ενεπλάκησαν σε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε πρατήριο μικτών καυσίμων στον Πειραιά στις 8 Μαρτίου ενώ στις 18 Μαΐου επιτέθηκαν σε δυο θαμώνες καταστήματος στη Νέα Σμύρνη με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να χάσει τις αισθήσεις του. Η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, εκβίαση, κλοπές, πλαστογραφίες κλπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ