Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το «θανατηφόρο κουαρτέτο» της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, προειδοποιεί ο επικεφαλής της αμυντικής αναθεώρησης προειδοποίησε ο νέος επικεφαλής της αμυντικής αναθεώρησης της Βρετανίας Λόρδος Ρόμπερτσον.
Ο Λόρδος Ρόμπερτσον, ο οποίος ήταν επίσης πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας πρέπει να εκσυγχρονιστούν ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την θανατηφόρα τετράδα αυτών των εχθρικών χωρών.
Ο ίδιος είπε ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει χωρίς καμία αναγνώριση» από την τελευταία φορά που ήταν στην κυβέρνηση, με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να γίνονται όλο και μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές".
Οι δηλώσεις του Ρόμπερτσον έρχονται καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Κέιρ Στάρνερ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε έναν «πιο επικίνδυνο και ασταθή κόσμο», προσθέτοντας ότι θα φροντίσει ώστε οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις «ενισχυθούν σοβαρά ώστε να γίνουν σεβαστές».
Ο Λόρδος Ρόμπερτσον είπε ότι αυτός και η ομάδα του θα επιδιώξουν να παράσχουν «νέες ιδέες», παρουσιάζοντας τις «απειλές και τις προκλήσεις» που αντιμετωπίζει το βρετανικό έθνος. Η ομάδα θα περιλαμβάνει επίσης τη Φιόνα Χιλ, πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ και εμπειρογνώμονα για τη Ρωσία, και τον Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην Στρατηγό.
“Ο βρετανικός στρατός θα τελείωσε από πυρομαχικά του μέσα σε δέκα ημέρες από την έναρξη ενόςυ πολέμου”, είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τ. Χάλευ.
Η νέα βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη αρνηθεί να δεσμευτεί για ένα χρονοδιάγραμμα που θα λέει για το πότε οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν στο 2,5% του ΑΕΠ προκαλώντας κριτική από τους Συντηρητικούς και ορισμένους πρώην στρατιωτικούς.
Παράλληλα, Βρετανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι, σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το απόθεμα πυρομαχικών πυροβολικού της Μεγάλης Βρετανίας θα εξαντληθεί σε 7 ημέρες και της Γερμανίας σε μόλις 2 ημέρες. Ο τρέχων πόλεμος στην Ουκρανία μας δείχνει τώρα, με τον βάναυσο και απότομο τρόπο του, πώς θα διεξαχθούν οι πόλεμοι του εγγύς μέλλοντος.
Μια παλαιότερη ανάλυση του ινστιτούτου RUSI επισημαίνει ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια κλήση αφύπνισης στην πραγματικότητα για τις χώρες του ΝΑΤΟ. Και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, στο σύνολό τους θα πρέπει ούτε λίγο ούτε πολύ να «προετοιμαστούν για πόλεμο» . Η «προετοιμασία» για ένα τέτοιο χειρότερο σενάριο προϋποθέτει, πρώτα απ' όλα, ότι το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει την ικανότητα ταχείας αντίδρασης του σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία, αναφέροντας ότι εδώ μιλάμε αυστηρά μόνο για έναν «συμβατικό» πόλεμο, χωρίς στρατηγικά πυρηνικά όπλα .