Ένα εξαιρετικά ύπουλο και επικριτικό, κυρίως προς την Κυβέρνηση του Λιβάνου, άρθρο με πολλαπλές διαστάσεις που εμπλέκει την Κύπρο με το Ισραήλ δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες από τη λιβανέζικη εφημερίδα An-Nahar και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Λιβάνου. Στο στόχαστρο της εφημερίδας είναι κυρίως οι υπεύθυνοι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της χώρας με αφορμή την πρόσφατη προσφορά για την εγκατάσταση ενός υποβρύχιου καλωδίου χρηματοδοτούμενου από την Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου (CYTA), αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων για σύνδεση των δύο χωρών. Το «δώρο», όπως αποκαλείται, της Κύπρου, «θέτει την εθνική ασφάλεια του Λιβάνου σε κινδύνους» και, αν γίνει αποδεκτό, αποτελεί εγκληματική πράξη σε μια χώρα με θεσμούς, δικαιοσύνη και δικαστικό σύστημα. Επί της ουσίας το δημοσίευμα θέτει θέμα κινδύνου υποκλοπής δεδομένων από το καλώδιο από το Ισραήλ μέσω Κύπρου. Ωστόσο, το όλο ζήτημα δεν πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα, αλλά ως συνέχεια του παζλ των προειδοποιήσεων της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο.
Το παρασκήνιο του καλωδίου Κάδμος
To 2022 η Cyta ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου για την κατασκευή και συντήρηση του CADMOS-2, μιας νέας υποθαλάσσιας τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. Η συμφωνία υπεγράφη τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022, στη Βηρυτό.
Υπάρχει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τον Πεντάσχοινο της Κύπρου με τη Βηρυτό και την Jdaide του Λιβάνου, το καλωδιακό σύστημα CADMOS, το οποίο είναι ένα υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα μήκους 230 km. Το καλωδιακό σύστημα CADMOS ολοκληρώθηκε το 1995.
Όπως είχε ανακοινωθεί, το CADMOS-2 θα συμπληρώσει και στο μέλλον θα αντικαταστήσει ένα καλωδιακό σύστημα που θα διασυνδέει τις δύο χώρες από το 1995 και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2024, για να καλύψει τις ανάγκες της διεθνούς συνδεσιμότητας.
Ερώτημα στη Βουλή
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυπριακή εταιρεία θα καλύψει όλα τα έξοδα και θα παρέχει στον Λίβανο δωρεάν μερίδιο 50% του καλωδίου, με την προϋπόθεση ότι η CYTA θα διατηρεί το δικαίωμα λήψης όλων των αποφάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία, την επένδυση και τη συντήρηση. Αξιωματούχοι του Λιβάνου υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της παρακολούθησης των υποβρύχιων καλωδίων, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιείται από διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο βουλευτής Qabalan Qabalan έθεσε το ζήτημα στην κοινοβουλευτική επιτροπή τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου και απηύθυνε ερώτημα προς την κυβέρνηση σχετικά με το υπόβαθρο της κυπριακής πρωτοβουλίας και «τον βαθμό κινδύνου που εγκυμονεί αυτό το καλώδιο για την εθνική ασφάλεια του Λιβάνου». Συνδέοντας το νέο καλώδιο CADMOS 2 στο καλώδιο IMEWE, οι συσκευές υποκλοπής καλωδίων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα Διαδικτύου για Λιβανέζους, κυβερνητικούς οργανισμούς και όλες τις ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων λαμβάνουν χώραν μέσω κυψελοειδών συσκευών και του σταθερού δικτύου, όπως σημειώνεται.
Χωρισμένοι στα 3
Επί της ουσίας οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες από την καθιέρωση του ισραηλινού καλωδίου το 2012. Η πρώτη συμφώνησε από άγνοια, διεκδικώντας γνώση και εμπειρία στις επικοινωνίες. Η δεύτερη ομάδα είναι αυτή της «αντίστασης», η οποία συμφώνησε, αν και απρόθυμα, με βάση τη διαβεβαίωσή της ότι δεν θα χρησιμοποιούσε «κρατικά δίκτυα». Σήμερα, η ομάδα αυτή είναι πιο σκεπτική υπό τον φόβο των ισραηλινών υποκλοπών. Όσον αφορά την τελευταία κατηγορία, το δημοσίευμα αναφέρει πως μπορεί να δελεάστηκε από πειστικά κίνητρα, καθώς δεν είναι απίθανο η προσφορά της κυπριακής εταιρείας να μην περιοριζόταν στην κάλυψη του κόστους του υποβρυχίου καλωδίου, αλλά μάλλον πέρασε από αυτό για να παρακινήσει ορισμένους αξιωματούχους να συμφωνήσουν και να προωθήσουν την αγορά εργασίας.
Ανώνυμες πηγές στο δημοσίευμα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η έκπληξη θα είναι πολύ μεγάλη όταν γίνει γνωστό ότι ο πραγματικός φορέας που χρηματοδότησε τη δημιουργία του καλωδίου CADMOS 2 είναι ισραηλινών συμφερόντων».
Ανακοίνωση Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιβάνου
Με αφορμή το δημοσίευμα, τo Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Λιβάνου κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν, αυτό που ονομάζει «παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου και των επικοινωνιών του Λιβανικού λαού από το Ισραήλ, παρακολουθώντας τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τον Λίβανο με την Κύπρο».
Το κόμμα δηλώνει έκπληκτο από την «έγκριση του Λιβάνου το 2022 για τη δημιουργία του καλωδίου CADMOS 2 που συνδέει τον Λίβανο με τον σταθμό ‘‘Πεντάσχοινος’’, ο οποίος περιέχει τα ισραηλινά καλώδια JONAH και ARIEL, που συνδέουν τη Χάιφα και το Τελ Αβίβ με την Κύπρο», εκφράζοντας τη λύπη του για την «αποτυχία λήψης τυχόν προληπτικών μέτρα από τον Λίβανο για την αποτροπή μιας τέτοιας μεγάλης παραβίασης».
«Για άλλη μια φορά, η επίσημη αμέλεια μετατρέπεται σε σκάνδαλο ή ακόμα και έγκλημα», σημειώνεται. Στο πλαίσιο αυτό το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητά οι πληροφορίες να κοινοποιηθούν προς το δικαστικό σώμα και τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας και δικαιοσύνης, «για να τεθεί τέλος στο έγκλημα που διαπράχθηκε στο όνομα του ‘‘Κάδμου’’, με ό,τι συνεπάγεται μια τρέχουσα επίθεση και παραβίαση της ιστορίας του φοινικικού και ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας του Λιβάνου, του παρόντος, του μέλλοντος και της ασφάλειάς τους».
Ποιος ήταν ο Κάδμος
Ο Κάδμος ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος βασιλιάς της Θήβας. Ήταν γιος του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα και της Τηλέφασσας (της κόρης του Νείλου, σύμφωνα με μια εκδοχή) και αδελφός της Ευρώπης, του Φοίνικα, του Κίλικα και του Θάσου. Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από τον μυθικό βασιλιά της Αιγύπτου, τον Έπαφο, τον γιο του Δία και της αργίτισσας Ιούς, όταν εκείνη κυνηγημένη από την Ήρα έφτασε, μεταμορφωμένη σε αγελάδα, στη χώρα του Νείλου. Ο ιστορικός Ηρόδοτος στο 5ο βιβλίο των Ιστοριών του (Ἱστοριῶν πέμπτη ἐπιγραφομένη Τερψιχόρη) θεωρεί ότι ο Κάδμος έφερε το αλφάβητο στην Ελλάδα και ονομάζει τα γράμματα «καδμήια» ή «φοινικήια»